به گزارش خبرنگار اقتصادی "خبرگزاری دانشجو"، هادی هاشم زاده فرهنگ، مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم در نشستی خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: اکتشافات در حوزه گاز به دهه 60 میلادی برمیگردد که در کشور ما در دهه 60 شمسی این اقدامات آغاز شد و در اواخر جنگ تحمیلی این پالایشگاه به تولید رسید.
وی افزود: تاسیسات پالایشگاه گاز فجر جم شامل 8 واحد تسویه گاز است که در ابتدا از ظرفیت 85 میلیون مترمکعبی برخوردار بود و در حال حاضر رکورد تولید 110 میلیون مترمکعب در روز را داریم که البته قابلیت افزایش این ظرفیت تا 125 میلیون متر مکعب در سال 89 فراهم شد.
هاشم زاده فرهنگ در ادامه به خوراک گازی مصرفی در پالایشگاه گاز فجر جم اشاره کرده و تصریح کرد: سه نوع خوراک توسط این پالایشگاه مورد مصرف قرار میگیرد که شامل 250 میلیون مترمکعب از مخازن نار، 460 میلیارد مترمکب از مخازن کنگان و همچنین گازی است که از مخازن پارس جنوبی دریافت میشود.
به گفته وی سبد محصولات پالایشگاه را نیز گاز طبیعی که حاصل از گاز ترش ورودی تسویه شده، میعانات گازی همراه گاز و LPG که محصولی جانبی است، شامل میشود.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم ادامه داد: در روزهای اولیه تدارک این پالایشگاه ظرفیت تولیدی LPG معادل 50 تن در روز بود که این رقم در حال حاضر به 200 تن در روز افزایش پیدا کرده است.
وی تاکید کرد: بخشی از پروژه مهم نیروگاه گازی در پالایشگاه شرکت پالایش گاز فجر جم تا پایان امسال راه اندازی شده و به بهره برداری میرسد.
هاشم زاده فرهنگ افزود: ظرفیت این نیروگاه، ٨٢,٥ مگاوات است و راه اندازی آن تحول مهمی در سطح شرکتهای پالایشی گاز کشور محسوب میشود.
وی در ادامه اضافه کرد: پروژه ساخت نیروگاه با اعتباری ٤٤٠ میلیارد ریال به صورت EPC و بـا مشارکت شرکتهای پتروتکسان و طراحی و ساختمان نفت ایران احداث شده که در حال حاضر بیش از ٩٠ درصد پیشرفت دارد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم تصریح کرد: مراحل اولیه شروع این پروژه در سال ٨٦ بود و هم اکنون مراحل نصب خود را با موفقیت طی کرده و در مرحله راه اندازی است.
وی افزود: استهلاک بالای مولدهای توربینهای گازی موجود در پالایشگاه، دشواری تامین قطعات یدکی و هزینه بالای تعمیرات آن را از دلایل ضرورت اجرای پروژه نیروگاه گازی جدید میباشد.
هاشم زاده فرهنگ ادامه داد: با توجه به کاهش بازدهی مولدها در نیروگاه قدیم پالایشگاه، این مسئله پایدارنبودن و اطمینان نداشتن از شبکه برق را به وجود آورده است و نیروگاه جدید گازی برای افزایش اطمینان از پایداری برق و استمرار عملیات تولید گاز بسیار موثر خواهد بود.
به گفته مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم در طراحی و احداث نیروگاه جدید گازی،٣ دستگاه مولد توربین جدید گازی تعریف شده که هر یک از ظرفیت ٢٧,٥ مگاوات ظرفیت برخوردار میباشند.
وی به چشمانداز شرکت ملی گاز برای سه سال آینده و افزایش ظرفیت فرآورش گاز به 2 برابر مقدار کنونی، گفت: ماموریت شرکت پالایشگاه گاز فجر جم در این چشم انداز دریافت 50 میلیون متر مکعب گاز از پارس جنوبی است که سهم 16.5درصدی را در تولید 330 میلیارد متر مکعبی در بر خواهد داشت، بدین ترتیب باید ظرف 3 سال آینده به اندازه 50 سال فعالیت شرکت ملی گاز کار صورت گیرد.
هاشم زاده در ادامه با تاکید بر مصرف درست انرژی اظهار داشت: موضوع مصرف بهینه انرژی همواره یکی از دغدغه تمامی مسئولین و مردم است که مبادا این منبع و ظرفیت تولیدی فراگیر به وجود آمده طی سالهای آتی مورد استفاده نادرست قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم با بیان اینکه سهم گاز مصرفی در سبد انرژی خانوار 70 درصد است، تاکید کرد: نهادینه کردن مصرف بهینه در مورد انرژی و گاز در کشور در صورتی که نادیده گرفته شود خسارات جبران ناپذیری بر روی کشور خواهد گذاشت.
به گفته وی طی 9 ماه سال جاری تولید گاز مجموعه فجر جم 19.7 میلیارد متر مکعب بوده که از این میزان، برداشت از میادین نار و کنگان در مجموع 18.3 میلیارد متر مکعب و برداشت از پارس جنوبی 1.9 میلیارد متر مکعب بوده است.
هاشم زاده ادامه داد: تولید میعات گازی طی 8 ماهه سال جاری 6.3 میلیون بشکه و تولیدات LPG نیز 15 هزار تن بوده است که این میزان در سال 92 به ترتیب 6.1 میلیون بشکه و 7400 تن بوده است که نشاندهنده رشد قابل توجه میباشد و پیشبینی میشود میزان تولید LPG در سال 94 به 45 هزار تن نیز افزایش پیدا کند.
وی در ادامه به مصوبه شرکت ملی گاز اشاره کرده و عنوان کرد: بر اساس این مصوبه قرار است به مروز زمان 50 میلیون مترمکعب گاز پارس جنوبی جایگزین نار و کنگان شود که در حال حاضر مشاور پروژه طراحی شده و جلسه پیش فراخوان نیز برگزار شده است و پس از طی مراحل استعلام در روزنامه، طی ماه جاری مشاورین برای این کار مناسب ارزیابی شده و تا در نیمه اول سال 94 طراحی پروژه را خواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم همچنین تاکید کرد: برق مورد نیاز پالایشگاه بر اساس طراحی نیروگاه تامین شده و توربینهای استفاده شده در این پالایشگاه کارکرد زمانشان طولانی است و نیاز به بازسازی در جهت توسعه پایدار دارد.
وی ادامه داد: در همین زمینه مشاوره این طرح انجام شده و نیروگاه سوم جدید را طراحی کردند که پیشرفتی 90 درصدی داشته و پیشبینی میشود تا پایان سال یکی از واحدهای این نیروگاه راهاندازی شود.