مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم خبر داد:
کد خبر:۳۷۵۷۴۸
معاون پایانه بندر سیراف عنوان کرد:
پایانه سیراف، کم حادثهترین پایانه گازی کشور/ عمده خریداران مایعات گازی ایران کدام کشورها هستند؟
رئیس بهرهبرداری و معاون پایانه بندر سیراف با بیان اینکه پایانه سیراف از سال 69 تاکنون هیچگونه حادثه مالی و جانی نداشته است، اظهار داشت: ژاپن، کرهجنوبی و امارات بزرگترین خریداران مایعات گازی ایران می باشند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی "خبرگزاری دانشجو"، جمشید خواجهزاده، رئیس بهرهبرداری و معاون پایانه بندر سیراف در جمع خبرنگاران از بندر سیراف به عنوان یکی از بااهمیتترین پایانههای صادرات گازی ایران یاد کرده و اظهار داشت: ماموریت پایانه بارگیری مایعات گازی بندر سیرف و اهمیت آن در دریافت، ذخیرهسازی، انتقال، اندازهگیری، کنترل کمی و کیفی، صادرات و بارگیری مایعات گازی خلاصه میشود.
وی افزود: انتقال مایعات گازی توسط دو خط لوله 10 اینچی به طول 56 کیلومتر از پالایشگاه به بندر سیراف انجام میپذیرد که یکی از این خطوط در حالت استندبای و دیگری در مدار قرار دارد.
خواجهزاده ادامه داد: دو سیستم تقلیل فشار وجود دارد تا فشار مایعات گازی پمپاژ شده از پالایشگاه را از 40 تا 50 بار به 1.5 تا 3 بار برساند.
وی تصریح کرد: برای ذخیره 4 مخزن 40 هزار متر مکعبی در نظر گرفته شده است که هر کدام ظرفیت 40 هزار مترمکعب معادل با 250 هزار بشکه داشته و در مجموع معادل یک میلیون بشکه ظرفیت و توانمندی ذخیره در مخازن وجود دارد.
معاون پایانه بندر سیراف با بیان اینکه مایعات گازی توسط یک خط لوله 24 اینچی به طول 1231 متر به سمت دریا و گویهای شناور SBM هدایت میشود، اظهار داشت: بین 4 تا 5 محموله کشتی صادراتی به میزان درخواست خریدار انجام میشود که میزان این صادرات به طور میانگین 30 تا 33 هزار تن است که میتوان گفت میزان سالیانه این صادرات 50 محموله میشود.
وی اصل و مبنای فعالیت پایانه سیرف را صادرات عنوان کرده و گفت: بعد از افزایش تحریمها دو سوم از مایعات صادر شده و مابقی برای تهیه خوراک پالایشگاههای داخلی ارسال میشود که امیدواریم با بازگشت به شرایط گذشته ارزآوری بیشتری برای کشور داشته باشیم.
به گفته خواجهزاده میزان صادرات مایعات گازی سالیانه یک میلیون و 145 هزار و 864 تن متریک میباشد که معادل 10 میلیون بشکه است.
رئیس بهرهبرداری و معاون پایانه بندر سیراف بزرگترین خریداران مایعات گازی ایران را کشورهای ژاپن، کرهجنوبی و امارات دانست و گفت: بیشتر عملیات بارگیری به صورت SBM انجام شده و به ندرت عملیات SHIP TO SHIP داریم.
وی تاکید کرد: خوشبختانه از سال 69 تاکنون هیچگونه حادثهای که منجر به خسارت مالی و جانی برای سیستم شود، نداشتیم و حتی یک قطره از این مایعات نیز به دریا ریخته نشده است.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.