به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از «لوبلاگ» ، «هانس بلیکس» مدیر کل اسبق آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اظهارتی به انتقاد از رویکرد "یوکیا آمانو" مدیر کل کنونی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در استناد به اطلاعات تائید نشده برای فشار آوردن به ایران، پرداخت.
«بلیکس» در این مصاحبه که اواخر ماه گذشته میلادی توسط "گرت پورتر" روزنامهنگار برجسته آمریکایی صورت گرفته، از اظهارات «یوکیا آمانو» مبنی بر اینکه هنوز هم احتمال فعالیتهای هستهای مخفیانه در ایران وجود دارد، انتقاد کرد.
«بلیکس» که بین سالهای 2000 تا 2003 بازرس ارشد سازمان ملل برای بررسی اتهام وجود برنامه تسلیحات کشتار جمعی در عراق بود و در این رابطه با مقامات آمریکایی به اختلاف خورد، با بیان اینکه همواره نسبت به اتهامات مطرحشده در مورد وجود برنامه تسلیحات هستهای در عراق و ایران بدبین بوده، گفت: «من همیشه گفتهام، شما همواره به اندازه اطلاعات، ضداطلاعات (دادههای غلط) دارید.»
وی در مورد ادعاهای مطرحشده در گزارشهای آژانس در مورد ابعاد نظامی احتمالی (PMD) در برنامه هستهای ایران، گفت: «چیزی که من را نگران میکند این است که این اتهامات که از سوی آژانسهای اطلاعاتی خارجی به آژانس ارائه شده، از سوی دولتها برای نگه داشتن ایران تحت سوءظن، مورد بهرهبرداری قرار گیرد».
مدیر کل اسبق آژانس با بیان اینکه این اتهامات میتواند به عنوان یک تاکتیک برای اتهامزنی مداوم و مظنون کردن جامعه جهانی به ایران مورد استفاده قرار گیرد، گفت آژانس بینالمللی انرژی اتمی «باید محتاط باشد و اجازه ندهد به چنین تاکتیکهایی کشیده شود».
«بلیکس» با اشاره به اینکه از بین بردن استقلال آژانس، در بلندمدت حتی به نفع اعضای ارائهدهنده اطلاعات هم نیست، گفت اعضایی که این اسناد اطلاعاتی را در اختیار این سازمان قرار میدهند « در بلندمدت از وجود یک نهاد بینالمللی که میخواهد مستقل باشد، نفع میبرند. آنها در شورای امنیت میتوانند به دنبال منافع خودشان باشند، اما پرونده آژانس باید تا حد امکان بیطرفانه باشد.»
سال 2005، دولت آمریکا با ارائه اسنادی به آژانس، مدعی وجود ابعاد نظامی مخفیانه در برنامه هستهای ایران شد. منابع مختلف بارها این اسناد را زیرسوال بردهاند و همان زمان هم «محمد البرادعی» مدیر کل وقت آژانس از افزودن این اسناد به گزارشهای فصلیاش، خودداری کرد و به همین جهت هم روابط او با واشنگتن با چالش مواجه شد.
با این وجود «یوکیا آمانو» مدیر کل جدید آژانس، که پیش از رسیدن به این مقام، به عنوان نماینده ژاپن در آژانس از مخالفان سرسخت برنامه هستهای ایران به شمار میآمد و بنا بر اسناد «ویکی لیکس» با لابی آمریکا و پس از ارائه اطمینان از ارائه مواضع دلخواه واشنگتن به این سمت رسید، بخش جدیدی تحت عنوان «ابعاد نظامی احتمالی» به گزارشهای خود افزود. وی از آن زمان همواره در تمامی سخنرانیهای خود عنوان میکند که نمیتوان تائید کرد که فعالیت هستهای اعلامنشدهای در ایران وجود ندارد.