به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» عباس سلیمی نمین تحلیل گر مسائل سیاسی در نشست نقد مستند انقلاب 57 که در حاشیه پنجمین جشنواره مردمی فیلم عمار در سینما فلسطین برگزار شد، با اشاره به اینکه در این مستند صد موضوع به آن پرداخته شده است گفت: اولین موضوعی که در این مستند قابل مطرح کردن است، ارائه تصویری از محمدرضا پهلوی است که او را به عنوان فردی مستقل و دارای رای و حافظ منافع ملت ایران تعریف می کند و ابتدای دهه 50 افزایش ناگهانی قیمت نفت را ناشی از اراده محمدرضا پهلوی برای دفاع از مسائل ملت ایران و همچنین یک اقدام وطن دوستانه معرفی می کند این مستند تلاش می کند از تصاویری استفاده کند که محمدرضا وقتی در مواجه به خبرنگاران قرار می گیرد از فشارهای غرب و تلاشش برای حفظ منافع ملت ایران سخن بگوید.
وی در ادامه افزود: این تصاویر به بیننده به ویژه کسانی که مطالعه ای در حوزه تاریخ نداشته باشند اجازه جهت گیری داده و آن را کاملا مرعوب خود می کند این تصاویر شاید برالی برخی جدید باشد لذا اگر از قبل قضاوتی داشته باشند مورد سوال قرار می دهند.
سلیمی نمین با اشاره به افزایش ناگهانی قیمت نفت در دهه 50 اظهار داشت: به لحاظ تاریخی پهلوی ها در مقطعی از زمان که ملت ایران تصمیم گرفته بودند که در مورد مسئله نفت حرکت استقلال طلبانه ای صورت دهند، پهلوی ها در کجا قرار داشتند صف بندی شفافی در جامعه صورت گرفته بود و اگر پهلوی ها کمترین عرقی به ملت ایران داشتند در صف ملت قرار می گرفتند.
این تحلیل گر مسائل سیاسی در ادامه تصریح کرد: این سابقه تاریخی قطعا باید تردیدی در بیننده ایجاد کند که چطور پهلوی یک دفعه طرفدار ملت ایران می شود و در برابر غرب می ایستد و در حالی که ملت ایران به خیابان آمده و با مشکلات متعددی روبه رو شده پهلوی ها در کنار آنها حضور ندارند. این موضوع تعابیری را در ذهن به وجود می آورد حتما باید پهلوی ها خوابنما یا انقلابی شده باشند اگر چیزی را که مستند القا می کند بپذیریم، باید قبول کنیم که پهلوی ها دچار تغییراتی شدند.
وی با اشاره به طرح دکترین نیکسون بعد از شکست امریکا در ویتنام بیان داشت: دکترین نیکسون طرحی بود که نیکسون آن را در مواجهه با برخی از نقاط جهان ارائه می کرد در این طرح امریکایی ها دیگر مستقیما در نقاط بحران ورود پیدا نمی کنند بلکه نیابت خود را به کشورهای در نقاط دیگر جهان می دهند که از منافع امریکا دفاع می کند این حاصل شکست نظامی امریکایی ها در ویتنام بود. دکترین نیکسون هزینه ای برای امریکایی ها داشت و برای تأمین آن به ایجاد کارگاه های مختلف نیازمند بودند.
سلیمی نمین در ادامه گفت: تأمین این هزینه و جبهه تشکیلات می بایست از طریق محلی تأمین شود این محل چیزی جز نفت نیست که امریکایی ها می توانستند آن را با یک سیاست هوشمندانه افزایش دهند و از این طریق درآمد کشورهای تابع خود را بالا ببرند و هزینه لازم را برای طرح خود به دست آورند.
این تحلیل گر مسائل سیاسی در ادامه تأکید کرد: توسط دکترین نیکسون به یک باره تسهیلات وارد ایران می شود.
سلیمی نمین با اشاره به مسئله مهم در این خصوص اظهار داشت: مسئله ای که در خصوص افزایش قیمت نفت بسیار قابل توجه است؛ این است که آیا ایران می توانست به تنهایی با افزایش قیمت نفت مبادرت کند یا خیر باید گفت در یک صورت می توان قیمت نفت را افزایش داد در صورتی که عمده تولید کنندگان نفت با یکدیگر متحد شده و برای حفظ منافع ملی خود چنین کاری را انجام بدهند که در سال 53 چنین امری بعید به نظر می رسد.
وی در ادامه تصریح کرد: چیزی که این مستند تلاش می کند در ابتدای دهه 50 جا بیندازد این است که شاه به تنهایی و برای حفظ منافع ملت ایران اقدام به افزایش قیمت نفت کرده است و این مقدمه ای درست کردن غرب به او شد وانقلاب هم به پیروزی شد چرا که شاه چنین تصمیمی پشتیبانی غرب را از خود برداشت.
وی در ادامه بیان داشت: نکته ای دیگر که می توان به آن پرداخت که در این مستند شاه ژست های ضدغربی بسیاری به خود می گیرد یعنی مصاحبه های در این مستند پخش می شود که نشان از موضع گیری های تند محمدرضا و غرب دراد اما اینکه این ژست آیا واقعی است یا خیر براساس دکتری نیکسون می توان جواب داد.
سلیمی نمین تصریح کرد: براساس دکترین نیکسون؛ امریکایی های فشار زیادی به جنوب آسیای شرقی و اروپا وارد می کنند که اگر خود مستقلا به عنوان منادی نفت جلوه گر باشند باید پاسخگو باشند که آن فشار زیادی به اقتصادهای ژاپن، چین و ... به بار می آورد لذا امریکای ها اجازه یک چنین ژست ها را به پهلوی میدهد که او مستقلا این کار را کرده است.
وی در ادامه با اشاره به مستند تهران با قاهره عنوان کرد: در این مستند قلمی زیبا به صراحت اذعان کرد که مگر شاه می توانست به تنهایی قیمت نفت را افزایش دهد؟!
این تحلیل گر مسائل سیاسی در ادامه اظهار داشت: پهلوی هیچ گاه دنبال منافع ایران نبوده در دوران پهلوی اول و دوم اقداماتی علیه ملت ایران و تمامیت ارضی کشور صورت می گیرد که سابقه ندارد جداش دن بدون جنگ بسیاری از نقاط کشور و صرفا براساس تصمیمات بیگانان بسیار به پشم می خورد وایران از برخی قلمرو ارضی خود به راحتی چشم پوشی کرد این نشان می دهد که پهلوی ها به منافع ملت چقدر علاقه داشتند.
سلیمی نمین با اشاره به استفاده از قالب فساد غرب اظهار داشت: محمدرضا پهلوی به شدت از فسادهای مختلف چون اخلاقی و اقتصادی رنج می برد این فشار ها احتمال روی آوردن محمدرضا به منافع ملت را صفر می کرد کسی که به لحاظ عزت نفت تنزل می کند دیگر نمی تواند برای ملت خود شأنیت قائل باشد.
وی با شاره به مهم ترین ضعف ما در تبیین مسائل تاریخ گفت: یکی از مشکلات جدی تاریخ معاصر ما این است که در تاریخ انقلاب رخدادهای بسیار فشرده ای داریم تا زمانی که آمدیم روی مسئله ای مطالعه و تبیین کنیم رخداد دیگری پیش آمد. شاید در اوایل انقلاب پرداختن به مسائل ضرورت شمرده نمی شد.
این مورخ در ادامه تصریح کرد: برداشتن و صحبت نکردن در مورد شخصیتی به معنای تأیید یا عدم تأیید آن فرد نیست اما اگر چنین مسائلی تبیین شود فرصت سوءاستفاده به مخالفان استقلال ایران را نمی دهیم.
این تحلیل گر سینما با اشاره به اینکه متأسفانه فرصت های سوءاستفاده بسیاری این موضوع شده است افزود: ما مطالب را محدود کرده ایم و زمینه برای این نوع آثار فراهم شد که برخی از گروه های خاص انقلاب 57 را به وجود آوردند در حالی که بازیگران اصلی انقلاب مردم بودند. جعل های ناشی از این مورد حاصل کم کاری ها خود ما بوده است.
وی با بیان اینکه امروز ما به تاریخ کمتر اهمیت می دهیم گفت: در ایران نزدیک چهار دهه انقلاب به صراحت می گویم دشمن درداخل کشور نسبت به تاریخ ما هوشیارانه تر عمل می کند خروج اسناد، همین امروز از کشور بسیار راحت تر صورت می گیرد تا اینکه من محقق بتوانم به آن دسترسی پیدا کنم و این به دلیل سرمایه گذاری های است که در این راه صورت می گیرد چرا اسناد دوره رضاخان هنوز منتشر نمی شود و هر وقت از وزارت امور خارجه می پرسیم می گویند محققین بیایند و استفاده کنند. امروز آیا اسناد رضاخان در قوه قضایه علنی شده است من که چندین سال است به دنبالش می گردم و هنوز چیزی پیدا نکردم البته موش های خاصی آنها را خورده باشند.
سلیمی نمین در ادامه با اشاره به روشنگری های برخی از مسائل بیان داشت: اگر اوایل انقلاب شریعتمداری را رسوا می کردیم افرادی جرئت نمی کردند در مورد شخصیت امام نسبت های ناروا بدهند تبیین شخصیت شریعتمداری اگر چه سخت است اما شدنی است و این منوط به در اختیار گذاشتن اسناد و هزینه است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به کم کاری ها و محدود کردن تصاویر روشنگری را برای بسیاری از مردم و به ویژه جوانان محدود کرده ایم.