به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از روزنامه «واشنگتن پست» ، این روزنامه آمریکایی در پایگاه اینترنتی خود امروز (شنبه) نوشت: توافق هستهای ایران، با وجودی که کماکان در حال شکلگیری است و هنوز تکمیل نشده، باعث بروز نگرانی و اندوه در پارلمانهای مختلف جهان، از کنگره آمریکا گرفته تا کنست اسرائیل و بسیاری از مجالس کشورهای خاورمیانه (غرب آسیا و شمال آفریقا) شده است.
این گزارش افزود: جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، قرار است به پاریس سفر کند تا با وزرای خارجه فرانسه، انگلیس و آلمان رایزنی کند.
هرچند آمریکا رهبریت این مذاکرات را عهدهدار است، این سه کشور اروپایی بهعلاوه چین و روسیه نیز درگیر این گفتگوها هستند تا مگر بتوانند چارچوب توافقی جامع که منجر به محدود شدن برنامه هستهای ایران خواهد شد شکل دهند.
این توافق احتمالاً طی ده سال آتی باعث افزایش بازرسیها از برنامه هستهای ایران، کاهش ظرفیت هستهای این کشور که احتمال تولید سلاحهای هستهای توسط آن را به شدت کاهش خواهد داد، و همچنین کاهش تحریمها علیه ایران خواهد شد.
بسیاری در کنگره آمریکا، ضربالاجل دستیابی به چارچوب توافق جامع را ۲۴ مارس اعلام کردهاند. وزارت خارجه آمریکا آمریکا اعلام کرده است که ما تلاش داریم تا ۳۱ مارس به چارچوب اصلیِ توافق جامع دست پیدا کنیم. پیش از این نیز اعلام شده بود که ۳۰ ژوئن امسال، سررسید دستیابی به توافق جامع با تمام جزییات آن خواهد بود.
در هر صورت، زمان به سرعت در حال سپری شدن است و از هم اکنون تا اواخر مارس، فرصت کافی فقط برای برگزاری دو دورِ دیگر از مذاکرات وجود دارد.
ملاقات بعدی میان جان کری و محمدجواد ظریف، همتای ایرانیاش برای ۱۵ مارس در ژنو برنامهریزی شده است. این در حالی است که سال نو ایرانی در ۲۲ مارس آغاز خواهد شد که درپی آن حداقل سه روز در ایران تعطیل رسمی خواهد بود و جان کری نیز در همان زمان تعهدات و برنامههای دیگری خواهد داشت. شایان ذکر است که تقریباً پس از هر ملاقات جان کری و جواد ظریف به خبرنگاران میگویند، پیشرفتهایی حاصل شده است، اما اختلافها و شکافهایی نیز میان دو طرف کماکان پابرجاست.
مقامات آمریکایی میگویند: ما در این گفتگوها تلاش داریم ایران را متقاعد سازیم که فقط یک کارخانه برای غنیسازی اورانیوم داشته باشد.
مذاکرهکنندگان با ایران همچنین تلاش دارند ایران را قانع کنند که با بازرسیهای مکرر و سرزده توسط بازرسان آژانس بینالمللی انری اتمی (پروتکل الحاقی) موافق کنند. اگر چنین شود، آنگاه آژانس میتواند ضمن بارزسی سرزده و دقیق از تمام تأسیسات هستهای، کارخانههای فراوری و غنیسازی اورانیوم، راکتورهای هستهای و حتی معادن اورانیوم ایران، دنیا را از هرگونه تلاش احتمالی ایران برای منحرف ساختن برنامه هستهای این کشور به سوی اهداف نظامی، به سرعت آگاه کند.
کری در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، تلاش کرد مقامات این کشور و سایر کشورهای عربی را آسوده خاطر کند که این توافق صرفاً در رابطه با برنامه هستهای ایران است و به سایر مشکلاتی که غرب و کشورهای عربی با ایران دارند مربوط نخواهد بود. مثلاً کری در ریاض اذعان کرد که ایران کماکان دولت حامی تروریسم (توسط آمریکا) تلقی خواهد شد. یکی دیگر از رژیمهایی که به شدت نگران برنامه هستهای ایران است، اسرائیل، متحد نزدیک آمریکا در منطقه است.
دولت آمریکا تلاش دارد از مقامات اسرائیلی نیز استمالت و دلجویی کند و به آنان اطمینان دهد که آمریکا هرگز به ایران اجازه نخواهد داد به سلاحهای هستهای دستپیدا کند یا موجودیت اسرائیل را تهدید کند.
نویسنده این مقاله در خاتمه افزود: در خلال سالهایی که جان کری و جواد ظریف باهم همکاری داشتهاند، یک نوع دوستی میان این دو ایجاد شده است. مثلاً شنیده شده است که آنان در فرصتهای کوتاهِ بین جلسات، درباره مسائل عادی، مانند نوههایشان با هم صحبت میکنند. با این حال، این روزها صحبتهای حاشیهای میان این دو نفر کمتر شده و جان کری نیز تأکید کرده است: به نظر من، اکنون زمان آن فرارسیده که با جدیت به کار (برای دستیابی به توافق جامع) بپردازیم.