به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از روزنامه «نیویورک تایمز»، این روزنامه آمریکایی امروز در گزارشی نوشت: باراک اوباما رئیس جمهور (آمریکا) گفت که او و دیگر رهبران جهان یک «قرارداد بسیار منطقی» به ایران پیشنهاد داده اند که محکی برای جدیت حاکمیت این کشور اسلامی درباره حل و فصل نهایی مناقشه بر سر برنامه هسته ای آن خواهد بود.
نیویورک تایمز میافزاید: با اینکه مذاکره کنندگان ظاهرا به توافق نزدیک می شوند، اوباما چالشی را که در مرحله بعد پیش رو دارند، برجسته ساخت؛ تضمین اینکه هر توافقی که در ژنو تنظیم می شود در تهران طبق معیارهای آن قابل قبول خواهد بود، بخصوص که «آیت الله سیدعلی خامنهای» رهبر معظم ایران عمیقا درباره حصول توافق با جهان خارج ابراز تردید کرده است.
با نظر به قریب الوقوع بودن حصول توافق، جان کری وزیر خارجه آمریکا بخش زیادی از هفته گذشته را صرف مشورت با متحدان آمریکا و اطمینان دهی به دولتهایی کرد که درباره چشم انداز این توافق نگرانند.
این گزارش ادامه میدهد: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در کنگره آمریکا درباره مفاد فاش شده یک «توافق بد» هشدار داد که به ایران امکان حفظ زیرساختارهای هسته ای را می دهد که این کشور همچنان می تواند از آن نهایتا برای ساخت بمب استفاده کند. بسیاری از جمهوری خواهان و برخی دموکراتها نگرانی های مشترکی با نتانیاهو دارند و پیش نویس قانونی را تنظیم کرده اند که به کنگره حق می دهد درباره توافق حاصل اظهار نظر کند.
جمهوری خواهان سنا به اصرار دموکراتها موافقت کردند بررسی چنین قانونی را چند هفته دیگر به تعویق اندازند. مذاکره کنندگان آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، چین، روسیه و ایران تا اواخر مارس فرصت دارند چارچوب کلی یک توافقنامه را طبق یک توافق مقدماتی که برنامه هسته ای ایران را محدود کرده است، تنظیم نمایند. آنها در صورت موفقیت، تا ماه ژوئن فرصت خواهند داشت آنرا به یک سند جامع تبدیل نمایند.
مذاکره کنندگان درباره توافقنامه ای صحبت می کنند که توانایی ایران را برای غنی سازی اورانیم تا جایی محدود خواهد کرد که، به لحاظ نظری، در صورت منحرف شدن ایران از مفاد توافقنامه به تشخیص بازرسان بین المللی، یکسال طول خواهد کشید تا این کشور بتواند به نقطه غیرقابل برگشت برسد و سوخت کافی برای یک بمب تولید کند. قدرتهای جهان متقابلا تحریم هایی را که اقتصاد ایران را مختل ساخته است، لغو خواهند کرد.
این توافق حداقل ده سال دوام خواهد داشت و سپس و سپس منقضی می شود.
نتانیاهو روز یکشنبه مجددا مخالفتش را با این توافق که قریب الوقوع به نظر میرسد، اعلام اما اذعان کرد در نطقش در کنگره عملا از موضع قبلی اش مبنی بر برچیدن هرگونه ظرفیت غنی سازی در ایران حتی در سطوح پایین تر برای سوخت غیرنظامی کوتاه آمد. با اینحال صراحت نتانیاهو همچنان موجب اختلاف نظرهایی در واشنگتن است.
سناتور دموکرات «دایان فاین استاین» دیروز از این موضع نتانیاهو انتقاد کرد و گفت کاری که وی در واشنگتن انجام داد هیچیک از متحدان آمریکا انجام نمی داد بخصوص که این توافقنامه هنوز نهایی نشده است. اما سناتور جمهوری خواه لیندسی گراهام بدبینی درباره برنامه هسته ای ایران را به عنوان دشمن آمریکا موجه توصیف کرد.