به گزارش خبرنگار پارلمانی «خبرگزاری دانشجو»، علاء الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی با حضور در جمع خبرنگاران گفت: امروز وزیر امور خارجه به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی می آید و در خصوص بیانیه لوزان بحث و بررسی های صورت خواهد گرفت و پس از بررسی بیانیه لوزان کمیسیون موضع خود را اعلام خواهد کرد.
وی در ادامه افزود: نظر شخصی من در خصوص روند مذاکرات این است که در روند مذاکرات برای رسیدن به یک توافق همواره داد و ستد وجود دارد و در این داد و ستد لازم است منافع ملی حفظ شود و مصوبات شورای عالی امنیت ملی را در حد منطقی قبول خواهیم کرد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تصریح کرد: در خصوص مذاکرات هسته ای چند نکته محوری وجود دارد از جمله اینکه آمریکایی ها بیش از مذاکرات اصرار بر این داشتند که باید راکتور آب سنگین اراک حذف شود، این در حالی بود که ما مواضع آنها را قبول نداشتیم و تیم مذاکره کننده ایران توانست نظر جمهوری اسلامی ایران در خصوص راکتور آب سنگین بر آنها تحمیل کند و اکنون با حفظ آب سنگین اراک و حداقل خروجی پلوتونیوم کار را ادامه می دهیم.
بروجردی در ادامه بیان کرد: به رسمیت شناختن حق غنی سازی برای ایران نکته مهمی بود و ما هنوز ادبیات و رفتار آمریکایی ها را فراموش نکرده ایم که آنها این موضوع را قبول نمی کردند ولی در بیانیه لوزان شاهد چرخش موضع آنها بودیم.
وی افزود: آمریکایی ها، ماده ۶ NPT را نقض می کنند و به سمت تولید بمب هسته ای می روند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه بیان کرد: اگر آمریکایی ها و مجموعه کشورهای ۱+۵ براساس بیانیه لوزان به تعهدات خود عمل کنند قطعاً کار پیش خواهد رفت و این انتظار ما انتظار به حقی است اما به هر دلیل اگر بخواهند تخلف کنند با توجه به اینکه در سال گذشته فوریت یک طرح را در مجلس تصویب کردیم و در سال جاری نیز این فوریت در دستور کار کمیسیون امنیت ملی قرار دارد تکالیف جدیدی را برای دولت تدوین و تصویب خواهیم کرد.
بروجردی در ادامه بیان داشت: نمایندگان مجلس به دقت روند کار مسائل هسته ای را رصد می کنند تا بیانیه لوزان تا ۱۱ تیرماه به یک توافق تدوین شود.
وی همچنین در خصوص پذیرش پروتکل الحاقی نیز گفت: اگر پذیرش پروتکل الحاقی داوطلبانه باشد نیاز به مصوبه مجلس ندارد اما اگر همانند ده سال قبل که اعلام شد موضوع هسته ای از شورای حکام به شورای امنیت ارجاع داده شد اجرای پروتکل به مصوبه مجلس نیاز دارد و نمایندگان اجرای چنین پروتکلی را متوقف خواهند کرد و کسی حق اجرا و انجام آن را ندارد.
بروجردی در زمینه فردو نیز گفت: فردو برای کشور در جهت پدافند غیرعامل ایجاد شده است و هزار سانتیفیوژ هم اکنون در آن مستقر است و خواهد بود تا اگر غربی ها از تعهدات خود تخطی کردند بتوانیم از ظرفیت این سانتریفیوژها استفاده کنیم و این خود یک حق بازدارندگی برای ایران است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه در خصوص نطنز نیز گفت: ظرفیت نطنز همچنان محفوظ است و براساس گزارش اعلام شده کار تحقیق و توسعه بر روی سانتریفیوژهای IR۸ دنبال می شود و این نشان می دهد که ایران در برنامه هسته ای خود درجا نمی زند.
بروجردی همچنین در خصوص تحریم ها و لغو آنها نیز گفت: تحریم ها محدود به تحریم های هسته ای است و ما بارها اعلام کرده ایم که مذاکرات ما مذاکرات در خصوص موضوعات هسته ای است و غیر از هسته ای نیست و تحریم های مرتبط با این فعالیت هسته ای باید لغو شود و قابل تعریف هستند، اصل تحریم ها، تحریم های هسته ای مربوط به تحریم های نفتی، سیستم بانکی، شورای امنیت ملی در خصوص تحریم هایی است که در زمینه هسته ای تعریف شده است.
بروجردی همچنین اظهار داشت: اگر غربی ها به تعهدات خود عمل کنند مثلاً ۶ کشور عضو شورای امنیت ملی ۶ قطعنامه خود را لغو کنند و پرونده هسته ای ایران از شورای امنیت به شورای حکام آژانس ارجاع داده شود تحریم ها را توانسته ایم لغو کنیم.
وی در ادامه افزود: ما براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری تنها به تیم خودمان اعتماد داریم و صحبت های آنان را ملاک قرار می دهیم و به آمریکا و کشورهای اروپایی همچنان بی اعتماد هستیم.
بروجردی در ادامه تصریح کرد: اگر طرف مقابل از تعهدات خود تخلف کنند ما هم با توجه به اینکه بر دانش هسته ای تسلط داریم و وضعیت کشور در زمینه هسته ای همچون ده سال قبل نیست می توانیم به سرعت به گام اول خود در زمینه هسته ای برگردیم و اینکه داشتن بمب هسته ای خط قرمز ما و کشورهای ۱+۵ است و این توانمندی در دانشمندان ایرانی وجود دارد که به این موضوع دست پیدا کنیم این موضوع اهرم متقابلی در قبال وادار کردن غرب به اجرای تعهداتش است.
بروجردی گفت: برای ما آن چیزی مهم است که در ۱۱ تیرماه توافق خواهیم کرد و آن توافقنامه ای است که الزام حقوقی دارد و آمریکایی ها در زمینه تشریح بیانیه کشورها برای منافع خود و افکار عمومی و کنگره و منطقه از ادبیات خاص خود استفاده خواهند کرد و ما نیز این موضوع را به دقت دنبال می کنیم.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس در خصوص پروتکل الحاقی نیز گفت: در خصوص پروتکل الحاقی نظرات مخالف در مجلس وجود دارد و راه همواری برای تصویب چنین مصوبه ای در مجلس وجود ندارد.