به گزارش خبرنگار فرهنگی »خبرگزاری دانشجو» شب گذشته مراسم بزرگداشت آیتالله شهید سیدمحمدباقر صدر و خواهرش بنتالهدی صدر در مجموعه فرهنگی سرچشمه تهران برگزار شد. آیتالله اراکی در این برنامه با بیان اینکه بدون تردید ایشان بنیانگذاران نهضت اسلامی در عصر جدید هستند، اظهار کرد: در چند بعد شخصیت شهید صدر کم نظیر و منحصر به فرد است و نقش بنیانگذارانه و اساسی در این عرصهها داشته است و صرف نظر از اینکه خاندان صدر دارای ویژگیهای برجستهای بودند خود ایشان نیز منشاء خدمات بزرگ در جهان اسلام بودهاند.
آیتالله صدر یکی از چهرههای مبتکر در عرصههای علمی جهان اسلام
وی بعد علمی شخصیت آیتالله شهید صدر را یکی از ویژگیهای وی عنوان کرد و گفت: علمای بزرگ ما در مدرسه اهلبیت(ع) خدمات بزرگی به دانش اسلامی در همه عرصهها ارائه کردند که یکی از بزرگان خاندان صدر آیتالله سیدحسن صدر بود که یکی از بینظیرترین دستاوردهای علمی معاصر را با کتاب تاسیسالشیعه بنیانگذاری کرد.
ایتالله اراکی ادامه داد: در عصر حاضر این امتیاز را برجستهگان علمای شیعه دارند که در همه رشتههای علوم انسانی بینظیرترین و مبتکرانهترین نظریهها از آن علمای شیعه بوده است. آیتالله صدر یکی از چهرههای مبتکر در عرصههای علمی جهان اسلام در عصر حاضر بوده است.
مبارزه با تفکر الحادی و کمونیستی با کتاب «فلسفتنا»
وی با اشاره به تاثیرگذاری و مبارزه شهید صدر با موج تفکر کمونیستی و الحادی در زمان خود گفت: شهید صدر در عرصه فلسفه در روزگاری که موج گرایش مادیگرایانه همه جهان اسلام را فرا گرفته بود و اتفاق ناگواری در جهان اسلام در حال رخ دادن بود و قشر جوان تحت تاثیر موج ویرانگر تفکر کمونیستی و الحادی بودند با کتاب «فلسفتنا»به مبارزه با آن برخواسته و اولین کاری که از یک دانشمند اسلامی صورت گرفت و موجشکنی کرد کار شهید صدر با کتاب فسلفتنا بود.
دبیر کل مجمع تقریب مذاهب اسلامی خاطرنشان کرد: شاید به جرات بتوان گفت که این کتاب هم از لحاظ روش و هم محتوا متفاوت بود و اثرگذاری آن و گستره آن بیشتر از کتاب روش رئالیسم بود و در جهان عرب تنها اثر علمی که توانست به خوبی از عهده رویارویی با این تفکر الحادی برآید کار شهید صدر بود که در عصر خود با این کتاب غوغایی به پا کرد.
آیتالله اراکی ادامه داد: یکی از شخصیتهای جهانی تاثیریافته از اندیشه شهید صدر آقای روژه گارودی از متفکرین برجسته دنیای کمونیزم بود به طوری که اندیشههای او دهها سال بر جهان حکومت کرد اما او با خواندن کتاب فلسفةنا در برابر اندیشه شهید صدر زانو زد و حتی مسلمان شد و از شخصیتهای برجستهای بود که در مبارزه با صهیونیسم مقاومت کرد و به خاطر کتاب افسانههای اسرائیلی و نقد بخشی از هولوکاست محاکمه و محکوم شد.
ابتکار در علوم مختلف اسلامی همچون فلسفه، اقتصاد، کلام، فقه و سیاست
شاگرد آیتالله شهید صدر تصریح کرد: در دانشگاههای مصر، عراق، لبنان، سوریه و سایر کشورها این کتاب شهید صدر بسیار کار کرد و در برابر تفکر کمونیست ایستاد و با منطق و استدلال آن را زیر سوال برد و میتوان گفت دوره قبل و بعد از فلسفتنا را با هم مقایسه کرد. ایشان در علم منطق نیز یک ابتکار بزرگی انجام داد و منطق نوین با کتاب وی پایهریزی شد که راه جدید برای استدلال در عرصههای فلسفی و کلامی را باز کرد.
آیتالله اراکی گفت: متاسفانه دانشگاهها و مراکز علمی ما آن نشاط علمی عمیق و گسترده را ندارند که محققان را وادار کنند به این اندیشههای ژرف و آثار بیبدیل بپردازند. در حالی که کتابهای شهید صدر همچون کتاب «اقتصادنا» در علم اقتصاد بسیار ارزشمند و بینظیر است و در علم اصول نیز همینگونه است.
وی با بیان اینکه میتوان علم اصول را به دو دوره قبل و بعد از شهید صدر تقسیم کرد، اظهار داشت: علم اصولی شیعی در برابر سایر مذاهب اسلامی همانند 100 در برابر صفر است. علم اصول سایر مذاهب در طول هزار سال هیچ پیشرفتی نکرده است. اما از زمان وحید بهبهانی علم اصول شیعی گسترش جهشی داشته و در زمان آیتالله صدر به اوج و ترقی خود میرسد. یکی از کارهای شهید صدر سازماندهی مباحث اصولی از لحاظ ابتکار علمی بود که در علوم اسلامی معاصر نقش اساسی داشته است.
اولین فقیهی که فقه نظامساز و فقه نظام را نظریه پردازی کرد
وی یادآور شد: در زمینه فقه نیز آیتالله شهید صدر اولین فقیهی است که فقه نظامساز و فقه نظام در عرصه اجتماعی و سایر عرصهها را نظریهپردازی کرده و کارش بینظیر است که راه را برای بحث درباره فقه نظام باز کرده و این از ابتکارات ایشان است.
آیتالله اراکی در بخش دیگری از سخنان خود بعد سیاسی شخصیت آیتالله شهید محمدباقر صدر پرداخت و او را فقهیی مبتکر در این عرصه توصیف کرد و گفت: ایشان اولین کسی است که ولایت فقیه را مبنای هرگونه فعالیت سیاسی اعلام کرده و براین اساس حزبالدعوه ایشان مبتنی بر همین تفکر بود که باید زیر نظر فقیه جامعالشرایط باشد. او اولین فقیهی بود که شروع به کار تشکیلاتی سیاسی کرد.
تاسیس حزب الدعوه برای مبارزه عملی با تفکر الحادی و رژیم بعثی در عراق
دبیر کل مجمع تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: در زمانی که حزب کمونیست با تفکر الحادی در عراق به حدی پیش رفته بود که حتی در حوزه علمیه نجف نیز نفوذ کرده بودند آیتالله صدر و علامه عسکری به این نتیجه رسیدند که با صرف کار فرهنگی و کتاب نوشتن نمیشود با آنها مبارزه کرد لذا حزبدعوه را تاسیس کردند و فتوای پیوستن حوزویان به آن را دادند که این اقدام در صیانت مردم عراق بسیار تاثیرگذار بود.
ماجرای کسب اجازه شهید صدر از امام خمینی(ره) برای مبارزه با رژیم بعثی
وی با بیان اینکه با شهادت آیتالله صدر این اتفاق کمنظیری است به جریان اجازه خواستن ایشان از امام خمینی(ره) برای تداوم مبارزه با رژیم بعث اشاره کرد و گفت: اواخر سال 58 بود که مرحوم شهید صدر حرکت خود را علیه رژیم بعث در عراق شروع کرد و دولت عراق تصمیم به برخورد با ایشان گرفت. در آن زمان شهید صدر یکی از شاگردان خود را به ایران فرستاد تا پیامی برای حضرت امام(ره) بیاورد. شهید صدر در این پیام نوشته بود که حال که ما این روند مبارزه با رژیم بعث را آغاز کردهایم به احتمال قوی به شهادت ما منجر خواهد شد و چون شما ولیامر هستید میخواهم از شما اجازه اخذ کنم تا با اجازه ولی امر باشد. این پیام از سوی یک مجتهد نوشته شده بود و برای ادامه مبارزه از امام کسب اجازه کرده بود و امام در پاسخ فرمودند: بگویید مقاومت کند که خدا همراه ایشان است.
آیتالله اراکی افزود: مرحوم صدر پس از دریافت پیام امام خمینی(ره) فرمودند من برای شهادت مصمم هستم و این کار او دین و سلامت تفکر دینی را در عراق تضمین کرد و اگر امروز این تفکر عمیق دینی را در عراق میبینیم که با حضور انواع سازمانهای جاسوسی در مقابل جریانات مختلف ایستادگی میکنند و پیروز میشوند به برکت خون شهدایی همچون آیتالله شهید صدر است.