به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از پایگاه اینترنتی فارن پالسی، این پایگاه خبری در گزارشی با عنوان « تأسیسات نظامی ایران در کانون تمرکز توافق هسته ای قرار دارند»، نوشت:یکی از مقام بلندپایه جمهوری خواه در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا اعلام کرد می تواند با شماری از امتیازاتی که کاخ سفید درباره برنامه هسته ای ایران داده است، کنار بیاید اما عنصر « مهم و تعیین کننده » در حمایت او از توافق هسته ای با ایران سطح دسترسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به تأسیسات نظامی ایران است.
بر اساس این گزارش اختلاف نظرها بر سر بازرسی از تأسیسات نظامی ایران جدیدترین مانع بر سر راه دست یابی به توافق هسته ای نهایی بین تهران و مذاکره کنندگان آمریکایی محسوب می شود که در حال چانه زنی بر سر زمان کاهش تحریم های اعمال شده بر ایران هستند.
اوایل این ماه، تهران و شش قدرت جهان بر سر چارچوب توافق هسته ای در ازای کاهش تحریم های اقتصادی فلج کننده توافق کردند . پایان ماه ژوئن ضرب الاجل تعیین شده به منظور دست یابی به توافق نامه جامع هسته ای است.
با اعلام خبر دست یابی به چارچوب توافق نامه هسته ای، وزارت امور خارجه آمریکا با انتشار یک « فکت شیت » اعلام کرد ایران به بازرسان سازمان ملل متحد اجازه دسترسی به همه « تأسیسات مشکوک «را خواهد داد.
آمریکا همچنین اعلام کرد ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دسترسی بیشتر به تأسیسات هسته ای اعلام شده و اعلام نشده خود را خواهد داد.
اما حسین سلامی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز یکشنبه در گفتگو با شبکه تلویزیونی پرس تی وی اعلام کرد تن دادن به بازرسی از تأسیسات نظامی به منزله « خیانت » است.
او همچنین گفت:« ما با سرب داغ به کسانی که از این حرف ها بزنند ، پاسخ خواهیم داد .» سلامی افزود:« ایران به بهشت جاسوسان تبدیل نخواهد شد. ما برای دشمن فرش قرمز پهن نخواهیم کرد . آنها حتی اجازه بازرسی از عادی ترین تأسیسات نظامی را هم نخواهند داشت.«
کمی پس از این سخنان، باب کورکر سناتور آمریکایی درباره مقاومت ایرانی ها در مقابل این نوع بازرسی ها ابراز نگرانی کرد.
کورکر در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان اعلام کرد:« ما تنها با ورود به ایران و انجام بازرسی هایی سرزده از تاسیسات هسته ای این کشور می توانیم اطمینان یابیم که ایران فعالیت های مخفیانه ای را انجام نمی دهد.» او همچنین گفت:« این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است .«
اظهارات سلامی جدیدترین روایت متفاوت ایران و آمریکا از توافق هسته ای روز دوم ماه آوریل در لوزان سوئیس محسوب می شود زیرا تندروها در هر دو کشور چنین توافقی را زیر سوال برده اند.
در ایران - حسن روحانی رئیس جمهور این کشور در تلاش برای کاهش نگرانی های تندروهاست.
در آمریکا، باراک اوباما رئیس جمهور این کشور باید حمایت کافی برای پیشگیری از رای اکثریتی قانونگذاران آمریکایی را علیه لغو تحریم های ایران به دست آورد که یکی از بخش های اصلی توافق هسته ای نهایی محسوب می شود.
کورکر از دیگر ابعاد توافق هسته ای ایران - که بسیاری از همکاران جمهوری خواهش اخیرا از آن انتقاد کرده اند - حمایت کرده است از قبیل تغییر کاربری تاسیسات هسته ای اصلی ایران به جای برچیدن کامل آن.
در صورت حصول توافق نامه جامع هسته ای، تأسیسات زیرزمینی فردو به مرکز تحقیقات هسته ای تبدیل خواهد شد و دیگر نمی تواند مواد شکافت پذیر تولید کند. رئاکتور اراک نیز بازطراحی خواهد شد و دیگر نمی تواند پلوتونیوم در سطح تسلیحاتی تولید کند.
اما تأسیسات هسته ای نطنز تحت نظارت های سخت گیرانه آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه غنی سازی محدود را دارد.