کد خبر:۴۱۰۱۳۲
گزارشی پیرامون اظهارات سخنگوی دولت در زمینه آزادی بیان؛

آزادی بیان به سبک دولت یازدهم/ منتقدان بی شناسنامه، عصر حجری، متوهم، اقلیت تندرو و...

مسئله آزادی بیان در دولت یازدهم، از ابتدای آغاز به کار این دولت، از موضوعات مورد مناقشه و پر حرف و حدیث بوده است.

گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو» "دولت معتقد است هر کس که بخواهد در چارچوب قانون نظراتش را مطرح کند، باید به آن احترام گذاشته شود"(1) این جدیدترین اظهارات سخنگوی دولت یازدهم در زمینه ی آزادی بیان و احترام به نظرات دیگران است. محمد باقر نوبخت که در نشست هفتگی سخنگوی دولت با اصحاب رسانه سخن می گفت، گریزی نیز به موضوع آزادی سخنرانی های سیاسی زده و از آنچه "حمایت دولت از سخنرانی‌های قانونی" می خواند، خبر داد.

 

مسئله ی آزادی بیان در دولت یازدهم، از ابتدای آغاز به کار این دولت، از موضوعات مورد مناقشه و پر حرف و حدیث بوده است. جمله ی معروف روحانی در مناظرات انتخاباتی که خطاب به رقبایش اظهار داشت "من سرهنگ نیستم، من حقوق دان هستم" نشان دهنده ی حساب ویژه ای بود که تیم مشاوره دهنده به او بر مسئله ی آزادی بیان باز کرده و روحانی را واداشته بود تا از جایگاه یک منتقد وارد موضوع شده و خود را حامی آزادی بیان معرفی کند. اما در همان روزها برخی منتقدین با اشاره به سابقه ی روحانی و گرایش فکری و سیاسی اش، تلاش او برای ارائه ی چهره ای آزاد اندیش از خود را بیش از آن که برآمده از عمق اعتقادات وی بدانند، حربه ای برای به دست آوردن رای بیش تر معرفی می کردند.

 

آغاز به کار دولت یازدهم برگی دیگر از داستان شعارهای حمایت از آزادی بیان این دولت را ورق می زد. دولت روحانی نیز به سیاق دیگر دولت ها از همان ابتدا با برخوردهای انتقادی افراد و گروه های غیر هم فکرش روبرو شد. این جمع منتقدین با توجه به رای حداقلی و شکننده ی او در انتخابات ریاست جمهوری سال 92، طیفی وسیعی از صاحب نظران را در بر می گرفت. برخی عملکردهای دولت یازدهم نیز سبب می شد تا روز به روز بر حجم انتقادات افزوده شده و دولت را در معرض پاسخ گویی قرار دهد.

 

برخورد دولتمردان و در راس آن ها رئیس دولت با این انتقادات اما؛ غیر منتظره بود. فرار به جلو، اتهام زنی و توهین، حربه ی روحانی و برخی همکارانش در دولت برای رهایی از بار سنگین انتقادات بود. منتقدان دولت با انگ هایی از قبیل: بی سواد، بی شناسنامه، تازه به دوران رسیده، ترسو، بزدل، تخریب گر، حامیان افراط، دروغ گو، عقب مانده، فاسد، عصر حجری، اقلیت تندرو، بیکار، متوهم، دین ناشناس، هوچی باز، کاسبان تحریم و ده ها مورد مشابه، هدف حملات رئیس و سایر مسئولان دولت یازدهم قرار گرفتند و کار به جایی رسید که رئیس دولت منتقدانش را به جهنم حواله داد.

 

لغو و یا عدم صدور مجوز سخنرانی برای منتقدان دولت در دانشگاه ها از دیگر اقدامات دولت بود که در تضاد با شعارهای حمایت از آزادی بیان آن قرار می گرفت. 16 آذر سال گذشته و همزمان با روز دانشجو، رئیس دولت و برخی مسئولین کشوری و استانی، با حضور در جمع هایی که دانشجویی خوانده می شدند، به ایراد سخنرانی پرداختند. اگر چه گزینشی بودن ورود دانشجویان به سالن سخنرانی و جلوگیری از نطق تشکل های منتقد دولت در این مراسم ها، در کنار عدم صدور مجوز سخنرانی برای برخی منتقدین دولت در این روز، سبب شد تا عده ای این روز را «روز  دولت» بنامند نه روز دانشجو. مدیران منتصب دولت یازدهم در این روز از سخنرانی چهرهایی نظیر حسین شریعتمداری در دانشگاه امیرکبیر، حجت الاسلام محمود نبویان در دانشگاه آزاد اراک، حجت الاسلام میرتاج الدینی در دانشگاه تبریز و علی رضا زاکانی و مهرداد بذرپاش در دانشگاه آزاد بجنورد ممانعت به عمل آوردند.

 

موارد بالا صرفا مشتی بود نمونه ی خروار از شیوه ی برخورد دولت یازدهم با مسئله ی آزادی بیان منتقدینش و اگر مجال بیشتری می بود می شد به برخورد حذفی با رسانه های منتقد در این دولت نیز گریزی زد. اما از آنجایی که این مسئله خود حکایت مثنوی هفتاد من کاغذ است، فعلا آن را می گذاریم و می گذریم.

 

با این تفاسیر به نظر می رسد برخورد دولت با منتقدین و ایجاد محدودیت برای آن ها اعم از چهره ها و نشریات منتقد، به امری سیستماتیک در این دولت بدل شده و تا جایی پیش رفته که حتی صدای برخی حامیان دولت را نیز درآورده است. به عنوان مثال علی مطهری از نمایندگان حامی دولت در مجلس شورای اسلامی، بهمن ماه گذشته و در در سیزدهمین کنگره حزب مردم‌ سالاری نگرانی خود از تحدید آزادی بیان در دولت جدید را این چنین بیان می دارد: "فضای آزادی بیان در دولت جدید کمتر شده است"(2)

 

این شرایط ناخواسته انسان را به این باور می رساند که شعارهای دهان پرکن مسئولین دولتی درخصوص حمایت از آزادی بیان بیش از آنکه سخنانی از سر اعتقاد باشد، تلاشی است برای سرپوش گذاشتن بر فضای بسته ی ایجاد شده در دو سال گذشته. با این وجود اگر ادعای سخنگوی دولت درمورد احترام به نظراتی که در چارچوب قانون مطرح می شود، از روی صداقت بوده باشد باید امیدوار بود که مشی دولت در برخورد با منتقدین در 2 سال باقی مانده از عمر دولت یازدهم اصلاح شده و منتقدین با دیده ی احترام نگریسته شوند نه به عنوان بیسوادانی بی شناسنامه که باید به جهنم بروند. اگر چه نوبخت در ادامه ی اظهاراتش با بیان اینکه "اصلاح‌طلبان ... می‌توانند در چارچوب قانون از این فرصت استفاده کنند دولت اقدامات نیروهای خودسر را تقبیح می کند و در صورت لزوم، مواردی از این دست را پیگیری می کند"(3) تاحدودی چشم انداز مورد نظر خود از جریانی که دولت به اظهار نظرشان احترام می گذارد را روشن می کند. اما به هر صورت همانگونه که نوبخت اظهار می دارد "اعتبار دولت به قانون‌مداری و ظرفیت دولت برای شنیدن صدای مخالفان است"(4) و شاید بهتر این باشد که دولتی ها به جای صرف انرژی برای بیان شعارهای دفاع از آزادی بیان، به ایجاد ظرفیت و تحمل سخن مخالف، در خود بپردازند.

 

منابع

  1. نشست خبری سخنگوی دولت، 15/2/94، به نقل از روزنامه ی ایران، 16/2/94
  2. سخنرانی در سیزدهمین کنگره ی حزب مردمسالاری، 9/11/93، به نقل از سایت چمران نیوز
  3. نشست خبری سخنگوی دولت، 15/2/94، به نقل از روزنامه ی ایران، 16/2/94
  4. پیشین
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
حسن رجبی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۷
وقتی به دوران حکومت امام علی و امام حسن علیهماالسلام نگاه می کنیم می بینیم اونا حتی به کسانیکه بهشون فحاشی میکردن هم با روی خوش جواب می دادند. امادولت یازدهم بادوستان خودشون هم رفتار درستی ندارن. البته عجیب هم نیست چون دولتی که علنا اعلام میکنه به تمام تعهداتش به ملت عمل کرده هیچ وقت حاضر نیست نظرات منتقدین روقبول کنه.......
108
2
mohsen8
۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۹
من حرف شما رو قبول دارم ولی واقعیت اینه نماینده های حزب اصولگرا به شدت انسان های قدرت پرستی هستند ولی فکر میکنن بهترین و مومن ترین انسان ها هستن ولی تنها اعتماد به نفس کاذب دارن و تو انتخابات92 دیدیم که نماینده های اصول گرا برعکس نماینده های اصلاح طلب به اءتلافشون عمل نکردند و به خاطر طمع قدرت شکست خوردند.من به هیچ وجه اصلاح طلب نیستم و اگه این سایت دانشجویان ایران هست و به قول خودشون صدای دانشجویان یک ملت هست باید این نظر ثبت بشه
ناشناس
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۱
یعنی واقعا و دقیقا خیلی خوب جواب دادید
نیما
۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۱:۲۷
برادر چی رو با چـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــی مقایسه کردی!
دختر باران
۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۳
انصافا خیلی رو داره میگه به تمام تعهدات عمل کردیم. خیلی ازش عصبانی ام از این همه دروغ و تهمت و دلدادگی به آمریکا و کارشکنی در ایران و دورویی و حمایت نکردن از مردم و کسب و کار ایرانی و .....
از اول می دونستیم اینجوربه حیف که بیشتر مردم ظاهر بین اند..... !
محمد
۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۲:۰۲
اقا محسن فازت چیه ؟؟؟ اقای رجبی فقط درمورد این مطلب خبرگزاری دانشجو نظر داده... شما رفتی زده به اصولگرا... تازه اصلا اقای روحانی اصلاح طلب نیست
ناشناس
۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۹
آقا محسن اولا بحث اصول گرا و اصلاح طلب نیست در ضمن در نقد یک دولت نباید که جبهه ی مقابل رو تخریب کرد که خطاهای این طرف پوشیده بشه تازه اگه واقعا هم در مقابل هم باشند که همه ی ما میدونیم دشمن واحد ما آمریکا و متحدانش هستند ما از هم انتقاد نمیکنیم که اصول گرا پیروز بشه یا اصلاح طلب که برای اینه آمریکا بر ما پیروز نشه....
اصغر
Iran (Islamic Republic of)
۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۸
اگرایشان جای احمدی نژادبود چه کار می کرد انتقاد از احمدی نژاد از قبل از شروع انتخابات 84شروع وتا الان ادامه دارد البته انتقاد که نه فحاشی بطوریکه رهبرانقلاب چندین مورد اینگونه حرکات را بشدت محکوم کردند وحتی جمع فحاشان به اورا به جنگ احزاب تشبیه کردند درهرحال متاسفانه ماها فقط زبان برای انتقاد داریم ولی گوشمان برای انتقاد کر وسنگین است
71
3
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۴
باید واساد تا 4 سال تموم شه
36
11
حسن رجبی
۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۷:۳۸
یعنی چی واستاد ؟؟؟ اگه قرار باشه همیشه واستیم ک نمیشه باید ی تکونی بخوریم ...
mona
۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۳:۰۴
دوستمون راست میگه باید وایساد تا هرچقدر دلشون میخواد هرکاری دلشون میخواد بکنن ، ببینیم تا اخر این 4 سال که همه چی باهم خراب شد یه ذره چشم و گوش مردم باز میشه که حقیقتو ببینن؟!؟!
سازنده
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۸
سالها طول میشکشه تا هرچیزی ساخته بشه ولی تو یک لحظه میشه نابودش کرد
4 سال نابودگری بعدش 100 سال سازندگی میخواد تا برسونه به همین جایی که هستیم تازه کلی دیگه جون کندن می خواهد تا بشه پیشرفت!
باید جلوی تخریب را همراه با روشنگری گرفت
محمدم
۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۲:۱۱
من یکی چشمم به دست حضرت آقاست تا ایشون اینها را تحمل می کنند مانیز هم، و اگر حکم عدم کفایت برای این دولت صادر کرد نیز پشت سر رهبری می ایستیم و پیروی می کنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۵
بازم یه انتقاد دیگه؛
از اول انقلاب تا به حال کدوم دولتی اونقدر از خودش ضعف نشون داد و نمیتونم نمیشه راه انداخت که بالاخره رهبری، ملت رو به کمکش فرستادن؟ همون ملتی که توهم زدن، اقلیت اند و از عصر حجر اومدن وهنوز براشون شناسنامه صادر نشده.
بچرخ تا بچرخیم.
68
4
علی
۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۳:۰۵
تکبیر!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۰:۰۹
روحانی و اطافیانش کی قراره از خواب بیدار بشن؟
9
1
فاطمه
۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۸
خواب؟؟؟؟
تو اوج هوشیاری اند!!!!
ناشناس
۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۳
منم هر روز از نو به این موضوع میرسم واقعا چرا؟!
منتقد
Iran (Islamic Republic of)
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۸
اگه رهبری نبودن الان معلوم نبود چه بلایی سر این ملت و حتی دولت میومد....
12
1
منتقد نه ترسیدم ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۶
من اینو میگم چهار سال دیگه با کارای که این دولت میکته کارش تمومه مگر اینکه وعده سر خرمن بده مردم مارو خام کنه دوباره بیاد سرکار
9
1
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۲
اقا بیاین ببینید به خاطر جلوگیری از برگزار کردن نقد توافق لوزان درب مسجد سید اصفهان قفل زدند
حتما تو دکتر سلام نشون بدید
5
1
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۶
شما خسته نشدید از این همه جوسازی و پرخاشگری و ایجاد تشنج در فضای جامعه ای که این همه دشمن قسم خورده دارد. به فرموده مقام معظم رهبری امروز باید به فکر همدلی و همزبانی بود نه تنفرت و تفرقه و این و آن را بجان هم و به جان دولت انداختن. خجالت نمی کشید از هر چه پیراهن عثمان درست می کنید؟ خدایی در کدام دولت مثل دولت یازدهم فضای جامعه مخصوصاً از نظر سیاسی باز بود؟ اگر فضای سیاسی و آزادی بیان در این دولت کمتر شده بود که هر که از راه می رسید به خودش جرأت انتقاد و جوسازی و تحریک مردم نمی داد.دولت احمدی نژاد خوب بود که هر صدایی را رد گلو خفه می کرد و تمام روشنفکران را یا در زندان انداخته بودند و یا خانه نشین؟کمی انصاف و آزادگی که خوب است. اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید.
6
9
محمدم
۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۲:۰۶
عزیزم وقتی با شعار زنده باد مخالف من میای و انتخاب میشی و خلاف اون شعارها را عمل می کنی و مخالفان را با این الفاظ ترور شخصیتی می کنی دیگه از مردم چه انتظار داری؟؟
در ضمن به قول شما اون روشن فکر هایی(روشن فکر نما ) که در دوران احمدی نژاد به زندان رفتن یا حبس خانگی شدند به این علت بود که می خواستند رای و نظر خودشون را بر اکثریت غالب کنند و دست به هر کاری زدند به جز حرف و تعامل وقتی می ریزند توی خیابان و به عزاداران امام حسین هم رحم نمی کنند حتی اعلام برائت هم از کسانی که این اعمال را انجام می دهند نمی کنند می خوای رهاشون کنند که هر کاری می خواهند بکنند؟؟؟؟
ناشناس
۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۷:۵۶
قطعا این به این معنی است که سرمون رو زیر برف فرو ببریم که هر کی هر کار دلش خواست با انقلاب انجام بده! اتفاقا ما باید بیداری خودمون رو ثابت کنیم که این نیروها پشت رهبری اند که مقام معظم رهبری نیروهایی بصیر داره , روی همین پشتوانه است که کسی جرات نمیکنه دست از پا خطا کنه - بله درسته رهبری به دولت قبل تذکر هم میداند همونطوری که به این دولت تذکر دادند که صحبت های منتقدین رو گوش بدید -و یه سوال خیلی بزرگ از شما ,فکر میکنید انتقاد ما عامل تشنج در جامعه است یا تنها راه سعادت را در دست دادن به دشمن قسم خورده ی جمهوری اسلامی ایران دانستن؟
رها
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۱
هه!!خودش مثل تازه به دوران رسیده هاست اونوقت اومده این اسمو روی منتقدانش گذاشته !!
2
1
پربازدیدترین آخرین اخبار