به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از روزنامه نیویورک تایمز ، دیدار این هفته اوباما با سران کشورهای عرب فرصتی است برای اطمینان دادن به آنها درمورد این که تعامل آمریکا با ایران و توافق هسته ای احتمالی با این کشور نه تنها تهدیدی برای منطقه نیست بلکه فرصتی برای برقراری ثبات است.
بر اساس گزارش این روزنامه آمریکایی، ایران یک کشور شیعه است و اکثریت جمعیت دیگر کشورهای منطقه خلیج فارس را سنی ها تشکیل می دهند و در نتیجه هرچه ایران و قدرت های بزرگ جهان به توافق نزدیکتر شوند، نگرانی سران کشورهای سنی افزایش می یابد.
پاسخ اوباما به این نگرانی این است که اگر بتوان با یک توافقنامه قاطع و قابل راستی آزمایی ایران را محدود کرد، این کشور تهدید کمتری برای منطقه محسوب خواهد شد.
اما یک جنبه دیگر توافق که باعث نگرانی سران منطقه شده است ، این که ایران در ازای اعمال برخی محدویت ها در زمینه فعالیت های هسته ای خود از شر تحریم های اقتصادی بین المللی رهایی خواهد یافت در نتیجه میلیاردها دلار سرمایه بلوکه شده و سرمایه های خارجی جدید به سمت این کشور سرازیر خواهد شد.
کشورهای خلیج فارس نگرانند این روند باعث افزایش نفوذ ایران در منطقه شود و منابع بیشتری در اختیار سران تهران قرار دهد تا با استفاده از آنها به حمایت از گروه های شبه نظامی مانند حزب الله بپردازند و به مداخله در عراق، یمن و سوریه ادامه دهند.
آنها همچنین می ترسند آمریکا به سه دهه دشمنی با ایران خاتمه دهد از این رو دیگر نتوانند بر روی تضمین آمریکا مبنی بر تامین امنیت خود حساب کنند. پاسخ اوباما به این نگرانی کمی پیچیده تر است.
از وی انتظار می رود درمورد مسایل امنیتی صراحت بیشتری نشان دهد اما رئیس جمهور آمریکا با پیشنهاد شکل گیری هرگونه پیمان رسمی مشابه ناتو که برخی از سران عرب به دنبال آن هستند مخالفت خواهد کرد.
آمریکا باید درمورد درگیر شدن در جنگ های خاور میانه کاملا هوشیارانه عمل کند. برقراری توازن در این زمینه کار آسانی نخواهد بود.
اوباما می تواند بگوید آمریکا از عربستان در برابر حمله ایران دفاع خواهد کرد اما اگر ایران از نیروهای نیابتی خود برای ایجاد بحران در عربستان استفاده کند، مسئولیت آمریکا چه خواهد بود.
بدیهی است آمریکا از هیچ کدام از این حکومت ها در برابر مخالفان سیاسی داخلیشان دفاع نخواهد کرد.
آمریکا تاکنون میلیاردها دلار سلاح به کشورهای خلیج فارس فروخته است و با آنها رزمایش های مشترک متعددی برگزار کرده است.
کمک های بیشتر و رزمایش های مشترک بیشتری هم در راهند اما اکنون مهمترین اقدام این است که ارتش کشورهای منطقه به گونه ای با هم منسجم شوند که بتوانند بهتر از قبل از خود دفاع کنند.
ایران تنها خطری نیست که کشورهای خلیج فارس با آن مواجه هستند و حتی مهمترین خطر هم نیست. همانگونه که اوباما به توماس فریدمن، خبرنگار روزنامه تایمز گفت، کشورهای این منطقه با تهدیدهای متعددی مواجه هستند.
نویسنده در ادامه به نکته مهم دیگری اشاره کرد و آن این که به گفته الن لایپسون (Ellen Laipson)، رئیس مرکز استیمسون (Stimson Center) باید به توافق هسته ای ایران به عنوان فرصتی بزرگ برای اعراب نگریسته شود، فرصتی برای همکاری منطقه ای با ایران در زمینه انرژی، تغییرات آب و هوایی، کمبود آب و کنترل تسلیحات.
اگر توافق هسته ای امضا شود، دولت آمریکا تلاش خواهد کرد ایران را به ایفای نقشی سازنده تر در سوریه تشویق کند.
بسیاری از افراد معتقدند این روند نتیجه ای به دنبال نخواهد داشت اما احتمال همکاری فراتر از توافق هسته ای به طور قطع ارزش تلاش را دارد.