کد خبر:۴۱۴۵۱۸
مذاکرات هسته ای با بوی بنزین - ۱

اجرای سیاست «به مرگ بگیر تا به تب راضی شود» با آزادسازی قیمت بنزین

دولت با تجویز مساله گرانی در شرایط فعلی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور چه در سر دارد؟  آیا این تنها سیاستی اقتصادی است یا دولت درصدد است بتواند تمام دل مشغولی افکار عمومی را به این موضوع معطوف کرده و تحت لوای آن کوچک‌ترین صدایی را بر علیه مذاکرات نشنود و یا افکار عمومی را برای پذیرش هرگونه سازشی در مذاکرات هسته‌ای آماده کند؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ یکسان‌سازی قریب‌الوقوع نرخ بنزین سهمیه‌ای و آزاد در روزهای اخیر موضوعی بود که فضای رسانه‌ای کشور را به خود اختصاص داد. آزادسازی قیمتی که البته از بعد اقتصادی قابل دفاع است اما سیاست اعمال شده توسط دولت یازدهم به دلیل عدم شفافیت و اعمال یکباره قیمت‌ها در سکوت کامل خبری به راحتی تمامی آثار مثبت آزادسازی قیمت را از بین برد و تنها به محلی برای افزایش درآمد دولت از محل هدفمندی یارانه‌ها تبدیل شد و بر این اساس درآمد دولت از محل آرادسازی قیمت بنزین ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومانی افزایش یافت.

 

این سیاست از چند منظر قابل بررسی است. سال گذشته دولت با افزایش قیمت بنزین سهمیه‌ای به ٧٠٠ تومان و آزاد به ١٠٠٠ تومان و افزایش ١٦ درصدی بهای گازوئیل، بخشی از کسری منابع هدفمندی یارانه‌ها را که بیش از ١٢هزار میلیارد تومان بود، جبران کرد. در هنگام بررسی لایحه بودجه سال جاری نیز صحبت از بیش از شش هزار میلیارد تومان کسری بودجه هدفمندی به میان آمد که تنها دو راه برای جبران این کسری بودجه محتمل بود؛ حذف یارانه ثروتمندان  و افزایش قیمت حامل‌های انرژی.

 

حذف یارانه اقشار پردرآمد شاید بهترین سناریو برای جبران این میزان از کسری بودجه بود که از ابتدای آغاز طرح با کشو قوس‌های فراوان مواجه شد و هر ماهه در آستانه واریز یارانه نقدی همگان نه تنها اقشار ثروتمند انتظار حذف نامشان از لیست دریافت یارانه را داشتند که البته این انتظار برخی کم درآمدها در ماه جاری محقق شد و حساب یارانه‌ای این افراد شارژ نشد.

 

اما سناریوی دوم قابل انتظار افزایش قیمت حامل‌های انرژی بود. در قانون برنامه پنجم توسعه که در سال آخر آن را می‌گذرانیم، مقرر شده است تا پایان برنامه، بهای فرآورده‌های نفتی در کشور به ٩٠ درصد «فوب خلیج فارس» برسد و بر این اساس دست دولت برای آزادسازی قیمت‌ها باز گذاشته شد اما مقامات دولتی چندین بار به وضوح اعلام کردند پیش بینی می شود تا پایان سال جاری تغییری در سهمیه‌ و قیمت بنزین خودروها اعمال نشود. اما به یکباره داستان تغییر کرد و با تصمیمی ناگهانی شاهد آزادسازی قیمت‌ها و افزایش 300 تومانی بنزین بودیم.

 

در حال حاضر که بهای نفت خام کاهش یافته است، هزینه تولید هر لیتر بنزین حدود ٦٠ سنت، یعنی معادل هزارو ٨٠٠ تومان است که هنوز هم فاصله قابل ‌توجهی با قیمت‌های نرخ سهمیه‌ای و آزاد فعلی دارد که البته با توجه به اختلاف کیفیتی بنزین داخلی افزایش بیش از این نیز منطقی به نظر نمی‌رسید اما به هر حال به نظر می‌رسد سیاست اجرا شده توسط دولت یازدهم در یک دوره زمانی کوتاه مدت علاوه بر دامن زدن دوباره به مصرف بی‌رویه‌ای که پس از آغاز هدفمندی یارانه‌ها اصلاح شده بود، قاچاق این فرآورده نفتی را نیز بیش از گذشته افزایش دهد.

 

علاوه بر این جدای از بعد روانی، آزادسازی قیمت بنزین و حذف سهمیه خودروها خواسته یا ناخواسته تاثیر مستقیم و غیرمستقیم خود را بر افزایش قیمت سایر کالاهای اساسی نیز خواهد گذاشت، چرا که اصولا سال‌هاست افزایش قیمت بنزین بهترین بهانه برای افزایش قیمت‌ها در همه زمینه‌ها شده است. موضوعی که خود روز گذشته موجب شد تا بسیاری از حوزه‌ها مانند حمل و نقل به طرفه العینی خود را با قیمت جدی بنزین هماهنگ کردند و هزینه تردد روزانه مردم را افزایش دادند تا آخوندی، وزیر راه و شهرسازی به سرعت به واکنش پرداخته و اعلام کند افزایش قیمت بنزین تاثیر چندانی بر افزایش قیمت بلیت‌ها نخواهد داشت.

 

به هر حال باید اذعان داشت در آستانه فرا رسیدن ماه مبارک رمضان افزایش قیمت ناگهانی بنزین می‌تواند اثرات بسیار شدیدی بر روند افزایش قیمت‌ها به خصوص کالاهای مصرفی و مواد غذایی داشته باشد.

 

حسین راغفر تأثیر این موضوع روی رفاه خانوار را منفی ارزیابی می‌کند و می‌گوید: «این بهترین بهانه خواهد بود که بنگاه‌ها قیمت محصولات خود را افزایش بدهند و گروه‌های متوسط و پایین درآمدی بیشترین آسیب را خواهند دید، چرا که فرصت‌های جایگزینی فشار درآمدی را نخواهند داشت.»

 

وی تأکید می‌کند: «علت اصلی اینکه من هیچ پیامد مثبتی برای این تصمیم نمی‌بینم این است که ما یک مارپیچ تورمی افزایش هزینه‌ها را شاهد خواهیم بود اما هیچ سیاست کنترل تورمی نداریم.»

 

به هر حال با تصمیمات جدید دولت که اجرای آن کلید از ساعت ۲۴ روز جاری کلید خواهد خورد، قطعا اقشار آسیب‌پذیر را آسیب پذیرتر کرده و اقشار مرفه، مرفه‌تر به واسطه کسب درآمد از هرگونه افزایش قیمتی، مرفه‌تر خواهند شد ،چرا که با افزایش ۴۳ درصدی قیمت بنزین، به طور حتم قیمت تمامی کالاها در بازار افزایش پیدا خواهد کرد و محل درآمدی برای رونق کسب و کار عده‌ای خاص خواهد شد.

 

در این میان اما زمزمه آزادسازی قیمت سایر محصولات نیز به گوش می‌رسد.  تولیدکنندگان بسیاری از جمله نانوایان، خودروسازان، تولیدکنندگان روغن نباتی، تولیدکنندگان محصولات لبنی، تولیدکنندگان سیمان، تولیدکنندگان فرآورده های گوشتی درخواست خود را به دولت ارائه کرده‌اند و منتظرند تا دولت در این زمینه تصمیم‌گیری کند.

 

بر این اساس شاهد ارسال درخواست تولیدکنندگان نان به دولت بودیم که البته دولت پیش از این نیز تا حدودی دست نانوایان را برای افزایش قیمت باز گذاشته است و با راه انداختن نانوایی‌های آزادپز، راهی برای آزادسازی قیمت نان در پیش گرفته است.

 

اما فرآورده‌های لبنی نیز از داستان عقب نمانده‌اند. رضا باکری، دبیر انجمن تولیدکنندگان فرآورده های لبنی چندی پیش اعلام کرده که هزینه‌های تولید فرآورده‌های لبنی در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳، تنها  ۵ درصد افزایش یافته است که بر همین اساس، انجمن فرآورده‌های لبنی به استناد قیمت‌های تمام شده محصولات، درخواست افزایش ۵ درصدی قیمت لبنیات را به ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ارسال کرده است.

 

عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن تولید‌کنندگان سیمان نیز از قافله عقب نمانده و در گفتگویی گفت: تولید مازاد بر نیاز سیمان در سال قبل سبب شد تا تولیدکنندگان با کمبود بازار مواجه شوند و بنابراین ثبات بر بازار حاکم باشد اما اکنون درخواست افزایش ۱۷ درصدی سیمان را به دولت ارسال کرده‌ایم.

 

بدون شک در حال حاضر نیز افزایش قیمت گازوئیل بهانه‌ جدیدی برای افزایش قیمت سیمان خواهد بود.

 

اما متاسفانه افزایش قیمت‌ها و مسائل اقتصادی تنها دل‌مشغولی این روزها نیست چرا که به نظر می‌رسد دولت با تجویز مساله گرانی درصدد است تا بتواند تمام دل مشغولی افکار عمومی را به این موضوع معطوف کرده و تحت لوای آن کوچک‌ترین صدایی را بر علیه مذاکرات نشنود و یا بدتر از آن با ایجاد فضای ناآرام در جامعه به واسطه افزایش قیمت‌ها و ایجاد نارضایتی‌های عمومی، افکار عمومی را برای پذیرش هرگونه سازشی در مذاکرات هسته‌ای آماده کرده و به نوعی به مرگ گرفت تا به تب راضی شوند.

 

مسعود میرکاظمی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در این خصوص با اشاره به این که سال گذشته نیز بودجه هدفمندی یارانه‌ها با کسری مواجهه بود، گفت: طبق قانون باید 10 میلیون نفر از یارانه بگیران پردرآمد حذف شوند اما این کار صورت نگرفت.

 

وی با تأکید بر اینکه باید اقدامات صورت گرفته برای جبران کسری بودجه هدفمندی یارانه‌ها باید ادله محکم بیان شود، افزود: چرا دولت هر زمان با کسری مواجهه می‌شود به مردم فشار می آورد؟!

 

وی با بیان این که افزایش قمیت بنزین طبق قانون صورت گرفته است، اظهار داشت: اگر چه این افزایش قیمت قانونی است، اما چرا دولت قانون را به درستی و کامل اجرا نمی کند. چرا دهک‌های پردرآمد را حذف نمی‌کند؟

 

وی در پایان اظهار کرد: اکنون این بحث وجود دارد که با توجه به شرایط مذاکرات هسته‌ای و پرداختن به جزئیات آن و گفته‌های رهبر معظم انقلاب دولت با افزایش قمیت بنزین قصد دارد اذهان را از مذاکرات منحرف کند؛ در واقع نباید جزئیات مذاکرات از دید دستگاه های نظارتی به حاشیه رانده شود و افزایش قمیت بنزین در متن قرار گیرد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
سحر
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۲
افرین به این قلم
53
1
ناشناس
Germany
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۰
تقصیر این رسانه های بی عرضه اس که وقتی اتفاق بد به این بزرگی هم میوفته نمیگن دولت این کار روکرده!!! همینجور همه فقط میگن گران شد/گران شد... !!! یه موقع چیزی نگین که خدایی نکرده دوره بعد رای نیاره ها!! افرین بچه های خوب فقط بشینین بزنین تو سر خودتون!

هر چی میکشیم از سره بی عرضگی خودمونه
43
1
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۵
قابل توجهی بی بصیرتهای که به روحانی رای دادن
48
2
سید
۰۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۰
و همچنین قابل توجه بی بصیرت هایی که خادم رو خائن معرفی کردند و کفر نعمت کردند.

خداوند در قرآن می فرمایند که: ما وضع هیچ قومی را تغییر نمی دهیم مگر این که خود آن قوم وضع خود را تغییر دهند.

با تشکر
سید
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۰
از دولت فریب ونیرنگ بهتراز این نمیشه شاه کلید خود را به مردم نشان داد
45
1
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۳
دلواپسم...
10
0
امید
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۷
ما مردم بارها ثابت کردهایم خریت شاخ و دم ندارد فردا باز مردم در صفهای طولانی منتظر رای دادن هستن
13
42
سید
۰۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۸
این که مردم تو صف واستن که خریت نیست. این که نفهمن به کی رای بدن خریته!

خریت بالاتر از اون اقدام مسئولین هست که دیدن نتیجه ی این طور کار کردن رو و باز هم همین کارها رو می کنند.

با تشکر
سید
پهپاد
۰۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۵۳
مثلا سید جون
اون که خره ما نیستیم. از ما گفتن
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۴
کجایی احمدی نژاد که یادت بخیر.
7
4
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۱۶
از دولت تدبیرو امید و؟؟؟؟ همین بس که انتظار دارد سکان دولت آینده را داشته باشد که این امید را به گور خواهد برد بعدش باید برود گوسفند چرانی
12
0
ناشناس
۰۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۴۳
اتفاقا همین جناب حسن روحانی در انتخابات 96 رای خواهد آورد از ما گفتنه....
amin
Germany
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۸
نمی دونم یادتون میاد یا نه یه زمانی بنزین 100 تومن بود بعد شد 400 بعد 700 حالا 1000 تومن خدا باعث وبانی اصلیشو لعنت کنه
1
8
عباس
۰۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۳:۳۸
چرا بعضی از نظرات را که حاوی هیچ توهینی نیست حذف می کنید، ولی این نظر را که حاوی لعن و نفرین هست، تایید کرده اید؟؟؟؟
آقای احمدی نژاد اگر هر کار غلطی هم که کرده باشه، حداقل عزت و شرف کشور را حراج نکرد که مشمول لعن باشه.
سوره تماشا
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۵
من یک دلواپس نامحرمم!
بسم رب الشهدا و الصدیقین...
من یک دلواپسم! یک دلواپس نامحرم!
من یک دلواپسم! یک دلواپس بی خبر از، پشت در های بسته!
من نمی دانم چه داده اند و گرفته اند! چون نمی دانم، دلواپسم!
مجازاتِ این دلواپسی هم، رفتن "به جهنم" است!
من دلواپسم!
دلواپسِ میراثِ شهریاری شهید!
دلواپسِ بهای یک عمر یتیمی علیرضا!
من دلواپسم!
دلواپسِ تکرار خاطرات تلخ 12 سال پیش! دلواپس نتیجه خنده های سعد آباد! دلواپس عقب نشینی!
دلواپس بازی با کلمات! تفاهم یا توافق! دسترسی یا بازرسی!
من دلواپسم!
دلواپس حریمِ این خاک! که وای بر من، اگر شکسته شود!
دلواپسِ اینها که باشی، حواست پرت نمی شود!
پای مرگ هم بیفتد، به تب راضی نمی شوی! مرگ خوش تر است تا دیدن ذلت وطنت!
.....
9
0
سوره تماشا
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۶
ادامه.....
من یک دلواپسم! با تمام دلواپسی ام، پای هم دلی که بیفتد، این منم که لبیک می گویم...
من لبیک می گویم به ندای "ولی"! الان پای همدلی افتاده است!
من هم دلی می کنم با این همه آزادسازی های نرخ یواشکی!
من هم دلی می کنم تا به تب راضی نشوم! من دلواپسِ پرت کردن حواس ملت به کارت سوختم!
من هم دلی می کنم با تلاشتان برای جبران حداقلی کسری بودجه! اما حواسم پرت نمی شود از نامحرم بودنم!
من هم دلی کردم! اما شما برای محرم شدن من، هم دلی نکردید! ندای "ولی" را لبیک نگفتید! فکت شیت را منتشر نکردید تا محرم شوم به داده ها و ستانده ها!
من یک دلواپسم! یک دلواپس نا محرم!
اما..
هم دل!
حسبناالله...
//ya-sin.blog.ir/
8
0
زهرا
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۲۹
تمام این بلاهایی که سرمون میاد به خاطر این که ما ملتیم که اگر هر بلایی سرمون بیارن به جای اینکه اعتراض کنیم جک میسازیم.ما انقدر در خواب غفلتیم که هر بلایی دلشون بخواد سرمون در میارن .اخه ما چه جور مسلمونایی هستیم که مقابل این همه ظلم ساکت میشینیم،
18
0
پهپاد
۰۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۵۴
اتفاقا الان خیلی ها خوشحال خواهند شد که کشور به آشوب کشیده بشه و نافرمانی های مدنی دوران اصلاحات تکرار بشه.
اگه بدونند این با گرونی و فشار می تونند این کارو بکنند، فشار رو رو ملت بیشتر هم میکنند.
منظورم خارجی ها نیست ها. دقت کنید.
پربازدیدترین آخرین اخبار