به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از روزنامه یو اس ای تودی، این روزنامه آمریکایی در اینترنت امروز در گزارشی نوشت: در صورت دستیابی ایران به توافق هسته ای با قدرتهای جهان، انتظارات از نشست بعدی اوپک در ماه نوامبر افزایش خواهد یافت.
بر اساس این گزارش وزراء اوپک این هفته برای دومین بار از آغاز روند نزولی قیمت نفت در ژوئن گذشته تشکیل جلسه می دهند گرچه اقدام چندانی بجز حفظ سهمیه تولید کشورهای عضو انجام نخواهند داد.
بر این اساس تصمیم اوپک در نشست قبلی آن در ماه نوامبر مبنی بر حفظ سقف تولید سی میلیون بشکه در روز ظاهرا موثر بوده است در حالی که برخی تولیدکنندگان اوپک نگران بودند این اقدام فقط ضربه بزرگتری به درآمدهای متکی به نفت شان خواهد بود.
در این راستا رشد تولید نفت شیل (پلمه سنگ) در آمریکا - که اکنون رقیب اصلی اوپک است- با توجه به تنزل قیمتها رو به کاهش است. طی این زمان قیمتهایی که در ماه مارس به پایین ترین سطح طی شش سال رسیده بود، اخیرا بهبود یافته است.
شایان ذکر است بر اساس این تحلیل برای عربستان سعودی که تولید کننده و تصمیم گیر عمده در اوپک است، همه اینها نشانه های دلگرم کننده ای است.
اما نشست نیم سالانه پنجم ژوئن ممکن است برای وزراء اوپک به منزله آرامش قبل از طوفان باشد چون فقط چند هفته قبل از ضرب الاجل سی ام ژوئن برای دستیابی آمریکا و پنج قدرت دیگر جهان به توافق هسته ای با ایران در مورد برنامه هسته ای تهران برگزار خواهد شد.
در صورت موفقیت آن مذاکرات، در مرحله مشخصی لغو تحریم های آمریکا و اروپا در مورد صادرات نفت ایران آغاز می شود که احتمال سرازیر شدن نفت بیشتری به بازار و روند نزولی قیمتها مجددا تشدید خواهد شد. این امر زمینه را برای برگزاری نشست جالب وزراء اوپک در ماه نوامبر مهیا خواهد ساخت.
در این رابطه «سارا وخشوری» تحلیلگر مسائل انرژی در واشنگتن درباره جلسه این هفته اوپک گفت: فکر نمی کنم هیچ تصمیم مهمی در این نشست اتخاذ شود اما اگر ایران (با قدرتهای جهان) به توافق برسد، مسائل بیشتری برای بحث وجود خواهد داشت و انتظارات از نشست بعدی اوپک افزایش می یابد.
وخشوری تحلیلگر سابق بازار برای شرکت نفت ملی ایران گفت، تهران در صورت دستیابی به توافق اصرار خواهد داشت که دیگر کشورهای عضو اوپک تولید شان را کاهش دهند و فضای بیشتری برای ایران جهت افزایش فروش نفت آن در بازارهای جهان ایجاد شود.
وی گفت: اگر تا پایان ژوئن و اوایل ژوئیه همه چیز خوب پیش رود و تا پایان سال لغو تحریم های ایران شروع شود، تولید ایران تا پایان سال اندکی افزایش خواهد یافت.
این درحالی است که به گزارش آژانس بین المللی انرژی، عرضه نفت اوپک در ماه آوریل در روندی صعودی به ۳۱۲۰۰۰۰۰ بشکه در روز رسید که نه تنها بالاتر از سقف کنونی اوپک است بلکه بالاترین سطح تولید آن از نوامبر ۲۰۱۲ بوده است.
اما وخشوری خاطرنشان می کند، بعید است یک توافق هسته ای به تنهایی تغییرات بزرگی در آینده نزدیک در قیمتهای نفت ایجاد کند. صادرات ایران از دو و نیم میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۲ که تحریم ها اجرایی شد، هم اکنون به ۱۱۰۰۰۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است و بهبود آن زمان می برد.
فوری ترین هدف ایران در زمینه صادرات نفت رسیدن مجدد به سطح دو و نیم میلیون بشکه است.
بعلاوه وخشوری گفت، انتظار می رود رشد تولید نفت شیل در آمریکا طی سال آینده کمتر از انتظارات قبلی باشد که قیمت ها را رو به افزایش خواهد برد.
طبق راهبرد درازمدت جدید اوپک، این کارتل نفتی تا سال ۲۰۱۷ شاهد ادامه عرضه بالای نفت خواهد بود. این برگ برنده که همیشه در اختیار بازارهای نفتی جهان است می تواند زمینه ساز اختلال عمده در عرضه نفت در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا باشد که شاهد گسترش جنگهای داخلی در عراق، لیبی و یمن و بالاترین تنش ها بین ایران و عربستان سعودی است.
وخشوری معتقد است، با در نظر گرفتن همه آشوبهای سیاسی خاورمیانه که منبع بخش عمده نفت خام جهان است، قیمتها نسبتا پایین بوده است.