به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ رحیم میدانی با اشاره به اینکه وزارت نیرو به دنبال اصلاح تعرفههای آب برای مشترکان پرمصرف است گفت:72 درصد مصرفکنندگان آب محدوده مصرف معقولی دارند پس هدف وزارت نیرو از افزایش تعرفه آب برای پرمصرفها، کسب درآمد نیست.
میدانی خاطر نشان کرد: درخواست وزارت نیرو قرار بود در اردیبهشت ماه از سوی شورای اقتصاد به تایید برسد اما اکنون انتظار ما این است که در تیر ماه جاری این درخواست از سوی شورای اقتصاد تایید شود تا شاهد اصلاح تعرفههای آب برای مشترکان پرمصرف باشیم.
معاون وزیر نیرو میانگین معقول مصرف آب برای هر خانواده را 20 مترمکعب اعلام کرد و گفت: در طرحی که وزارت نیرو به شورای اقتصاد ارائه کرده برای مصارف بالاتر از میانگین، اصلاح تعرفهها را شاهد خواهیم بود به طوریکه قیمت آب برای مصرف بالای 40 متر مکعب به بالا افزایش محسوسی خواهد داشت.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در خصوص چگونگی تخصیص منابع به بخش آب در بودجه سال جاری، اظهار داشت: تخصیص بودجه در سال 94 نسبت به سال گذشته با 34 درصد افزایش مواجه داشته که اولویت اصلی آن نیز بخش آب بوده است.
میدانی افزود: در حال حاضر به 74.5 درصد از روستاهای کشور طرح آبرسانی صورت گرفته که اگر سالانه 2 هزار میلیارد تومان تخفیف داده شود می توانیم طی سه سال آینده 90 درصد روستاهای کشور را به آب شرب تجهیز کنیم.
وی در خصوص اختلاف نظرهای صورت گرفته در خصوص سد گتوند، گفت: از نظر وزارت نیرو راه حل خارج کردن آب شور از این سد احداث مخزن بود ولی برخی این دیدگاه را داشتند که باید سد برچیده شود که به نظر می رسد از لحاظ اجرایی توجیهی ندارد.
وی با اشاره وضعیت نامناسب منابع آب کشور و وجود تنشآبی در بیشتر استانها گفت: بیشتر مردم زمانیکه با مشکل تامین آب شرب مواجه میشوند، آن وضعیت را بحرانی میدانند؛ در حالی که کمبود و بحران آب با شاخصهای خاصی سنجیده میشود.
میدانی میزان بارندگی امسال را 183 میلیمتر ذکر کرد و افزود: این بارش نسبت به درازمدت 21 درصد و نسبت به سال ماقبل خود 14 درصد کاهش داشته است.
وی اضافه کرد: هماکنون 55 درصد نیاز مردم در شرب، صنعت و کشاورزی از منابع زیر زمینی تامین میشود و این منابع به سوی نابودی و اضمحلال پیش میروند و با یک یا دو بار بارش سالیانه این منابع احیا نخواهند شد؛ بلکه در بهترین شرایط بارش،20 سال طول خواهد کشید تا این منابع به حال اول بازگردند.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا خاطرنشان کرد: عامل ایجاد بحران آبی که امروز با آن مواجه هستیم بارندگی نبوده و در زمان کوتاه ایجاد نشده تا در مدت زمان یکسال بهوسیله بارش رفع شود.
وی ادامه داد: عامل اصلی ایجاد این بحران عوامل انسانی، بینظمی و عدم برنامهریزی و مدیریت صحیح منابع آب است.
میدانی با بیان اینکه اگر قوانین بهخوبی اجرا میشد، اکنون شاهد دهها هزار حلقه چاه غیر مجاز در کشور نبودیم، گفت: حتی برداشت بیش از حد مجاز از منابع آبهای زیرزمینی توسط چاههای دارای مجوز باعث شده تاکنون، 6 میلیارد متر مکعب بیشتر از حد مجاز از منابع زیرزمینی برداشت داشته باشیم.
وی اضافه کرد: در مجموع برداشت بیش از 110 میلیارد مترمکعب از ذخایر استاتیک و ذخایر استراتژیک، کشور ما را وارد مرحلهای از بحران آبی وارد کرده که امروزه شاهد هستیم و همان قانونگریزی ها و بی انضباطی ها در آبهای سطحی و روانآبها نیز در حال انجام است و بهزودی در این موارد نیز دچار مشکل خواهیم شد.
معاون وزیر نیرو با اشاره به اینکه مردم و مسئولان باید بپذیرند که استفاده از آب تا یک حد معینی مجاز است، افزود: همانطوریکه خزانه کشور با کمبود نقدینگی مواجه میشود، سفرههای زیرزمینی نیز بر اثر برداشت نامعقول با کمبود مواجه خواهند شد.
وی با بیان اینکه امسال برای تامین آب شرب مردم در برخی از نقاط کشور مجبور به اجاره چاه شدیم، گفت: در اکثر نقاط کشور آبی برای تخصیص وجودندارد، لذا برخی پروژههای تحقیقاتی و اجرایی را تعدیل کردهایم و زمانیکه میدانیم آبی برای تخصیص وجود ندارد، نباید از جیب مردم هزینه کنیم و پروژه بسازیم.
میدانی از مردم و مسئولان خواست همگی دست بهدست هم دهند تا کشور را از این بحران نجات دهند.
وی با اشاره به اینکه کل موجودی منابع آبی کشور به دلیل تغییر اقلیم از 120 میلیارد مترمکعب به 104 میلیارد متر مکعب رسیده است، بیان داشت: در بیشتر کشورها بیش از آنکه از کمبود آب رنج ببرند از ضعف مدیریت رنج می برند، لذا با توجه به اینکه آب یک موضوع فرابخشی است، وزارت نیرو به تنهایی نمیتواند بحران آب را حل نماید، بلکه نیاز به همراهی مردم و دولت دارد و بدون ضمانت اجرایی و همراهی بهرهبرداران اینکار میسر نخواهد بود.
معاون آب وزیر نیرو با بیان اینکه امسال قرار بود سد کرخه 5 میلیارد مترمکعب از آب منطقه را تنظیم کند، افزود: با توجه به اینکه امسال آب ورودی پشت سد کرخه 48 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است، این سد توانست 1.2 میلیارد متر مکعب آب را تنظیم کند.
وی با اشاره به این مطلب که نباید آب را فدای موقعیت خودمان کنیم بلکه موقعیت خود متن را فدای آب کنیم، در خصوص بحث باروری ابرها گفت: طرح باروری ابرها از 16 دی سال گذشته آغاز و تا 20 اردیبهشت سالجاری با هزینهای بالا ادامه داشت.
میدانی افزود: در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، یزد، فارس، کرمان، تهران، چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد و خوزستان پرواز عملیاتی و در استان های خراسان رضوی، خراسان شمالی و کرمانشاه نیز پرواز شناسایی انجام شده است.
وی در ارزیابی خود از باروری ابرها گفت: تیمی که ارزیابی را انجام میدهند تا 4 ماه آینده نظر خود را اعلام خواهد کرد و در بهترین شکل ممکن میتوان 10 تا 15 درصد نتیجه مطلوب گرفت.
معاون وزیر نیرو با اشاره به مصوبات شورای عالی آب ادامه داد: طبق مصوبه این شورا بایستی تجهیزات مصرفکننده مانند شیرآلات، ماشین ظرفشویی و کولرهای آبی باید استاندارد باشند، لوازم برقی باید استاندارد اجباری داشته باشند و دولت از ورود کالاهای داخلی و خارجی غیراستاندارد به درون بازار خودداری کند.
وی با اشاره به اجرای طرح بازچرخانی آب در مجتمعهای مسکونی گفت: در این طرح، فاضلاب ساختمان پس از تصفیه برای استفاده در فلاش تانک و شستشوی حیاط و اتومبیل مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: در زمان حاضر، طرح بازچرخانی آب در مجتمع های مسکونی استان یزد در حال اجراست و این طرح بایستی در مجتمعهای مسکونی سراسر کشور اجرایی شود.