به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، هشتمین نشست اتاق گفتگو با خبرنگاران روز سه شنبه (۶ مرداد) با موضوع معدن برگزار شد.
هوشنگ احمد پور، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر در این نشست ماموریت این شرکت را کار روی معادن و صناییع معدنی عنوان کرده و اظهار داشت: این شرکت سابقه ای ۳۰ ساله داشته و در گذشته فعالیت آن بیشتر بر روی سنگ های تزئینی متمرکز بود.
وی افزود: بزرگترین معدن چینی کشور در استان لرستان، معدن دلیجان، سنگ چینی ازنا، سنگ گوهره خرم آباد یا معدن نرگسه و کلیه معادن سنگ تزئینی در کردستان محل درآمد شرکت را تشکیل می دهند.
احمدپور اضافه کرد: معادن کوچتکتری نیز در استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و همچنین استان مرکی نیز تحت مالکیت شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر قرار دارند.
وی عنوان کرد: با توجه به کسادی بازار مسکن و ساخت و ساز در سال های گذشته، بازار سنگ نیز در رکود قرار گرفت و به همین دلیل تصمیم گرفتیم کار را توسعه داده و در تمامی زمینه های معدنی وارد شویم.
به گفته شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر، این شرکت ۵ پهنه بزرگ معدنی در ۵ استان کشور اخد کرده است که پهنه نائین با وسعت ۵۰۰۰ کیلومتر مربع، پهنه کرمان با هزار کیلومتر مربع، پهنه خراسان جنوبی، پهنه اردبیل و پهنه کهکیلویه و بویراحمد شامل می شود.
وی ادامه داد: ۵۰ هزار میلیارد تومان هزینه برای گسترش این معادن در نظر گرفته شده است که می توان ادعا کرد بزرگترین پروژه اکتشافی در کشور خواهد بود.
احمدپور تصریح کرد: شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر از نظر پیشرفت، کیفیت کار و دیگر آیتم های مرتبط یا اکتشاف مقام اول کشور را کسب کرده است و در سال جاری عناوین بهره بردار نمونه، مهندس ناظر فنی نمونه، مکتشف نمونه در استان های لرستان و اصفهان را از آن خود کرده و به عنوان یکی از مجموعه های معدنی برتر کشور معرفی شده است.
معدن ازنا را احیا کردیم
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر تاکید کرد: این شرکت با هدف درآمدزایی برای بنیاد شهید ایجاد شد اما با توجه به آمار نقش مهمی در اشتغال زایی داشت چرا که با توجه به آمار در ۱۵ ماه اخیر، با راه اندازی معادن جدید ۳۰۰ نفر اشتغال ایجاد کرد که ۱۶۰ نفر آن تنها مربوط به معدن ازنا می باشد که پیش از این به دلیل مدیریت نادرست قبلی به بن بست رسیده و تعطیل شده بود.
وی افزود: در حال حاضر ۱۶ جبهه کاری در معدن ازنا ایجاد شده و ۲۲۰ نفر نیز در این معدن مشغول به کار می باشند . برای دو سال آینده نیز پیش بینی ایجاد ۵۰۰ نفر اشتغال و استخراج یک میلیون تن سنگ تزئینی و لاشه برآورد می شود.
احمدپور تصریح کرد: به جز معدن ازنا، در گوهره خرم آباد نیز با وجود بازار بد سنگ، سال گذشته ۲۵ درصد افزایش تولید و فروش در سنگ های ساختمانی داشتیم و این در حالی است که همه معادن کشور سیر نزولی داشتند.
به گفته مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر شرایط بد اقتصادی موجب شده است تا این مجموعه با کاهش توقعات خود به سود کمتری فکر کند و تنها در اندیشه تداوم فعالیت و جلوگیری از بیکاری نیروهای مشغول در این معادن باشد.
کشف ۱۸۰ هزار تن مرمر در معدن قروه
وی ادامه داد: عمده درآمدهای شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر در حال حاضر از معادن مرمر قروه می باشد که طی یک اکتشاف جدید ۱۸۰ هزار تن مرمر کشف شده است که تا ۲۰ سال آینده درآمد، اشتغال و تولید را تضمین می کند.
احمدپور اضافه کرد: با توجه به تعهد استخدام ۵۰ درصد نیروها از جامعه هدف و ایثارگران، این موضوع در قراردادهای شرکت با پیمانکاران نیز قید و بر آن تاکید می شود.
وی با بیان اینکه با توجه به انعطاف پذیری کم در دولت گذشته با مشکلاتی مواجه بودیم، توضیح داد: در گذشته قیمت سنگ مرغوب مرر و سنگ غیرمرغوب به یک میزان محاسبه می شد که خوشبختانه با تعامل ما و دولت جدید این مشکل حل شد و توانستیم در بحث حقوق دولتی نیز ۵۰ درصد تخفیف بگیریم.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر در ادامه به معدن ازنا اشاره کرده و گفت: در این معدن دو پروانه ۱۰۰ هزار تنی داشتیم که تنها به کوک مربوط می شد که این پروانه به دو ۶۰ هزار تنی برای کوک و لاشه تبدیل شد.
وی با اشاره به احداث مجموعه سنگ شکن و دانه بندی در معدن ازنا تاکید کرد: هر ساله با توجه به پیشرفت و پیدا کردن بازار و مشتری ها پروانه و مجوزاصلاح می شود.
احمد پور با بیان اینکه از اسفند ۹۲ صادرات خود را آغاز کردیم، خاطرنشان کرد: در این مدت توانستیم ۶۶ میلیارد تومان صادرات به کشورهای چین، ایتالیا، امرات و ترکیه داشته باشیم که به موجب آن معافیتی ۱۶۴ میلیارد ریالی از آن شرکت شد.
وی تصریح کرد: شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر با ۱۹۳ درصد افزایش سود در سال گذشته و همچنین افزایش بهروری در ذخایر معدنی از طریق اصلاح روش های تولید، شناسایی بازار و فروش سنگ های دور ریز روبه رو بوده است.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر ادامه داد: بهره برداری از دو معدن جدید در آذربایجان و دلیجان استان مرکزی و اصلاح و بهبود روش های استخراج معادن و افزایش بهره برداری را می توان از دیگر فعالیت های انجام شده عنوان کرد.
وی با بیان اینکه در بدو ورود به بازار جدید معدن پوکه (سنگ های سبک) خریداری کرده ایم، گفت: سنگ های سبک از مصالح ساختمانی جدید محسوب می شود چرا که نسوز بوده و عایق حرارتی و صدایی نیز محسوب می شوند و علاوه بر این جاذب مواد سمی و فلزات سنگین می باشند. به همین دلیل قصد داریم با در اختیار داشتن این معادن در جهت اشتغالزایی حامعه هدف حرکت کنیم.
احداث ۳ کارخانه تولید قطعات پیش ساخته بتن سبک و مبلمان شهری
احمدپور در ادامه به احداث ۳ کارخانه تولید قطعات پیش ساخته بتن سبک و مبلمان شهری اشاره کرد و اظهار داشت: هر یک از آن ها ۱۸۰ شغل جدید ایجاد می کند.
وی با بیان اینکه صرفا در پروژه هایی سرمایه گذاری می کنیم که بالای ۳۵ درصد سوددهی داشته باشند و ظرف ۳ سال سرمایه را بازگردانند، عنوان کرد: کامل ترین مجموعه آموزش، تولید، نمایشگاه و فروشگاه محصولات گوهر تراشی توسط این شرکت در تهران دایر شده است و در آینده برای بیش از ۳۰۰۰ نفر از جامعه ایثارگری اشتغال خانگی ایجاد می شود.
وی افزود: افرادی که در این مجموعه آموزش گوهر تراشی می بینند، بهترین دستگاه های گوهر تراشی و مواد اولیه ای نظیر یاقوت و عقیق در اختیارشان قرار می گیرد، شرکت ما همه محصولات آن ها را به صورت تضمینی می خرد و اگر خودشان بتوانند تولیداتشان را در بازار به قیمت بالاتری بفروشند استقبال خواهیم کرد، ضمن اینکه دستگاه های پیشرفته گوهر تراشی به صورت اقساط به خودشان واگذار خواهد شد.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر با بیان اینکه احداث یک مجتمع طراحی، تولید، نمایشگاه و فروشگاه نیز در قروه در دستور کار است، گفت: پیش از این ضایعات و لاشه های سنگ های معدنی دور ریخته می شد که علاوه بر آسیب رساندن به محیط زیست موجب حیف و میل مواد معدنی می شد، در حال حاضر این لاشه ها در اختیار کسانی قرار داده می شود که می توانند از آن ها وسایل زینتی نظیر گلدان و کنسول تولید کنند، در قروه کارگاه های تولید این محصولات را به صورت اجاره به شرط تملیک به افراد جامعه هدف واگذار می کند که خود باعث اشتغالزایی ۱۰۰ نفره شده است.
به گفته وی این شرکت در حال حاضر ۱۰ هزار کیلومترمربع در سطح کشور اکتشاف انجام داده است که همگی دارای توجیه اقتصادی می باشند.
وی همچنین با اشاره به اینکه معدن سنگ مرمر صورتی طی دو ماه آینده در استان کرمان به بهره برداری می رسد، خاطرنشان کرد: محصولات این معدن کاملا صادراتی است و ژاپنی ها پیشاپیش برای واردات سنگ های مرمر صورتی با ما قرارداد بسته اند.
هم افزایی در مجموعه های سازمان اقتصادی کوثر
احمدپور با بیان اینکه این شرکت، هم افزایی با دیگر شرکت های زیر مجموعه سازمان اقتصادی کوثر را در دستور کار دارد، اظهارکرد: با شرکت معین کوثر همکاری تنگاتنگی داریم و سنگ های مورد نیاز آن ها را تامین می کنیم. بخشی از مصالح مورد نیاز نخستین مرکز جامع پیشگیری از سرطان کشور نیز که سازمان اقتصادی کوثر سرمایه گذار آن است توسط سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر تامین شده و طی 4 ماه آینده به بهره برداری می رسد.
وی در پاسخ به سوالی درباره مشکلات عمده در حوزه معدن و نیز شرایط پسا تحریم گفت: به تجربه ثابت شده که بدترین عملکردها زمانی رقم خورده است که کشور پول زیادی در اختیارش قرار گرفته است، مشکل اصلی کشور ما کم شدن درآمد های نفتی نیست بلکه ضعف مدیریت است.
وی افزود: ما یک درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهیم در حالی که ۵ درصد ذخایر طبیعی و معدنی جهان را در اختیار داریم، همه موفقیت های شرکت ما در شرایط تحریم محقق شده و این نشان می دهد مشکل حوزه معدن تحریم نیست بلکه مدیریت است.
مشکلات ناشی از ضعف مدیریت است نه تحریم
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن کوثر با اشاره به رکود حاکم در بخش ساختمان گفت: صنعت ساختمان از وقتی که وارد رکود شده، باعث شده این رکود به بخش معدن از معادن سنگ ساختمانی گرفته تا معادن فلزات و سرب و روی همگی دچار کمبود تقاضا شدهاند و اکثر چکهای معادن کاران سنگ ساختمانی برگشت میخورد، چون مشتری ندارند. در همین شرایط شاهد هستیم که درهای واردات باز است و حتی سنگ قبر هم از چین وارد می شود. در مقابل وقتی شرکت ها به سختی جای پایی برای صادرات پیدا می کنند، با یک بخشنامه به صورت ناگهانی صادرات ممنوع می شود و همه چیز از بین می رود، این مسائل ناشی از ضعف مدیریت است نه تحریم.
وی اضافه کرد: همین طور رکود بخش ساختمان در صنعت فولاد اثر گذاشته و فولاد مبارکه و ذوبآهن با حدود ۵۰ درصد ظرفیت کار میکنند، کارخانهای که باید ۶۰ هزار تن تولید کند، در حال حاضر ۳۰ هزار تن محصول انبار شده دارند.
احمدپور در پاسخ به سوالی در خصوص بهره مالکانه و تاثیر آن در فعالیت های شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر اظهار داشت: طبق قانون معادل ۱۰ درصد قیمت مواد معدنی باید به عنوان حقوق دولتی داده شود که هر ساله میزان ریالی آن مشخص شده و در پایان سال با تفاوت اندکی اخذ می شود.
بهره مالکانه حق دولت است
وی افزود: این مبلغ هر ساله ۷ تا ۱۰ درصد افزایش می یابد که متاسفانه در دولت نهم و دهم این کار انجام نشد و فشار آن در دولت یازدهم موجب شد تا در برخی موارد شاهد افزایش ۱۰ برابری حقوق دولتی باشیم اما در مجموع بهره مالکانه حق دولت است.
احمدپور ادامه داد: مثلاً در معدن سنگ مرمر که تنی ۳ میلیون تومان فروش میرود، ۴۰ تا ۵۰ تومان پرداخت میشد، اما در ابتدای این دولت این رقم به ۶۰۰ تومان افزایش یافت و پس از اعتراض معدنکاران به ۲۷۰ تومان کاهش یافت یا قبلاً سنگ آهن تنی ۱۵۰ دلار فروخته میشد که از این رقم ۳۰ تومان به دولت پرداخت میشد، الان ۳۰ دلار صادر میشود.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن کوثر اضافه کرد: در حال حاضر سنگ آهن در هر تن ۳۰ دلار صادر میشود که هزینه استخراج آن در معدن ۲۰ هزار تومان است و برخی از معادن یافت میشوند که حتی یک میلیون تن سنگ آهن صادر کرده بود و ریالی به دولت نداده بود و الان مدیران آن در حال محاکمه هستند.
واقعا متاسفم دزدی سبک قدیم و جدیده