به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، نهمین نشست اتاق گفتگو با خبرنگاران روز سه شنبه (13 مرداد) با حضور مدیران عامل شرکت های فعال در حوزه سرمایه گذاری و بیمه و مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر برگزار شد.
محمدرضا اسکندری، مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر با حضور در اتاق گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص اتفاقات گذشته گروه سرمایه گذاری سبحان اظهار داشت: اتفاقات سال های گذشته دیگر اصلاح شده است. در آن زمان سرمایه شرکت 80 میلیارد بود که بعد از آن اتفاق دو مدیرعامل یعنی آقای اسماعیلی و آقای رحمتی آمدند.
وی افزود: اتفاقاتی که در آن زمان در شرکت سبحان افتاد موجب شد تا در سال 88 ذخیره منفی 40 میلیاردی داشتیم و سرمایه شرکت از 80 میلیارد به 38 میلیارد رسیده بود و بعد از ایجاد تغییرات و اقداماتی که مدیرعامل جدید انجام داد وضعیت تغییر کرد و عملکرد مثبتی داشتیم.
رشد سهام سبحان؛ عامل افزایش سرمایه این شرکت
اسکندری تاکید کرد: گروه سرمایه گذاری سبحان در نتیجه رشد سهام و افزایش سود به سرمایه 130 میلیاردی کنونی رسیده و پولی برای افزایش سرمایه تزریق نشده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گروه سرمایه گذاری سبحان چه زمانی از زیان انباشته خارج شده است، بیان داشت: این شرکت در زمان مدیریت آقای اسماعیلی از زیان خارج شد و زیان انباشته ابتدا در سرمایه از دست رفته بازگشت و بعدها به سوددهی منجر شد.
وزیر کشاورزی دولت نهم خاطرنشان کرد: از سال 88 تا 91 و به امروز باید مدیرعامل های این شرکت را تشویق کرد چرا که تمام نابسامانی های گذشته را تبدیل به سامان کردند.
به گفته وی در گذشته قسمت زیادی از پرتفوی سبحان غیربورسی بود در صورتی که در حال حاضر بالای 70 درصد پرتفوی این شرکت بورسی است.
مالک رحمتی، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری سبحان در ادامه این نشست گفت: سازمان اقتصادی کوثر در چندین گروه کشاورزی، معادن و خدمات مالی فعالیت می کند که کار اصلی گروه سرمایه گذاری سبحان تکمیل زنجیره ارزش خدمات مالی است که عبارت از حضور در بازارهای سرمایه کشور، داشتن کارگزاری، داشتن مشاوره سرمایه گذاری، داشتن خدمات مالی، داشتن خدمات بیمه ای و ... می باشد.
وی ادامه داد: آنچه که امروز برجسته می باشد حضور گروه سرمایه گذاری سبحان در بازار سرمایه گذاری کشور است.
رحمتی در ادامه با نگاهی به بازار سرمایه در سال های اخیر عنوان کرد: شاخص بورس در یک بازه 19 ماهه 26 درصد افت کرده و از اوج خود در 15 دی ماه 92 که در ارتفاع 89 هزار و 500 واحد داشت به ارتفاع 66 هزار و 445 واحدی در روز جاری سقوط کرد.
وی همچنین گفت: ارزش بازاری بورس نیز در این بازه 19 ماهه از 445 هزار میلیارد تومان با افت 37 درصدی به 279 هزار میلیارد تومان رسیده است.
دلایل رکود بازار سرمایه
رحمتی با بیان این موضوع در این بازه زمانی ارزش بازار حدود 150 هزار میلیارد تومانی کاسته شده است که دلایل بسیاری برای آن می توان بر شمرد، اظهار داشت: رکود در بازار مسکن را می توان یکی از مهمترین دلایل افت بورس عنوان کرد که به تبع آن اقتصاد واقعی ایران، نقدینگی و در ادامه شرکتهای فعال حوزه مسکن در بازار سرمایه تحت تاثیر قرار گرفتند.
وی وجود یک سرمایه گذاری بدون ریسک تحت عنوان سپرده گذاری بانکی را از دیگر عوامل تاثیرگذار بر روند کاهشی شاخص بازار سرمایه خواند و گفت: در کشور ما بالاترین نرخ سود به سپرده گذاری در بانک داده می شود که به دلیل اقبال مردم به دریافت یک سود 28 درصدی، مانع بازگشت بورس به دوران خوب گذشته می شود که البته در حال حاضر با کاهش نرخ سود بانکی وضعیت بهتر شده است.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری سبحان افزود: با رشد آمار سپرده گذاری در این مدت تاثیر اقبال مردم به یک سرمایه گذاری بی خطر کماکان ادامه دارد و نمی توان انتظار داشت در کوتاه مدت مرتفع شود.
وی اضافه کرد: کاهش یا سقوط چشم گیر قیمت نفت سومین عامل افت بازار است که به موجب آن شاهد سقوط ارزش 30 درصد شرکت های فعال در بازار سرمایه که شامل پالایشی و نفتی و روغنی می شود که شاخص کل بازار را به خوبی تحت تاثیر قرار می دهد.
رحمتی تصریح کرد: در 20 ماه گذشته اتفاقاتی در اقتصاد جهانی افتاد که اقتصاد ایران را نیز تحت شعاع قرار داد.
به گفته وی عدم رشد اقتصادی مناسب چین، بحران های مالی اتحادیه اروپا و افت قیمت های جهانی فلزات اساسی از جمله اتفاقاتی بود که در اقتصاد جهانی رخ داد.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری سبحان توافق هسته ای را به عنوان آخرین مشکل در راه رشد بورس عنوان کرد و گفت: همه نگاه ها در بازار سرمایه به توافق هسته ای بود که امروزه به چالشی برای این بازار تبدیل شده است که نشان از عدم استقبال اهالی بازار سرمایه از توافق هسته ای دارد.
طولانی شدن مذاکرات بازار را منفی کرد
وی افزود: طولانی شدن فرایند مذاکرات از عواملی بود که به رشد سینوسی بازار سرمایه منتهی شد که به دنبال آن بی اعتمادی گسترده ای را در فضای بازار سرمایه ایجاد کرد.
رحمتی ادامه داد: سرمایه گذاران در چند سال اخیر ضرر هنگفتی کرده اند و به همین دلیل اعتماد از دست آن ها به این زودی باز نمی گردد و به یک دوره میان مدت نیاز دارد.
وی تصریح کرد: امروزه به جای اینکه حقوقی ها از بازار حمایت کنند به فروشندگان بازار تبدیل شده اند که دلیل آن را مشکلات نقدینگی عنوان می کنند.
رحمتی گفت: برخی بندهای توافقنامه را اهالی بازار سرمایه قابل بحث و نقد می دانند که خود از دیگر عوامل بی اعتمادی به بازار سرمایه است.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری سبحان با اشاره به اینکه بورس ایران حدود 5 میلیون نفر بازیگر دارد، اظهار داشت: این نشان از بزرگ بودن بازار سرمایه دارد که نیازمند کمک تمامی نهادها برای بازگشت اعتماد به سرمایه گذاری در بورس دارد.
بازار سرمایه دماسنج اقتصاد واقعی هر کشوری است
به گفته وی بازار سرمایه دماسنج اقتصاد واقعی هر کشوری است و به خوبی نمود تمامی اتفاقات موجود در سیاست و اقتصاد آن کشور است.
رحمتی در ادامه به فعالیت های گروه سرمایه گذاری سبحان اشاره کرده و گفت: ما کارگروهی را در گروه تشکیل داده ایم که به صورت منظم برگزار شده و اهالی بازار سرمایه به بحث و گفتگو با هم می پردازند.
وی ادامه داد: تکمیل زنجیره خدمات مالی، ارائه مشاوره تخصصی جهت تخصیص بهینه منابع و نهاد تخصصی جهت مراجعه و تحلیل ریسک و بازدهی سرمایه نکته مطلوب گروه سرمایه گذاری سبحان است.
به گفته رحمتی تحلیل صورت های مالی و جهانی، تشکیل یک بدنه کارشناسی متخصص و متعهد از موفقیت های امروز گروه سرمایه گذاری سبحان است.
وی همچنین ادامه داد: در حال حاضر 57 درصد پرسنل این شرکت از جامعه هدف و خانواده شهدا و ایثارگران است.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری سبحان مطلوب این شرکت را معرفی ابزار برای روش های نوین تامین مالی اسلامی عنوان کرد.
ایجاد ارزش افزوده و پرهیز از خام فروشی
وی در ادامه به دستاوردهای گروه سرمایه گذاری سبحان اشاره کرد و گفت: راه اندازی کارخانه فسفات کارون که sttp تولید می کند، یکی از دستاوردهای مهم سازمان در راستای اقتصاد مقاومتی است چرا که در این مقوله 100 درصد وابسته بودیم و حال این دستاورد راهکاری برای جلوگیری از خروج ارز از کشور می باشد.
رحمتی افزود: سرمایه گذاری دیگر ما در شرکت پتروشیمیران (پ پ جم) است که باعت ایجاد نهایت ارزش افزوده و پرهیز از خام فروشی می شود.
وی ادامه داد: فرایند نهایی شرکت پتروشیمی جم توسط پتروشیمیران به پروپپلین و محصول نهایی می شود که چندین برابر قیمت می گیرد که سود قابل توجهی به دنبال دارد.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری سبحان تصریح کرد: این شرکت در پایان دوره مالی سال 93 با 59 میلیارد تومان سوددهی 95 درصد بازدهی از بازار سرمایه گرفتیم که البته این میزان در سال 94 با 20 درصد تعدیل منفی همراه خواهیم بود اما به تعهد بودجه ای خود می رسیم.
وی همچنین افتتاح تالار اختصاصی معاملات بورس اوراق بهادار را از دیگر دستاوردهای گروه سرمایه گذاری سبحان عنوان کرد و گفت: رابطه میان شرکت ها و کارگزاری ها خود از عوامل به وجود آمدن حاشیه هایی بود که حال با افتتاح این تالار همه معاملات بورسی ما در تالار کارگزاری خودمان انجام می شود.
ارائه مشاوره تخصصی در تخصیص بهینه منابع،معرفی ابزار برای روش های نوین تأمین مالی اسلامی از ایده های مطلوب گروه سرمایه گذاری سبحان می باشد و براساس برنامه راهبردی سازمان اقتصادی کوثر، این گروه 25 درصد پرتفوی سازمان را تشکیل خواهد داد.
در ادامه این نشست محمدعلی اکباتانی نژاد، مدیرعامل شرکت خدمات بیمه ای ایمن آسایش کوثر اظهار داشت: بیمه دارای دو بعد مالی و روانی است که هم در کشورهای توسعه یافته و هم کشورهای در حال توسعه پراهمیت می باشد.
وی افزود: بیمه علاوه بر سودآوری اقتصادی و سهم قابل توجه در تولید ناخالص داخلی کشورهای توسعه یافته یک امنیت روانی را برای جامعه به وجود می آورد.
اکباتانی نژاد تصریح کرد: ما پرتفوی تمامی شرکتهای زیرمجموعه سازمان اقتصادی کوثر را در دو سال گذشته تجمیع کرده ایم تا ارائه خدمات را ساماندهی کرده و از برون رفت سرمایه جلوگیری کنیم.
وی ادامه داد: سالانه بیش از 150 میلیارد تومان حق بیمه از بنیاد شهید خارج می شود که تنها به این دلیل است که به صورت متمرکز کار نمی شود.
فقدان نیروی باتجربه و بامهارت در جامعه هدف محسوس است
مدیرعامل شرکت خدمات بیمه ای ایمن آسایش کوثر تصریح کرد: فقدان نیروی باتجربه و با مهارت در صنعت در میان جامعه ایثارگری از معضلات مهم ماست که نیاز به تربیت این نیروها می باشد و این موضوع رسالت اصلی ما در سازمان اقتصادی کوثر است.
وی در ادامه به ارائه آمارهایی درباره صنعت پرداخت و گفت: در سال 92 میزان حق بیمه تولید شده 162 هزار میلیارد ریال است که مبلغ قابل توجهی می باشد.
اکباتانی نژاد تاکید کرد: تحریم ها موجب رشد 7.5 درصدی حق بیمه تولیدی شد چرا که مردم کشور ما ریسک گریزند و ما در مدت تحریم مجبور شدیم به سراغ ریسک هایی که در گذشته به جاهای دیگر واگذار می کردیم برویم.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر تحریم ها در برخی موارد به ضرر ما تمام شد چرا که در صادرات کالاهای ما به کشورهای دیگر، هیچ کشوری حاضر نمیشد تا کشتی ها و هواپیماهای ما را بیمه کند.
مدیرعامل شرکت خدمات بیمه ای ایمن آسایش کوثر خاطرنشان کرد: با برداشته شدن تحریم ها می توانیم در بخش صادرات، واردات و بیمه های اتکایی رشد خوبی داشته باشیم اما نگرانی از واردات بی رویه کالا و خدمات وجود دارد.
وی با بیان اینکه سالیانه 10 میلیارد تومان حق بیمه تولیدی شرکت های سازمان اقتصادی کوثر است، گفت: 14 هزار نفر از مدیران، کارمندان و خانواده پرسنل سازمان اقتصادی کوثر زیر چتر خودمان قرار دارند تا علاوه بر اینکه یک امنیت و آرامش در میان پرسنل برقرار شود و مورد حمایت کامل بیمه ای قرار گیرد، سرمایه و دارایی های سازمان حفظ شود.
رشد 8 درصدی ضریب نفوذ بیمه در ایران
اکباتانی نژاد در ادامه اظهار داشت: ضریب نفوذ بیمه در جهان 6.3 است که این ضریب در منطقه 1.5 و در کشور ما 2.7 می باشد که در سال 2013 با رشد 8 درصدی نسبت به سال قبل از آن همراه بود که نشاندهنده افزایش درک مردم کشورمان در خصوص بیمه است.
وی افزود: توانمندسازی نیروهای انسانی در اولویت ما قرار دارد و از اسفند 92 که طرح تکاک در سازمان اجرا شد، به دنبال آموزش و تربیت نیروها در زمینه بیمه ای و بانکی در سراسر کشور هستیم.
مدیرعامل شرکت خدمات بیمه ای ایمن آسایش کوثر عنوان کرد: سهم بخش غیردولتی از حق بیمه های تولیدی بازار امسال به 64.1 رسیده است که افق بسیار خوبی را نشان می دهد که امیدواریم این روند در دوران پساتحریم نیز ادامه پیدا کند.
تعدد شرکت های بیمه ای وجود ندارد؛ بیمه گر چابک کم داریم
وی در پاسخ به سوالی در خصوص تعدد شرکت های بیمه ای گفت: من این موضوع را قبول ندارم. تعداد شرکتهای بیمه ای ما از آنچه که باید باشد کمتر است چرا که به نسبت جمعیت باید شرکت بیمه وجود داشته باشد اما در کشور شرکت بیمه چابک که ریسک را به درستی شناسایی کرده و خدمات دهد، هنوز بسیار کم است.
اکباتانی نژاد اضافه کرد: در برخی از رشته های بیمه ای سودآوری وجود ندارد و در بحث بیمه و درمان معمولا پرتفوی شرکت های منفی است که نمی توانند تمامی ریسک ها را پوشش دهند و عدم حفظ توازن پرتفوی باعث ورشکستگی برخی شرکتهای بیمه ای می شود.
به گفته مدیرعامل شرکت خدمات بیمه ای ایمن آسایش 60 درصد پرتفوی این شرکت در رشته های بیمه درمان بوده و پس از آن به ترتیب بیمه شخص ثالث و بدنه اتومبیل، بیمه آتش سوزی، باربری و مسئولیت و بیمه های عمر و حادثه قرار می گیرند.