به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، چهارمین نشست اتاق گفتگو با خبرنگاران روز سهشنبه با حضور مدیران عامل شرکت های فعال در زنجیره تبدیل مواد غذایی گروه کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر برگزار شد.
در ابتدای این نشست، محمد سلمانیان، مدیرعامل شرکت کشت و صنعت خاوردشت گفت: این شرکت در منطقه علی آباد استان گلستان واقع شده و فعالیت خود را بر اساس استفاده از دانه های روغنی و روغن کشی از نهادهای کشاورزی پایه ریزی کرده است.
وی افزود: کارخانه خاور دشت فعالیت خود را از سال 1337آغاز کرده و جزو اولین کارخانجات صنعت روغن کشی می باشد.
سلمانیان ادامه داد: با توجه به اینکه صنعت پنبه در کشورمان از بین رفته است از سال 79 شروع به غعالیت در حوزه دانه های روغنی جدید کردیم و از سال 82 کارخانه بر اساس روغن کشی از دان های سویا و کلزا شروع ه کار کرد.
به گفته مدیرعامل شرکت کشت و صنعت خاوردشت، ظرفیت اسمی این کارخانه 500 تن در روز بنا نهاده شده است که در حال حاضر 350 تن آن محقق شده است.
وی توضیح داد: شرکت کشت و صنعت خاور دشت روغن خام تولیدی خود را به کارخانجات تسویه روغن ارسال می کند تا به صورت روغن خوراکی در اختیار مردم قرار گیرد.
سلمانیان با اشاره به اینکه کنجاله ها در صنعت به مصرف می رسند، اظهار داشت: این کنجاله ها در صنعت دام و طیور به صورت خوراکی مورد استفاده قرار می گیرند.
وی افزود: علاوه بر این امکان تولید کنجاله های پروتئینی که به صورت مستقیم به عنوان پروتئین انسانی و یا سویای خوراکی استفاده می شود، وجود دارد.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت خاوردشت با تاکید بر به کارگیری خانواده شهدا و ایثارگر در این شرکت تصریح کرد: حدود 110 نفر کارگر تولیدی مستقیم در این شرکت مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد 23 نفر ایثارگر در مجموعه حضور دارند که 11 نفر فرزند شهید و مابقی از خانواده شهدا و جانبازان می باشند.
«اقتصاد مقاومتی» ترجمان ما «میتوانیم»
وی در ادامه با تاکید بر ضرورت اقتصاد مقاومتی در حوزه کشاورزی گفت: اقتصاد مقاومتی ترجمه همان ما می توانیم است. این شعار انقلاب ماست. اگر ما بتوانیم سیاست های کلی نظاممان را بر اساس توسعه کشاورزی بگذاریم، مطمئنا استفاده های بهتر و اشتغال بیشتر در جامعه خواهیم داشت.
سلمانیان تصریح کرد: ظرفیت روغن کشی در کشور بسیار خوب است اما این روزها به حای حمایت از تولید دانه های روغنی شاهد واردات روغن خام و کنجاله به کشور هستیم که ناشی از سیاست های نادست می باشد.
وی در ادامه اضافه کرد: متاسفانه یارانه ای که باید به کشاورز و تولیدکننده پرداخت شود، با این واردات بی رویه در جیب خارجی ها می رود.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت خاوردشت افزود: به دلیل این رویکرد وارداتی در 8 – 9 سال گذشته طرفیت کارخانجات بسیار بسیار کم شده است و به عنوان مثال کارخانه ما که میتوانست سالیانه 100 هزار تن کار کند، در سال گذشته حداکثر 15 هزار تن کار کرده است که البته این رقم در سال جاری تاکنون به 35 هزار تن رسیده است.
وی دلیل این کاهش ظرفیت را کمبود دانه های روغنی عنوان کرده و گفت: در سال گذشته تنها می توانستیم 12 هزار تن کار کارمزدی با سازمان تعاون روستایی انجام دهیم.
دولت به جای نظارت و حمایت، دخالت میکند
سلمانیان در بیان یکی دیگر از گلایه های خود عنوان کرد: متاسفانه دولت به جای نظارت و حمایت، دخالت می کرده و خود دانه های کلزا را خریداری و تحویل کارخانه ها می دهد و در نهایت روی دستش می ماند در حالی که این مساله باید بر عهده بخش خصوصی باشد.
وی افزود: ظرفیت روغن کشی از پنبه در کشور وجود دارد و از زمانی که این محصول از صنعت خارج شده بسیاری از صنایع از جمله نساجی، صنایع شیمیایی، نظامی و کاغذسازی ب مشکلات جدی مواجه شده اند و به سمت واردات کشیده شده اند و متاسفانه این روزها روغن پالم جایگزین روغن پنبه شده است.
سلمانیان تاکید کرد: کشاورزی کشور ما نیازمند حمایت مسئولان است که در این صورت تولید و اشتغال خوبی را به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به برنامه های آتی این شرکت گفت: با توجه به فعالیت 24 شرکت در هلدینگ کشاوری کوثر، یکی از برنامه های اساسی ما تامین زنجیره داخلی است تا شرکت های خوراک دام، شرکت های مرغداری و دامداری نهاده های خود را از درون مجموعه تامین کنند.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت خاوردشت در ادامه به مزایای کنجاله های داخلی اشاره کرده و گفت: کنجاله های وارداتی به دلیل طی مسافت طولانی از آرژانتین و اوکراین 3 تا 4 ماه بر روی کشتی بوده که این موضوع احتمال ایجاد باکتری کپک در این کنجاله ها را تقویت می کند و برای سلامت جامعه بسیار مضر است اما کنجاله های داخلی از تولید تا مصرف تنها به یک ماه زمان نیاز دارند.
کشت فرا سرزمینی در کشورهای روسیه، قزاقستان و تاجیکستان را دنبال میکنیم
وی با بیان اینکه روسیه بزرگترین تولید کننده دانه های روغنی در جهان است، تصریح کرد: با توجه به مشکلات کشت دانه های روغنی در داخل کشور و کمبود آب، کشت فرا سرزمینی در کشورهای روسیه، قزاقستان و تاجیکستان را دنبال می کنیم. قزاقستان در سال گذشته به قدری بارندگی داشت که بسیاری از کلزاهایش زیر برف ماند و نتوانستند برداشت کنند.
سلمانیان افزود: شرکت کشت و صنعت خاوردشت و شرکت پنبه و دانه های روغن خراسان 10 درصد نیاز کشور به روغن را تامین می کنند.
وی با بیان اینکه قیمت تضمینی دولت برای دانه های روغنی 2200 تومان است در حالی که دانه های روغنی قزاقستان و روسیه 1400 تا 1500 تومان جلوی درب کارخانه تحویل ما می شود، تصریح کرد: علت بالا بودن قیمت دانه های روغنی تولید داخل این است که هزینه تمام شده آن ها زیاد است. ما در هر هکتار فقط 800 کیلو دانه روغنی برداشت می کنیم در حالی که کانادا در هر هکتار 8000 کیلو و قزاقستان 5000 کیلو دانه روغنی برداشت می کنند.
به فکر احیای صنعت پنبه هستیم
سلمانیان در پایان خاطرنشان کرد: ان شالله به فکر احیای صنعت پنبه هستیم و حتی اگر لازم باشد پنبه دانه را وارد می کنیم چرا که با احیای این صنعت بالای 50 تا 60 شغل مستقیم ایجاد خواهد شد.
در ادامه این نشست کیومرث شهبازی، مدیرعامل شرکت کشاورزی جهان با نگاهی اجمالی به فعالیت این شرکت اظهار داشت: شرکت کشاورزی جهان را 93/10/1 در کرمانشاه فعالیت خود را شروع کرد چرا که این استان پتانسیل بالایی در حوزه کشاورزی دارد و از استانهای مستعد در این خصوص است.
وی افزود: در استان کرمانشاه در بحث آبرسانی دو سامانه گرمسیری در رودخانه سیروان و سامانه سردسیری وجود دارد.
شهبازی ادامه داد: تصمیم گرفته شده است تا از محل سامانه گرمسیری که حدودا 60 هزار هکتار زمین دیم و یا اراضی با قابلیت تبدیل به اراضی آبی و کشاورزی دارد در دو پلاک 4200 هکتاری به شرکت جهان اختصاص داده شود و بر اساس برنامه موجود 2000 هکتار باغ مادری، 500 هکتار نهالستان تولید نهال های گرمسیری و معتدل و همچنین 100 هکتار برای سبزی کاری و سیفی جات خارج از فصل مد نظر قرار گیرد.
وی تصریح کرد: شهرستان قصرشیرین با برخروداری از شرایط آب و هوایی گرم خود در طول سال 3 بار قابلیت کشاورزی دارد.
مدیرعامل شرکت کشاورزی جهان به بیان مزایای تجاری استان کرمانشاه پرداخت و گفت: این استان 300 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق داشته و می تواند با دو دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی ارتباط و مراوده تجاری داشته باشد.
وی افزود: بازارچه پرویز خان، مرز بین المللی خسروی، بازارچه خسروی و بازارچه سومار از دیگر مزایای استان کرمانشاه می باشد.
شهبازی ادامه داد: مقدمات واگذاری اراضی فراهم شده و برنامه مطالعاتی آن نیز شروع شده است تا ان شالله در صورت راه اندازی و توجه به برنامه ها علاوه بر محرومیت زدایی از منطقه، اشتغال زایی خوبی نیز صورت پذیرد.
وی افزود: در حال حاضر 2000 هکتار باغ وجود دارد که پیش بینی می شود با فعال شدن این اراضی پیش بینی می شود 2000 نفر مشغول به کار شوند.
به گفته مدیرعامل شرکت کشاورزی جهان یکی دیگر از برنامه های این شرکت توجه به صادرات برون مرزی در آینده نزدیک می باشد.
وی اضافه کرد: پروژه دوم ما در استان کرمانشاه بحث گاوداری 3 هزار راسی مولد شهرستان صحنه در مساحت حدود 38 هکتار با 72 میلیارد تومان تسهیلات و اشتغالزایی 200 نفری خواهد بود که 14 میلیارد تومان آن آورده سهم سازمان اقتصادی کوثر است.
وی افزود: در صورت راه اندازی این پروژه روزانه 100 تن تولید شیر، سالیانه 250 تا 300 تن گوشت قرمز و سالیانه 1200 راس تلیسه خواهیم داشت.
شهبازی به یکی دیگر از پروژه های شرکت کشاورزی جهان اشاره کرد و گفت: گلخانه اسلام آباد غرب در مساحت 56 هکتار از دیگر پروژه های ما می باشد که 25 هکتار سطح مفید آن بوده و از طراحی مدرن برخوردار است.
وی تاکید کرد: زمان اتمام این پروژه در صورت راه اندازی و انتخاب پیمانکار 18 ماه خواهد بود که توان اشتغالزایی مستقیم 500 نفر و 10 هزار تن محصول گلخانه ای خیار و گوجه در طول سال را خواهد داشت.
به گفته مدیرعامل شرکت کشاورزی جهان در استان کرمانشاه در مجموع 40 هکتار گلخانه در حوزه سازمان جهاد کشاورزی وجود دارد که 25 هکتار آن در یک مکان با بهترین شرایط و بالاترین امکانات به پروژه شرکت جهان اختصاص دارد.
محمد رستمی، مدیرعامل شرکت پنبه و دانه های روغنی خراسان نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه این کارخانه مدرن ترین کارخانه روغن کشی در کشور است، اظهار داشت: روغن تولیدی ما از کیفیت و پروتئین بسیار بالایی برخوردار است و سال گذشته توانستیم برای اولین بار در کشور از دانه روغنی کنجد روغن بگیریم.
وی گفت: متاسفانه سیاست های خوبی در حوزه دانه های روغنی دنبال نمی شود و به همین دلیل نیز صنعت تولید روغن کشور زیان ده می باشد.
روغن کالای مصرفی استراتژیک کشور است
به گفته مدیرعامل شرکت پنبه و دانه های روغنی خراسان، روغن کالای مصرفی استراتژیک کشور است و به همین دلیل سازمان اقتصادی کوثر به تولید آن توجه ویژه دارد.
وی تاکید کرد: حدود 26 کارخانه روغن کشی در کشور وجود دارد که یک سوم آن ها تعطیل بوده و بقیه نیز زیان ده هستند و به امید اینکه روزی شرایط تغییر خواهد کرد به کارشان ادامه می دهند.
در نتیجه غفلت مسئولان امروز 90 درصد نیاز کشور به دانه های روغنی وابسته به واردات است
مدیرعامل شرکت پنبه و دانه های روغنی خراسان تاکید کرد: اگر کارخانه های روغن کشی کشور با همه ظرفیت کار کنند طبیعتا سودده خواهند شد.
وی افزود: در حال حاضر ما در خوشبینانه ترین حالت سالانه فقط 400 هزار تن دانه های روغنی تولید می کنیم و بیش از 4 میلیون تن دانه روغنی وارد می کنیم. این درحالی است که رهبر معظم انقلاب در دهه 70 تاکید کردند که ما باید در تولید دانه روغنی کلزا کاملا خود کفا باشیم اما در نتیجه غفلت مسئولان امروز 90 درصد نیاز کشور به دانه های روغنی وابسته به واردات است.
رستمی در ادامه با بیان اینکه وابستگی 90 درصدی دانه های روغنی به واردات یک تهدید برای کشور است، گفت: در سال 91 و در جریان شدت گرفتن تحریم ها قیمت دانه های روغنی افزایشی ناگهانی داشت که منجر به بروز مشکلاتی در کشور شد.