به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» روزنامه جهان صنعت در گفتگو با اکبر مانوسی استاد مدیریت و اقتصاد بینالمللی دانشگاههای کانادا با هشدار درباره شرایط اقتصاد کشور پس از توافق هستهای نوشت: این مسئله مهمی است که آیا برداشته شدن تحریم این تفاوت را ایجاد میکند که ما به جای واردات کالا از چین، از آلمان کالا وارد کنیم؟ این ممکن است کیفیت کالای وارداتی را افزایش دهد اما کماکان ما را به عنوان یک واردکننده و نه تولیدکننده حفظ میکند....
برخی معتقدند با رفع تحریمها قیمت دلار کاهش پیدا میکند ولی من اعتقاد دارم که قیمت دلار بالاتر هم خواهد رفت. اقتصاددانان خارجی قیمت را براساس نیاز به ارز محاسبه میکنند؛ ما در حدود چند میلیارد دلار ذخیرههای منجمد شده در بانکهای خارج داریم که پول زیادی است.
اگر در زمان تحریم از کشورهایی مانند بنگلادش، چین، روسیه و... وارد میکردیم اکنون از کشورهای صنعتی اروپا کالا وارد میکنیم، به همین دلیل تقاضا برای دلار در کشور افزایش پیدا میکند و به این ترتیب عرضه و تقاضا قیمت را تعیین میکند. نگرانی من این است که آیا ممکن است طی سالهای آینده قیمت دلار به 5000 تومان افزایش پیدا کند؟ آیا این بعید است یا نیست. ..
طبیعی است که در این سناریو قیمت دلار وضعیتی بهتر از وضعیت کنونی پیدا نخواهد کرد. ممکن است طی دو یا سه ماه آینده قیمت کاهش پیدا کند، اما این کاهش احساسی است و مسئله روانی پول است چراکه وقتی تحریم برداشته میشود مردم امیدوار میشوند اما دوام این امیدواری به آن بستگی دارد که دولت و مردم با افزایش تولید و اشتغال به اقتصاد خوشبینتر شوند. دولت هم ظرفیتی برای ایجاد اشتغال ندارد و نمیتواند اشتغال ایجاد کند یعنی دولت نمیتواند هیچگاه ایجادکننده کار باشد. این بخش خصوصی است که باید اشتغال ایجاد کند.