به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، نشست معاونان فرهنگی دانشگاههای سراسر کشور با حضور نمایندگان وزیر علوم در تشکلهای اسلامی دانشگاهها امروز صبح در مجتمع تحقیقاتی عصر انقلاب برگزار شد.
ضیاء هاشمی معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم در ابتدای این نشست به تشریح برخی محورها و اهداف وزارت علوم در سال تحصیلی جدید اشاره کرد و گفت: در طول دو سال گذشته با هم مسیر پر فراز و نشیبی طی کردیم و امسال قطعا کارمان نسبت به سال گذشته حساس تر خواهد بود.
معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم با تاکید بر اینکه تشکیل چنین جلسهای قبل از سال تحصیلی با توجه به انتخابات مهمی که پیش روی ماست افزود: قطعا دانشگاهها با پوشش به استقبال این انتخابات خواهند رفت و تلاش ما نیز ایجاد یک فضای آرام همراه با پویایی و نشاط برای دانشگاهها در فصل انتخابات پیش رو است.
وی در ادامه مروری بر مواضع وزارت علوم داشت که اولین آن را ضرورت بسط فضای اعتماد و امید در دانشگاهها عنوان کرد.
هاشمی در این خصوص ادامه داد: اگر نتوانیم فضای نشاط و پویایی را از محیط دانشگاه به بطن جامعه منتقل کنیم مطمئن باشید جامعه با بحران مواجه خواهد شد، زیرا جامعه دانشگاهی تنها نیروی قوی قابل اعتماد برای چنین فضاسازیهایی است.
معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم یکی از علل همدلی و یاس دانشگاهیان و دانشجویان را حس عدم تاثیرگذاری آنان بر مسائل جامعه و دانشگاه محل تحصیل خودشان عنوان کرد و افزود: نداشتن نقش بارز و ایجاد تغییر در جامعه بین دانشجویان جامعه عمده ترین مسئلهای است که امروزه از آن به حس ناامیدی و یاس دانشجویان یاد میکنند.
وی یکی از راهبردهای کلان وزارت علوم را تغییر همین حس در دانشجویان دانست و گفت: آنان که دغدغه مصالح کشور را دارند باید در تحقق این نشاط و مشارکت جوانان در کشور و جلب اعتماد دانشجویان تلاش کنند.
هاشمی ضعف عملکرد مسئولان را در این زمینه سم مهلکی برای کشور دانست و خاطر نشان کرد: مسئولان باید از امنیتی کردن فضای دانشگاه بپرهیزند؛ زیرا این رویکرد نتیجهای جز ضربه زدن به بدنه دانشگاه نخواهد داشت بعضی به خاطر سوظن به دانشگاه سعی در کنترل آن دارند و میخواهند با اعمال قوه قهریه و فضای ترس در دانشگاه آن را تحت کنترل خود درآورند که باید به این افراد بگویم حتی اگر نیت آنها در این امر خیرخواهانه است این روش درستی برای برخورد با یک نهاد علمی نیست.
معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم افزود: دانشگاه پادگان نیست که عده ای دستور دهند و عده ای نیز دستورات را عین به عین اجرا کنند. قشر دانشجوی جامعه فرمانبرانی نیستند که کورکورانه دستوراتی را اجرا و عمل کنند.
وی ادامه داد: جامعه دانشگاهی قشری دلسوز و پای بند به مصالح کشور است و اگر جامعه نتواند به دانشگاه در امور تصمیم گیری و ارائه نقد و نظرات تکیه کند پس باید به چه نهاد یا گروهی در این خصوص اعتماد و تکیه کنند البته باید بگویم دانشگاه علی رغم همه مشکلاتی که در این خصوص پیش رو داشته است از حمایتهای مسئولان نیز بی دریغ نمانده است و اگر نقدهای گزندهای هم داشته باشند قطعا جزو کارکرد نهاد علمی است و قصدشان ضربه زدن و مقابله با نظام و همراهی با ضد انقلاب نیست اگر کجی، خطا و چالشهای کشور را دانشگاهیان و دانشجویان فریاد نزنند پس چه کسی آنها را در جامعه بیان کند
هاشمی با تاکید براینکه شایسته ترین نهاد برای نقد، فضای دانشگاه است افزود: دانشگاه نهادی است که نباید به هیچ گروه و حزب خاصی وابسته باشد و طبعا دانشجویان نیز نباید سیاهی لشکر و پیاده نظام احزاب و جریانهای بیرون دانشگاه شوند.
معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم با اشاره به اصول سه گانه قانون، آزادی، امنیت در دانشگاه گفت: دانشگاه در پرتوی این اصول سه گانه زمینه فعالیت صحیح در جامعه را خواهد داشت و محلی خواهد بود برای یادگیری و تبادل نظر بین تشکلهای دانشجویی، اساتید و دانشجویان.
وی در ادامه سخنان خود عنوان کرد: باید زمینه تشکیل تشکلهای جدید را در دانشگاه ایجاد کنیم و هیچ مسئول دانشگاهی نباید از تشکیل تشکلهای جدید واهمه داشته باشد. به تعبیر رهبری تشکلهای یک بار مصرف جایگاهی در دانشگاه نداشته و نخواهند داشت و شاخص این سخن حکیمانه حضور حداکثر سه درصدی دانشجویان و 5 درصدی اساتید برای حضور در یک تشکل فعال است اگر تشکلی زمانی براساسا اقتضائات و نیاز آن زمان جامعه تشکیل شده است اما الان کارایی و کارکرد خود را از دست داده پس شرایط قانونی را نداشته و آن هم در معرض یک بار مصرف شدن است.
هاشمی مبنای صدور مجوز تشکلها را قانون دانست و افزود: خطوط قرمز و چارچوب حفظ مقدسات دینی، حفظ مصالح و منافع ملی، نداشتن نگاههای سلیقهای قطعا از جمله خطوط قرمز ما برای تشکلها و فعالیت آنها در دانشگاه خواهد بود که تخطی از این چارچوب ها از جانب ما غیرقابل پذیرش است.
معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم در ادامه حفظ حقوق و کرامت دانشگاهیان را دغدغه کلیدی وزارت علوم و دانشگاهیان عنوان کرد و افزود: ما نه تنها ملزم به رعایت این حقوق هستیم بلکه وظیفه مان پاسخگویی به مطالبه گری و نیز تربیت دانشجویان و دانشگاهیان مطالبه گر است.
وی در ادامه به ترویج کرسیهای آزاد اندیشی اشاره کرد و گفت: دانشگاه به عنوان مهمترین نهاد تولید علم زمانی کارامد خواهد بود که در آن فرصت تضارب ارا و نقد آزادانه وجود داشته باشد و ما نمیتوانیم از دانشگاه علی رغم محدود کردن این شرایط انتظار ارائه خدمات ویژهای را به جامعه داشته باشیم. دانشگاه موفق دانشگاه آزاد اندیش است و اولویت وزارت علوم در این دوره ترویج کرسیهای آزاد اندیشی خواهد بود.
هاشمی در خصوص کرسیهای آزاداندیشی خاطر نشان کرد: مسئولین دانشگاهی بدانند که این مسئله مورد تاکید مقام معظم رهبری و اسناد بالادستی جامعه بوده است اما متاسفانه موانع زیادی طی این سالها برای محقق شدن این امر در جامعه وجود داشته است که باید بگویم این موانع توجیح مناسبی برای انجام ندادن چنین چیزی نخواهد بود.
معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم آزادی بیان و تضمین آزادی آکادمیک را تنها راه حل راهبردی اجرایی شدن کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاهها دانست و افزود: کرسیهای آزاد اندیشی راهبردی کلان در آموزش عالی کشور هستند پس باید فضایی را ایجاد کنیم که جوانان ما از رهگذر گفتگو و نقد زندگی مسالمت آمیز خوبی را با یکدیگر داشته باشند آنها باید بدانند نقد علمی با تهمت و افترا متفاوت است اما سیاستهای مسئولان را نیز باید نقد کنند آنها باید احساس کنند مسئولان به توانمندی هایشان ایمان و اعتماد دارند و تحمل شنیدن نقدهای آنها را نیز خواهند داشت.
وی ادامه داد: بنابراین مشارکت دانشگاهیان در این خصوص یک ضرورت قطعی است و دانشجویان سزاوارترین افراد برای اداره دانشگاه خود هستند.
هاشمی در ادامه سخنان خود به بحث توافق هستهای نیز اشاره کرد و گفت: براساس بررسی های انجام شده در وزارت علوم اتفاقی که اخیرا به عنوان توافق هستهای رخ داد نمادی از موفقیت دانشگاه است و ما شاهد تجلی دو موفقیت بودیم 1-توفیق دانشمندان هستهای ما و اذعان داشتن همه دنیا به توانمندی و دانش بومی هسته ای ایران 2-نشان دادن توانایی گفتگو و تعامل ایران در عرصه دشوار بین المللی را نیز از محصول توفیق دانشگاهیان دانست.
معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم ادامه داد: توافق هسته ای برای کشور یک اتفاق تاریخ ساز بود که نشان داد ایران میتواند در برابر زورگویی قدرتهای بزرگ ایستادگی کند و به آنها بفهماند با این توافق تمامی تحریمهای ظالمانه در حق ایران باید رفع شوند.
وی در پایان سخنانش به انتخاباتی که در سال تحصیلی جدید پیش رو دارند اشاره کرد و گفت: دانشگاه امسال نقش پیش گامی را در این خصوص خواهد داشت هم چنین دانشگاهیان باید توجه داشته باشند که از انجام هر گونه کاری که آنها را در مضن سیاست زدگی قرار میدهند دوری بجویند و از همین جا اعلام میکنم در دانشگاه به روی همه کسانی که میخواهند طرح و اهداف کلان خود را برای دانشجویان در محیط دانشگاه بیان کنند باز است اما باید توجه داشته باشند که دانشگاه نباید تبدیل به جولانگاه احزاب و جناحهای سیاسی شود.
وی خاطر نشان کرد: رهبری بارها تاکید کرده اند که دانشگاه باید سیاسی باشد و لعنت فرمودند دستانی که جلوی چنین چیزی را گرفتهاند البته همیشه در ادامه این سخن تاکید کرده اند که دانشگاه نباید سیاست زده باشد.
وی در پایان گفت: نیاز امروز مسئولینی چون ما شناخت نسل کنونی و مطالبات و اقتضائات آنها است همیشه این را باید بدانیم که محیط جامعه مدام در حال تغییر است و هر گونه برنامه ریزی برای دانشگاه نیازمند درک درست از نیازها و علایق این نسل است و بدون این شناخت نمی توانیم سیاست گذاری درستی داشته باشیم به همین علت دستمان به روی صاحب نظران و اندیشمندان برای همفکری باز است.