به گزارش گروه بین الملل « خبرگزاری دانشجو»؛در روزهای اخیر فعالان رسانه ای یمن با انتشار یک ویدیو، لحظه اصابت یک موشک بالستیک به نام"توچکا" را به یک پادگان نظامی محل استقرار نظامیان متجاوز اماراتی در"مارب"به تصویر کشیده اند که در این عملیات ارتش یمن ۲۲ افسر و سرباز اماراتی کشته، دو بالگرد آپاچی و تعدادی خودروی زرهی و تانک بطور کامل منهدم شده است.
اماراتی ها که در شوک این عملیات قرار گرفتند با تایید کشته شدن سربازان خود در این مقر نظامی دلیل آن را آتش سوزی ناشی از انفجار در انبار مهمات! اعلام کرد این در حالی است که در تصاویر منتشر شده محل اصابت موشکی به نام "توچکا " به محوطه باز این مقر نظامی کاملا مشخص است.
* "توچکا" قاتل اماراتی های متجاوز
توچکا موشک بالستیک تاکتیکی او تی ار ۲۱ است که ناتو آن را اس اس ۲۱ اسکارب نامید که برای جایگزین کردن با راکت فراگ با برد ۴۵ کیلومتر ساخته شده است.
بنابراین توچکا موشک بالستیک سوخت جامد تک مرحله ای کوچکی است که دارای دقت بالای بوده و میتواند با آن اهداف مختلفی مانند انبارهای سوخت ، ساختمان های مهم، اشیانه ها و …. را مورد هدف قرار داد.
این موشک دارای طول ۶٫۴ متر بوده و دارای یک کلاهک ۵۰۰ کیلوگرمی انفجار شدید ترکش شونده است که می تواند کلاهک شیمیایی و اتمی را حمل کند و می شود تنها با باز کردن شش پیچ کلاهک موشک را تعویض کرد.
موشک دارای چهار بالچه بزرگ میانی جمع شونده در هنگام حمل و نقل و و چهار بالچه برای حفط تعادل ایرودینامیک به صورت شبکه ای و چهار نازل تیتانیومی برای تغییر رانش برای تغییر مسیر موشک است.
موشک دارای ژیروسکوب جهت هدایت و یک واحد پردازش آنالوگ است که روش پرواز و زاویه پرواز را برای برخورد به هدف پردازش میکند.
واحد کنترل و پردازش نازل های تیتانیومی را برای کنترل خروجی گاز موشک تحت نظر دارد. موشک بر روی یک شاسی متحرک چرخ دار ۶*۶ به صورت تکی نصب می شود که خودرو یک خودروی آبی- خاکی استاز این رو میتواند داری تحرک بسیار بالای باشد و با سرعت ۶۰ کیلومتر در ساعت حرکت و در برابر آلودگی های شیمیایی و رادیو اکتیو مقاوم است.
همچنین این موشک دارای سامانه یک هدایت اینرسی در کنار سامانه هدایت گلنوس است.
* مدل های مختلف توچکا
۱- او تی ار ۲۱(سکارب A )که اولین نسخه آن در سال ۱۹۷۶ تولید وعملیاتی شد که دارای برد ۷۰ کیلومتر و دارای خطای ۱۵۰ متر است اگرچه میزان واقعی زیر ۵۰ متر است.
می توان بر روی آن کلاهک به غیر از کلاهک انفجاری ترکش شونده با شعاع تاثیر گذاری ۲۰۰ متری شامل ۱۴۵۰۰ تکه فلز از پیش بریده شده و یا کلاهکی شامل ریز مهمات ضد تانک مغناطیسی شامل ۵۰ مین و یا ضد نفر شامل ۵۰۰ ریز مهمات نصب کرد.
این مدل توانایی حمل کلاهک اتمی با توان انفجار ۱۰۰ کیلوتنی را دارد، وزن کامل این مدل ۲۰۰۰ کیلوگرم است.
۲- او تی ار ۲۱ بی توچکا یو (اسکارب B) شبیه به نسخه قبلی با برد ۱۲۰ کیلومتر است و دارای یک سر جنگنده ضد رادار که شامل یک کلاهک با رادار پیسو است.
توان انجام مانور کریز را در برابر موشک های ضد بالستیک را نیز دارد و دارای هدایت گلنوس،اپتیک واحتمالا میلی موجی در مرحله آخر است (نسخه اولیه تنها سامانه اینرسی داشت ). دایره خطای آن ۹۵ متر ذکر شده است اگرچه دایره خطای متوسط آن۵۰ متر است. این نمونه در سال ۱۹۸۸ وارد خدمت شد و دارای وزن ۲۰۱۰ کیلوگرم بود.
۳- او تی ار ۲۱ سی (اسکارب C): نسخه دوربرتر و سنگین تر با برد ۱۸۵ کیلومتر و دایره خطای ۷۰ متر است که در سال ۱۹۹۰ وارد خدمت شده است. این نسخه در سال ۱۹۹۰ توسعه یافت ولی ورود ویا عدم ورود به خدمت آن هرگز تائید نشد.
* تاریچه ورود به خدمت توچکا
توچکا از سال ۱۹۷۶ وارد خدمت شد و در سال ۱۹۹۱ دست کم ۱۳۰۰ موشک توچکا و احتمالا ۷۰۰ لانچر پرتاب در خدمت ارتش سرخ بود. این موشک اولین بار در نبرد سال ۱۹۹۹ در چچن به کار رفته و بین ۶۰ تا ۱۰۰ توچکا شلیک شد بعد از ان در نبرد علیه گرجستان نیز دست کم ۱۵ توجکا شلیک شده است.
* کشورهای دارنده موشک توچکا
هم اکنون حدود ۲۲۰ پرتابگر و احتمالا ۳۰۰ تا ۳۳۰ توجکا در روسیه عملیاتی هستند که احتمالا تمامی آنها از نوع بی هستند.
اکراین نیز ۵۰۰ توجکا از شوروی به ارث بردکه آنها را به کشورهای یمن(۸۰ تیره)، سوریه( ۴۰ تیره) و ارمنستان صادر کرد ولی هنوز ۹۰ موشک باید در اکراین در حالت عملیاتی باشد.
سوریه از این موشک چندین بار بر علیه مخالفین در سال۲۰۱۲ به کار برد که فیلم آن نیز منتشر شد، یمنی ها نیز در سال ۲۰۱۵ بر اساس فیلمی که منتشر کردند یک بار از موشک توچکا علیه عربستان استفاده کردند.
به غیر از این سه کشور،آذربایجان،قزاقستان،بلاروس نیز این موشک را در اختیار دارند و جمهوری چک، لهستان،آلمان شرقی و مجارستان نیز دارای نسخه A بودند که از خدمت خارج کرده اند.
گفته می شود کره شمالی بر اساس توچکا موشکی با نام کا ان ۰۲ توسعه داده که هنوز وضعیت آن مشخص نیست.