گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ پس از انتشار متن برجام و متن قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، کارشناسان و صاحب نظران به بررسی این اسناد مهم پرداخته و انتقادات جدی خود به مفاد بخش های مختلف آن را بیان نمودند. اکنون با گذشت حدود دو ماه از توافق وین، لازم است اشکالات اصلی موجود در هر یک از حوزه های مهم مورد توافق، جمع بندی و ارائه گردد.
در این راستا، سرفصل اشکالات اصلی موجود در توافق وین به تفکیک موضوع و به صورت مختصر و نکته وار، طی سلسله گزارشی منتشر می گردد.
در این سلسله گزارش که توسط اندیشکده صدق آماده گردیده است، تمرکز بر ارائهی اصل اشکالات مهم موجود در هر حوزه و تبعات عملی مهم هر یک از این اشکالات برای کشور بوده، و تنها در موارد ضروری و مغفول، به بیان توضیحات مرتبط یا استنادات مطالب پرداخته شده است.
گفتنی است در تهیه این گزارش ها، نکات بیان شده توسط منتقدین و برخی نکات مغفولی که تا کنون بیان نشده بودند، و نیز پاسخ های تیم مذاکره کننده به برخی انتقادات، مورد توجه قرار گرفته، و تلاش شده است که ضمن حفظ دقت، نهایت اختصار در بیان هر مشکل رعایت گردد.
در بخش اول این گزارش، سرفصل 10 اشکال مهم مربوط به قطعنامه 2231 مورد بررسی قرار گرفته بود. بخش دوم این گزارش، ناظر به سرفصل اشکالات توافق وین در حوزهی غنیسازی و تحقیق و توسعه، و تبعات آنها برای کشور است که در ادامه ملاحظه مینمایید:
۱- صفر شدن ظرفیت غنیسازی ایران (حداقل از سال دهم اجرای برجام). با توجه به لزوم از رده خارج کردن سانتریفیوژهای IR-1 تا سال دهم اجرای برجام، و عدم امکان استفاده از دیگر سانتریفیوژها در این زمان. در ادامه وضعیت سانتریفیوژهای کشور مطابق برجام به تفکیک ذکر شده است:
وضعیت 5060 سانتریفیوژ IR-1 فعال در نطنز
وضعیت حدود 14000سانتریفیوژ IR-1 که انبار میشود (برای استفاده جهت جایگزینی با سانتریفیوژهای در حال استفاده)
وضعیت دیگر سانتریفیوژهای موجود (صنعتی شده) ایران (حدود 1000 دستگاه سانتریفیوژ IR-2m)
وضعیت سانتریفیوژهای دیگر
* 1044 سانتریفیوژ IR-1 موجود در فردو نیز طبق برجام تا 15 سال غنی سازی نخواهند کرد.
۲- نداشتن برنامه صنعتی غنی سازی از روز اجرا و از بین رفتن زنجیرههای دیگر (غیر غنیسازی) مرتبط با صنعت هستهای
۳- ارجاع مهمترین مباحث برنامه هستهای کشور (غنی سازی و تحقیق و توسعه) در برجام (بند 63 ضمیمه 1 برجام) به «برنامه بلند مدت غنیسازی و تحقیق و توسعه غنیسازی ایران» که مفاد آن نامعلوم است. و سکوت برجام پیرامون موارد مهم (که برخی از آنها به سند فوقالذکر ارجاع داده شدهاند و در برخی موارد هم کلاً سکوت شده؛ که این سکوت به معنای باز بودن دست ایران برای انجام فعالیت دلخواه خود در آن موارد نیست).
۴- نرسیدن به حداقل نیاز کشور در زمینه توان غنیسازی (یعنی معادل سالانه 190 هزار سو برای تولید سوخت مورد نیاز نیروگاه بوشهر) تا سالیان سال بعد از دوره محدودیت (و به طریق اولی، نرسیدن به توان تأمین سوخت لازم برای تولید 20 هزار مگاوات برق هستهای مصوب مجلس).
۵- بیفایده شدن کامل غنیسازی به مدت حداقل 15 سال با توجه به محدودیت موجودی (ذخیره) اورانیوم غنی شده که تنها 300 کیلوگرم میباشد؛ و اینکه ایران به انجام یکی از این دو کار با اورانیوم غنی شده (فراتر از 300 کیلوگرم) خود ملزم گردیده است: رقیق سازی یا فروش به خارج از کشور (بند 57 ضمیمه 1 برجام).
۶- منحصر شدن مکان غنیسازی و حتی تحقیق و توسعه غنیسازی و انبار همه سانتریفیوژهای جمعآوری شده به سایت نظنز (عدم استفاده از فردو و عدم اجازه ساخت یا استفاده از سایت جدید) حداقل تا 15 سال.
۷- عدم پذیرش و دریافت تضمین عینی در متن برجام برای برخورداری ایران از حقوق مصرح خود در NPT از جمله حق غنیسازی و تحقیق و توسعه غنیسازی، حتی بعد از دورهی محدودیتهای برجام.
۸- پذیرش استثنا شدن ایران در بین همه کشورها در زمینه حقوق هستهای خود؛ ایران دیگر الیالابد نمیتواند به عنوان یک عضو عادی NPT از حقوق مساوی دیگر اعضا بهرهمند باشد. به عنوان مثال: حق بازفرآوری و تحقیق و توسعه آن، لزوم انتقال تمامی سوخت مصرف شده برای همه نیروگاههای تولید برق و تحقیقاتی به خارج، حق ایجاد تأسیسات جداسازی پلوتونیوم، نپتونیوم، اورانیوم از سوختهای مصرف شده (بند 17 و 1۸ و 19 و 20 ضمیمه یک برجام).
۹- توقف تحقیق و توسعه به مدت حداقل 15 سال، در برخی حوزهها از جمله:
۱۰- توقف و محدودیت تحقیق و توسعه روی ماشینهای سانتریفیوژ
ماشینهای IR-2m و IR-4 (که سانتریفیوژهای در آستانه تولید انبوه هستند):
ماشینهای IR-6 و IR-8 (که طبق اعلام مسئولان دولتی، ماشینهای اصلی هستند که بعد از دوره محدودیت قرار است مورد استفاده قرار دهیم):
ماشینهای سانتریفیوژ دیگر (پیشرفتهتر از IR-8 یا سانتریفیوژهای با کاربرد غیر هستهای)
[1] گفتنی است رهبر انقلاب نیز در تیر ماه 93 در این زمینه هشدار داده بودند که: «طرف مقابل به دنبال این است که جمهوری اسلامی ایران را به 10 هزار سانتریفیوژ راضی کند»، اما اکنون در توافق نصف همان مقدار هم محقق نشده است.