به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، سید محمد حسینی، سفیر سابق ایران در عربستان و مشاور وزیر امور خارجه در حوزه عربی آفریقایی در نشست بررسی راهکارهای حقوقی پیگیری فاجعه منا که صبح امروز در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد ضمن تسلیت فاجعه غمبار منا و تبریک و تسلیت شهادت سردار همدانی اظهار داشت: رابطه ایران و عربستان پس از انقلاب به دلیل حوادثی که در منطقه به ویژه اتفاقات سوریه، لبنان و حوادث اخیر در یمن رخ داد چندان حسنه نبود و این رابطه در ماه های اخیر به تیرگی نیز گراییده بود.
حسینی حج امسال را حجی استثنایی به دلیل مسائل داخلی عربستان عنوان کرد و گفت: درون خود عربستان تحولاتی رخ داده که در چند سال اخیر مسبوق به سابقه نبود و آن این بود که نسل جوان تر به لایه های اول قدرت راه یابند و برخی شاهزاده ها در لایه های اولیه قرار گیرند.
راهیابی نسل جوان به لایه های اولیه قدرت در عربستان و شکل گیری شبه کودتا در ساختار این کشور
سفیر سابق ایران در عربستان ادامه داد: زمانی که ملک سلمان روی کار آمد این روند سرعت بیشتری پیدا کرد به عنوان مثال همیشه ولیعهد برادر پادشاه بود اما در این بازه زمانی ولیعهد از برادرزاده های شاه انتخاب شد بنابراین یک شبه کودتا در ساختار عربستان رخ داد.
مشاور وزیر خارجه در حوزه عربی آفریقایی اختلافات شکل گرفته شده در عربستان را از عوارض راهیابی نسل جوان به لایه های اولیه قدرت در عربستان دانست و گفت: به عنوان مثال بحث ورود در حوزه یمن مورد اختلاف در میان سران عربستان بود که البته افرادی که با وجود عربستان در مسئله یمن مخالف بودند به راحتی کنار گذاشته شدند بنابراین امسال نابسامانی خاصی در اداره امور حج در عربستان به چشم می خورد تا آنکه در روز دوم مهر ماه سال جاری مصادف با عید قربان فاجعه منا رخ داد.
وی اضافه کرد: بررسی هایی که در وزارت خارجه انجام شد و ادله های به دست آمده در این خصوص مبنی بر این بود که توطئه ای در کار نبوده است اما ممکن است ادله ای مبنی بر وجود توطئه در آینده پیدا شود البته اینکه هیچ امدادرسانی به موقع صورت نگرفته امری کاملا بدیهی است متاسفانه در ساعات ابتدایی نه اقدامات امدادی صورت گرفته و نه به کشورهای ثانی اجازه ورود برای انجام امداد داده شده است.
حسینی به اقدامات وزارت خارجه در این خصوص اشاره کرد و گفت: وزارت خارجه از همان ساعات اولیه ستاد ویژه ای ایجاد کرد و از سایر دستگاه ها نیز برای عضویت در آن دعوت به عمل آورد و اولویت اصلی این ستاد جلوگیری از ایجاد تلفات بیشتر در عربستان بود.
سفیر سابق ایران در عربستان اقدام بعدی وزارت خارجه احضار کاردار عربستان برای چهار بار در طول یکی دو هفته اخیر دانست و گفت: احضار کاردار یک کشور در مدت زمانی به این کوتاهی مسبوق به سابقه نبوده است.
مشاور وزیر خارجه در حوزه عربی آفریقایی اقدام بعدی را تقویت نیروهای کنسولی و سفارت در عربستان عنوان کرد و گفت: هر چند که همکاری سعودی در این زمینه نیز در روزهای اول به شدت کم بود.
وی به تشکیل هیئتی برای اعزام از طرف جمهوری اسلامی به ریاست وزیر ارشاد اشاره کرد و گفت: البته سعودی ها باز با کارشکنی مانع از اعزام این هیئت شدند و نگرانی که در آن بازه زمانی احساس می شد این بود که آمارهای دقیقی از مفقودین و کشته شدگان اعلام نمی شد و آمار اعلام شده معمولا متناقض بود.
حسینی با بیان اینکه هم زمان با اقدامات صورت گرفته وزیر امور خارجه کشورمان در نیویورک اولویت اصلی خود را در تماس با همکاران خود و فشار سیاسی بر عربستان نهاده بود گفت: در این راستا بررسی جدی و کارشناسی موضوع و برگزاری جلسات مستمری که هنوز هم ادامه دارد صورت گرفت و با بررسی اسناد و موافقت نامه ها و همچنین بازگشایی دفتر یادبود در تمام سفارتخانه ها در سراسر دنیا فشار دیپلماسی و تبلیغاتی زیادی بر عربستان سعودی وارد شد که البته این فشارها منجر به واکنش عربستان در این خصوص شد.
تنها کشوری که اجساد قربانیان خود را تحویل گرفت ایران است
سفیر سابق ایران در عربستان با اشاره به سفر وزیر بهداشت و معاون کنسولی وزیر خارجه در عربستان گفت: تمامی این اقدامات سبب آن شد که امروز تنها کشوری که عربستان اجساد آنها را تحویل داد ایران است و این نتیجه پیگیری مستمر تمام نهادهای جمهوری اسلامی بود که مانع دفن اجساد ایرانی در عربستان شدند.
مشاور وزیر خارجه در حوزه عربی آفریقایی با بیان اینکه مدیریت صحنه در شرایط ذکر شده و با توجه به روابط سیره ایران و عربستان بسیار سخت بود خاطرنشان کرد: اگر فضل الهی و همت دوستان در تمام نهادها نبود عمق فاجعه از آنچه امروز شاهد آن هستیم بسیار وحشتناک تر بود.