به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از دانشگاه علوم پزشکی اراک؛ کارگاه آموزشی مفاهیم مقدماتی ارزیابی فناوری سلامت به مدت دو روز با حضور تیمی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی اراک برگزار میشود.
رییس اداره ارزیابی فناوری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراسم افتتاحیه این کارگاه با بیان اینکه فناوریهای گران قیمت غیرضروری همواره چالشهای مداومی را در عرصه سلامت ایجاد میکنند، گفت: با توجه به کمیابی منابع باید برای استفاده از این فناوریها شواهدی داشته باشیم و از ورود فناوریهای گرانقیمت و غیرضروری و بیاثر به کشور جلوگیری شود.
دکتر فرشته ترابی افزود: طی سال های اخیر پیشرفت و تغییرات قابل توجهی در حوزه بهداشت و درمان کشور ایجاد شده است و در حال حاضر پزشکی مدرن و فناوری کاملاً با هم آمیخته شدهاند به طوری که پزشکان و متخصصان ما نیاز دارند جهت درمان و تشخیص بیماریها از فناوریهای جدید استفاده کنند.
وی با بیان اینکه رشد قابل توجه فناوری موجب افزایش کیفیت زندگی و سطح درمان شده است، بیان کرد: از طرفی در کنار پیشرفت سطح علمی مهندسی، با سالخوردگی جمعیت و ورود بیماریهای جدید مواجهیم و در این شرایط انگیزه تولیدکنندگان برای عرضه اینگونه فناوریها افزایش یافته است.
رییس اداره ارزیابی فناوری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: آگاهی مصرفکنندگان در این زمینه بالا رفته و موجب افزایش عرضه و تقاضا نیز شده است، این درحالیست که بسیاری از این فناوریها غیرضروری هستند.
وی ادامه داد: در حال حاضر ورود تکنولوژیهای گران قیمت موجب افزایش هزینهها در نظام سلامت شده است، شواهد نشان میدهد که افزایش هزینه نظام سلامت در جهان روند صعودی دارد و یکی از علل عمده آن ورود فناوریهای گران قیمت در حوزه سلامت است.
ترابی اظهار داشت: از طرفی استفاده از همین فناوریها باعث سقوط بیماران به زیر خط فقر میشود که باید در راستای استفاده منطقی از این فناوریها تدابیری اندیشید.
وی گفت: ساز و کار و راهکاری که بسیاری از کشورهای پیشرفته برای مدیریت بهتر و کاهش هزینهها به کار بستهاند، همان ارزیابی فناوری سلامت است که یک ابزار مدیریتی به شمار میرود و مدیریت نظام سلامت را یاری میکند تا با تصمیمگیری آگاهانه موجب ارتقای بهرهوری و کارایی در نظام سلامت شود.
رییس اداره ارزیابی فناوری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: در سال۸۶با تصمیم مسئولین وقت و احساس نیازی که برای ارزیابی نظام سلامت وجود داشت، HTA(ارزیابی فناوری سلامت) در قالب دبیرخانه در واحد اقتصاد سلامت آغاز شد و دستاورد مهم این مطالعات افزایش سطح دانش در نظام سلامت است.
وی اظهار داشت: در سال۸۹با تغییر ساختار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تفکیک معاونت درمان و معاونت بهداشت، اداره HTA به صورت مستقل در دفتر ارزیابی فناوری سلامت به صورت ساختارمند و متمرکز به فعالیتهای خود ادامه داد.
ترابی فعالیتهای انجام شده در حوزه HTA را تشریح کرد و بیان کرد: در سال۸۹برای اولین بار در رشته ارزیابی فناوری سلامت دروههای آموزشی برای دانشجویان در دانشکده بهداشت تهران برگزار شد؛ در حال حاضر سه دانشگاه در کشور در مقطع کارشناسی ارشد در رشته HTA دانشجو جذب میکنند.
وی با اشاره به اینکه ایران در حوزه HTA در منطقه پیشرو است، عنوان کرد: سایت اطلاع رسانی HTA طراحی و بروزرسانی شده است و تمام گزارشات و تحولات مهم در این سایت قرار میگیرد، همچنین به زودی این سایت، بینالمللی شده و خلاصه گزارشات به زبان انگلیسی ترجمه خواهد شد.
رییس اداره ارزیابی فناوری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مورد برگزاری دورههای آموزشی HTA نیز گفت: HTA از سال۸۷کار خود را با برگزاری کارگاههای مذکور در دو سطح مقدماتی و پیشرفته آغاز کرد؛ کارگاههای مشابه کارگاه امروز در سطح مقدماتی در دانشگاههای علوم پزشکی شیراز، شهید بهشتی، تبریز و مشهد برگزار شدهاند.
وی هدف اصلی از برگزاری این کارگاهها را توانمندسازی نیروی انسانی جهت ظرفیتساری در دانشگاههای علوم پزشکی کشور و افزایش سطح دانش و نگرش مدیران حوزه سلامت دانست.
ترابی با اشاره به اینکه امید است کمیته HTA در دانشگاه تحت نظر ریاست دانشگاه علوم پزشکی تشکیل شود، ابراز داشت: به دنبال نهادینه کردن این مهم هستیم که آنچه جدید است، الزاما مفید نیست و آنچه که مفید است الزاماً مورد تقاضای ما نیست.
رییس اداره ارزیابی فناوری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پایان گفت: در واقع یک راه طولانی در پیش داریم که برای رسیدن به انتهای این راه ضرورت اقدامات مثمر ثمر حس میشود، امید است با انجام مطالعات توسط دانشگاه علوم پزشکی در این راستا، اراک نیز جزو هستههای فعال در حوزهHTA شود.
دبیر برگزاری این کارگاه نیز در ادامه گفت: این کارگاه آموزشی مفاهیم اساسی در ارزیابی فناوری سلامت را به مدیران حوزه سلامت ارائه میدهد.
علیرضا ابدال افزود: این آموزش ها با افزایش دانش مدیران، به تصمیمگیریهای مختلف در حوزه فناوریهای سلامت کمک قابل توجهی خواهد کرد.
وی اظهار داشت: فناوری سلامت شامل تجهیزات پزشکی، دارو و بیماران است، این دورهها شرایط را در این حوزه ها بررسی کرده و نتایج را به مدیران بازخورد میدهد تا در آن حیطه خاص تصمیم مناسب و موثر برای سیستم سلامت اتخاذ شود.
لازم به ذکر است دکتر علی ابوترابی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و دکتر آرمان زندی از مسئولین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این کارگاه دو روزه آموزشهای تخصصی و مبانی و اهمیت HTA را ارائه میدهند.