به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، به نقل از خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، کری در سخنرانی درباره سیاست خارجی آمریکا در برابر مرکز مطالعات کارنگی در واشنگتن، پایتخت آمریکا، درست پیش از پرواز به مقصد وین، پایتخت اتریش، گفت « چالشی که امروز ما در سوریه با آن مواجه هستیم، چیزی کم تر از یک مسابقه برای خروج از جهنم ندارد ».
وزیر امور خارجه آمریکا یکی از طرف های مذاکرات بین المللی درباره سوریه است که به ویژه ایران نیز در آن شرکت دارد. کری قرار است پنجشنبه در پایتخت اتریش به منظور نشستی چهارجانبه با حضور سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان و فریدون سینیرلی اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه حضور یابد. گفتگوهای چهارجانبه روز جمعه گذشته در وین برگزار شد.
وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد « اگر چه یافتن شیوه ای برای پیشرفت در سوریه آسان نخواهد بود -این امر به خودی خود محقق نخواهد شد- اما نوید بخش ترین فرصت برای یافتن راه حل سیاسی برای بحران سوریه است ».
جان کری که قرار است بار دیگر با لاوروف گفتگو کند، تاکید کرد که آمریکا با حملات هوایی روسیه در سوریه مخالف است. روسیه متهم شده است که گروه تکفیری صهیونیستی داعش را هدف حملات خود قرار نمی دهد بلکه سازمان های مسلح شورشیان سوریه را که با رژیم بشار اسد، رئیس جمهور سوریه می جنگند، هدف قرار حملات خود قرار می دهد.
وزیر خارجه آمریکا خاطر نشان کرد « اما روشن است که روسیه و آمریکا به منظور جستجوی راه حل سیاسی برای جنگ سوریه که به کشته شدن دست کم 250 هزار نفر از سال 2011 تاکنون منجر شده است، اشتراکات قابل توجهی دارند ».
در طول بیش از چهار سال بحران سوریه، جامعه بین المللی بارها نشست های متعددی موسوم به نشست «دوستان سوریه» بین سال 2012 و 2014، یا کنفرانس های ژنو یک و ژنو دو در ژوئن 2012 و ژانویه-فوریه 2014 برگزار کرده است که حدود ده کشور غربی و عربی و همچنین مخالفان میانه رو سوری در آن شرکت کرده اند. همه این نشست ها با شکست مواجه شده اند.
ایران متحد اصلی رژیم دمشق قرار است روز جمعه برای نخستین بار در وین در این گفتگوهای بین المللی شرکت کند، که نقطه عطف دیپلماتیک بزرگی خواهد بود که به خواست مسکو، حامی وفادار بشار اسد، صورت گرفته است.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا گفت از ابتدا مشخص بود که باید ایران روزی در گفتگوی مربوط به سوریه شرکت کند.
آنتونی بلینکن در گفتگو با شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار درباره شرکت ایران در نشست آتی سوریه اظهار داشت از همان ابتدای روند تلاش برای برقراری صلح در سوریه مشخص بود که بالاخره روزی ایران باید در گفتگوها شرکت کند. امیدواریم ایران بتواند نقشی مثبت ایفا کند. وی مدعی شد، تاکنون ایران با کمک به رژیم بشار اسد و کمک به حزب الله -که او نیز به نوبه خود از اسد حمایت می کند- نقشی منفی ایفا کرده است. اما اکنون ایران بخشی از طرفین گفتگو در روز جمعه خواهد بود. در عمل، شاهد شدت گرفتن دیپلماسی به منظور یافتن راه حلی برای گذار دیپلماتیک در سوریه از جمله با (مشارکت) روسیه هستیم.
وی افزود اگر ایران بتواند برای یافتن راه حلی سیاسی در سوریه نقشی مثبت ایفا کند، این اتفاق خوبی است. باید پیشنهاد (آنان) را بررسی کرد. بدون گفتگو با آنان و در حالیکه همه کشورها حول یک میز مشترک برای یافتن راه حلی سیاسی تلاش می کنند و در حالی که ایران خود را منزوی می بیند، متوجه محتوای این پیشنهاد نخواهیم شد.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا در بخش دیگری از این گفتگو درباره موافقت عربستان با حضور ایران در این گفتگوها نیز تصریح کرد براین باورم که همه بدنبال راه حلی سیاسی در سوریه هستند. زیرا آنچه در سوریه می گذرد نه تنها اوضاع فاجعه بار انسانی داخل این کشور را وخیم تر می کند بلکه روز به روز هزینه های بیشتری برای همسایگان سوریه، اروپا و همچنین در مبارزه جمعی ما علیه (گروه تکفیری و صهیونیستی) داعش به وجود می آورد. تا زمانی که این مناقشه داخلی در سوریه وجود دارد و تا زمانی که اسد در قدرت است، مدیریت مبارزه با داعش و پیروزی در آن دشوار خواهد بود.
بلینکن درباره تغییر موضع آمریکا درخصوص گفتگو با تهران و مسکو نیز توضیح داد مهمترین مولفه که تقریباً اوضاع را تغییر داد، مداخله روسیه است. به دو دلیل: نخست اینکه به علت این مداخله، نفوذ و تاثیر روسیه با رژیم اسد بیشتر اهمیت پیدا کرد. همزمان، تاثیر این مناقشه بر روسیه نیز مهمتر شد. روسیه نمی تواند خود را در شرایطی قرار دهد که تا مدت زمانی نامشخص در سوریه درگیر شود. در شرایطی که مسلمانان سنی از جمله خود سنی ها روسیه که پانزده درصد از جمعیت روسیه را تشکیل می دهند، علیه این کشور باشند. فکر می کنم روسیه بسیار سریع متوجه شد راه حل نظامی برای سوریه وجود ندارد. چیزی که ما از همان ابتدا می دانستیم. حمله روسیه و رژیم علیه مخالفان راه به جایی نمی برد. به نظرم آنان (روس ها) بدنبال راه خروج هستند و ما پیشنهاد آنان را بررسی می کنیم.
این مقام وزیر امور خارجه آمریکا همچنین مدعی شد با اسد، سوریه آینده ای ندارد. هر روند انتقال سیاسی باید به رفتن او منجر شود. موضوع این گفتگوها (گفتگوهای وین) با مشارکت همه کشورهای درگیر دقیقاً بحث بر سر جزئیات این اتفاق است .
وی همچنین درباره رایزنی ها با روسیه خاطرنشان کرد تاکنون ما درباره اصول مهم و اهداف مشترک بحث کرده ایم. اهدافی که کاملاً روشناند: سوریه ای که متحد ( و یکپارچه) باقی بماند، سوریه ای که درگیر جنگ فرقه ای نباشد، سوریه ای که در آن همه گروه ها می توانند سهمی از قدرت داشته باشند و سوریه ای که در آن نهادهای حکومت دست نخورده باقی بماند. در نتیجه تلاش کرده ایم به توافقی برسر چند اصول اساسی دست یابیم. اکنون می خواهیم با جزئیات به این تعریف دست یابیم که چگونه یک روند انتقالی می تواند عمل کند؟ مسلماً هنوز مسائل مشکلی - از جمله آینده اسد- باقی مانده است که باید حل شود.
بلینکن در ادامه اظهار داشت در یک روند انتقالی، همه نوع احتمالی وجود دارد. عده ای می خواهند اسد همان روز اول برود. عده ای دیگر حضور او را برای چند روز می پذیرند. عده ای هم نیز خواهند او تا پایان باقی بماند. در نتیجه، در میان این نقطه نظرات مختلف شاید نقطه مشترکی وجود داشته باشد. من خوشبین نیستم اما فکر می کنم ضرورت یافتن راه حلی سیاسی روز به روز آشکارتر و مهم تر می شود.
آنتونی بلینکن در ادامه مدعی شد از زمان شکل گرفتن ائتلاف، پیشرفت مهمی صورت گرفته است. اکنون تقریباً شصت و پنج کشور در این ائتلاف هستند. تقریباً یکسال قبل بغداد و اربیل در معرض تهدید بودند. داعش تقریباً در همه عراق هرچه می خواست می کرد. اکنون مناطق تحت کنترل داعش سی درصد کاهش یافته است. دیگر تهدیدی متوجه بغداد و اربیل نیست. هشتاد و پنج درصد از مرز این کشور با ترکیه توسط کردها و اعراب و با حمایت ائتلاف بازپس گرفته شده است. اکنون رقه، پایتخت داعش تحت فشار است.
معاون وزیر خارجه آمریکا افزود رئیس جمهور اوباما از همان روز اول به صراحت گفت که این مبارزه علیه داعش دشوار و طولانی است. در آن زمان از سه سال سخن به میان آمد. فشار بر داعش در عراق و سوریه روز به روز بیشتر می شود. داعش در حال عقب نشینی است و پیشروی ندارد. این نکته حائز اهمیت است.
بلینکن در پایان درباره اوضاع سرزمین های اشغالی نیز اظهار داشت ابتدا می بایست به منظور جلوگیری از وقوع حادثه ای بدتر، اوضاع آرام می شد. تاکنون با مشارکت نخست وزیر اسرائیل، محمود عباس و رئیس جمهور اردن این هدف محقق شده است. این نکته بسیار حائز اهمیت است. در حال حاضر، اوضاع آرام شده است. اما مشکلات مهمتری نیز همچون روند صلح وجود دارد و باید دانست آیا راهی برای پرداختن دوباره به آنها وجود خواهد داشت یا خیر.