گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، اشتون كارتر وزير دفاع امريكا در اظهارات ضد ایرانی جدید خود، عربهاي حوزه خليج فارس و مصر را متهم كرد به طور مؤثر وارد ميدان نبرد با دشمنانشان نميشوند. او در اظهارنظر عجیب و حیرتآوری و در شرایطی که ایران مهمترین کشور مبارزه کننده با گروهک داعش است؛ ايران و داعش را در كنار هم دشمن كشورهاي عربي توصيف كرد: "اگر شما نگاه كنيد كه ايرانيها در كجا نفوذشان را اعمال ميكنند، [ميبينيد] كه آنها داخل بازي در روي زمين هستند.» وي میافزاید: «ما مايل نيستيم آنها روي زمين درگير بازي باشند ولي [عربهافقط] داخل بازي باشند. اين احساس وجود دارد كه برخي دولتهاي خليج (فارس) ميخواهند از فاصله ۳۰ هزار پايي در بازي باشند.»
كارتر گفته: «اين براي ما مشخص شده و سعي ميكنيم براي دولتهاي خليج [فارس] روشن كنيم و برخي از آنها از جمله امارات متحده عربي بفهمند دليل اينكه آنها فاقد نفوذند و در شرايطي مثل عراق و سوريه در مقابل داعش احساس نفوذ نميكنند، اين است كه آنها به داشتن هواپيماهاي جنگنده با ارتفاع بالا حساب ميكنند و به خاطر همين از كار سخت آموزش و نظم دهي به نيروهاي زميني و نيروهاي عمليات ويژه عقب ميكشند.» این اظهارات درواقع رونمایی از تاکتیک جدید آمریکا برای مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه است. وزیر دفاع آمریکا علنا از اعراب میخواهد که نیروی زمینی به جنگ با ایران بفرستند.
اشتون كارتر گفته كه او حالا حاضر است اين را به صورت واضح به كشورهاي عربي بگويد: « اين در كمپ ديويد چيز مخفياي نبود و من ميتوانم همين را به شما بگويم ... به كشورهاي عربي گفتم: آقايان شما ميآييد و به ما شكايت ميكنيد ولي [هيچ كدامتان] داخل بازي نميشويد. شما بايد درگير بازي شويد. چيزي كه شما لازم داريد همين است.»
بر اساس برخی اخبار سیاست ترغیب اعراب خلیج فارس به رویارویی مستقیم با ایران مدتی است که در دستورکار کاخ سفید قرار گرفته است. مجلهی آمریکایی آتلانتيك فاش كرده كه باراك اوباما رئيسجمهور امريكا در ملاقات ماه مه ۲۰۱۵ با اعضاي شوراي همكاري خليج فارس در كمپ ديويد به آنان گفته است كه امريكا از آنها حمايت جدي ميكند ولي به طور خصوصي به آنان گوشزد كرده كه امريكا تحت هيچ شرايطي درگير مستقيم مسائل خاورميانه نخواهد شد و از آنها خواسته خودشان جديتر مقابل دشمنان منطقهايشان وارد عمل شوند.
کنار هم قرار دادن اظهارات فوق نشان میدهد که آمریکا از سویی قدرت و توان رویارویی مستقیم با ایران آن هم در منطقهای که تحت نفوذ کامل جمهوری اسلامی قرار گرفته را ندارد و از طرف دیگر ثابت میکند آنچه این دولت استکباری را پای میز مذاکره آورده نه تغییر ماهیتش و پشیمانیاش از دشمنی با ایران بلکه افزایش قدرت منطقهای کشورمان است. این احساس خطر آمریکا در قالب تغییر تاکتیک جنگ نیابتی برای از بین بردن ایران نمود پیدا کرده است. به گونه ای که استراتزی درگیری مستقیم تبدیل به جنگ نیابتی ار طریق سادهلوحانی چون شیخنشینان عربی حوزهی خلیج فارس بدل گشته است.
شرایطی که روز به روز بر جبههی ضد مقاومت تنگتر میشود
کارشناسان معتقدند سخنان وزير دفاع امريكا كه براي اولين بار به صراحت اعراب را به مداخله در بحرانهاي منطقه از عراق تا سوريه و يمن تشويق ميكند، تحت تأثير شرايط ميداني است كه طي هفتههاي اخير و با ورود هماهنگ ايران، روسيه و محور مقاومت در كنار ارتش سوريه به وجود آمده است.
نيروهاي ارتش سوريه و نيروهاي همپيمان آنها در روزهای گذشته حلقه محاصره تروريستها را در حومه جنوبي حلب تنگتر از قبل كردهاند و در آستانهی ورود به این شهر قرار دارند. آنها با همكاري نيروهاي همپيمان خود، شهرك كفرحداد در حومه جنوبي حلب را پس از پاكسازي از لوث تروريستهاي داعشي و انهدام سلاحها و مهمات آنها به كنترل كامل خود درآوردند.
به گفته اين منبع، جنگندههاي روسي، مخفيگاههاي گروههاي تروريستي در كفرناسج و عقربا واقع در حومه درعا را كه شاهد حضور گسترده تروريستهاست، هدف قرار دادند، اين مناطق به عنوان خطوط كمكرساني به تروريستها از طريق مرزهاي مشترك با اردن در تمام محورهاي منطقه جنوبي به شمار ميرود.
ائتلاف جدید روسیه با نیروهای مقاومت در غرب آسیا حادثهای است که غرب را به شدت نگران کرده است. اگرچه نیروهای جبههی مقاومت طی چند سال قبل موفق شده بودند در برابر ائتلاف ضد مقاومت که از کشورهای غربی تا عربی و همچنین تروریستهایی نظیر داعش و النصره را در بر میگرفت ایستادگی کرده و از سقوط نظام قانونی و مشروع حاکم بر سوریه جلوگیری کنند؛ اما ورود مستقیم روسیه به این جنگ علاوه بر شوکه کردن حامیان تروریسم، میتواند معادلات را به ضرر آنان تغییر دهد.
پنجشنبه اين هفته دومين دور مذاكرات فراگير وين با حضور ايران براي حل بحران سوريه برگزار ميشود. شرايط ميداني به سود ارتش سوريه و همپيمانان پيش ميرود. محاصره شهر حلب تنگتر شده و با شروع بمباران مناطق جنوبي سوريه، احتمال عمليات در مناطق جنوبي در نزديك جولان نيز بيشتر شده است و این یعنی دست پر جبههی مقاومت در مذاکرات.
این شرایط سبب تکاپوی مخالفان دولت سوریه شده است. روز جمعه، انگليس از احتمال شروع حملات هوايي در سوريه خبر داده و فرانسويها هم ميخواهند شارل دوگل، بزرگترين ناو هواپيمابر خودشان را براي رويارويي با داعش، به خليجفارس اعزام كنند. در چنين شرايطي، وزير دفاع امريكا در چارچوب سياست ايرانهراسي «پسابرجام»، از عربهاي حوزه خليج فارس خواسته به جاي اينكه از فاصله 30 هزار پايي (9/1 كيلومتري) آسمان وارد بحران سوريه شوند، براي مقابله با «داعش و ايران» نيرويزميني به سوريه اعزام كند.
آشکار شدن خطای دیگری از «ذوقزدگان سهل اندیش»
رونمایی از تاکتیک جدید آمریکا برای مقابله با ایران بیشک زنگ بیدارباشی است برای «بیخیالان و سهل اندیشانی» که معتقدند آمریکا دیگر آن گرگ وحشی سابق نیست و برجام سیاهی چهره ی آمریکا را روشن کرده و در واقع توبه نامهی آمریکاست. اگرچه این ادعا با بررسی متن برجام نیز قابل درک است چرا که این عهدنامه به گونهای تنظیم شده که در برابر اعطای برخی امتیازات نسیه و ناقابل به کشورمان، بخشی از مهمترین دستاوردهای علمی دانشمندان ایران را نابود کرده و کشور را برای همیشه وابسته به بیگانگان کرده است.
«سادهاندیشی» برخی از افراد این جریان در تلفیق با وجود برخی عناصر نفوذی در آن سبب شد که تعدادی از روزنامههای آنها بعد از توافق برجام شروع به تعریف و تمجید از این دشمن بالذات کرده و حتی چشم خود را به حضور کمسابقهی مردم در راهپیمایی روز ملی مبارزه با استکبار جهانی در ۱۳ آبان ببندند. علاوه بر آن به نظر میرسد ذوقزدگی عدهای از گفتوگو با آمریکا که سبب شده بود ایشان در تصورات شاعرانهی خود به این بیاندیشند که ایرانهراسی از دکترین سیاست خارجی آمریکا خارج شده است نیز با خط ایرانهراسی جدیدی که دولت اوباما کلید زده است، به جمع بسیاری دیگر از تحلیلهای غلط این جریان خواهد پیوست.