به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، سیدجلال دهقانی فیروزآبادی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در نشست «پسابرجام و اصول انقلابی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» که ظهر امروز به همت پژوهشگاه مطالعات جهان در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، گفت: اینکه آمریکا و غرب در صدد تغییر رفتار ایران باشند، تردیدی نیست. سیاستگذاری ما باید به گونهای باشد که آنان موفق به رسیدن به هدف خود نشوند و این امر نیازمند شناخت دقیق اهداف و راهبردهای دشمن است.
وی با بیان اینکه سیاست خارجی به معنای مدیریت منافع متعارض است، گفت: سیاست خارجی هر کشوری در عین تداوم، تغییر نیز دارد. این تغیر بدین خاطر است که روابط بینالملل سیال است اما همیشه اینگونه نیست که اصول و اساس سیاستخارجه کشورها نیز تغییر کند.
فیروزآبادی با تأکید بر اینکه برجام نمیتواند اصول سیاست خارجه ما را دچار تغییر ماهوی کند، گفت: اصول ثابت سیاست خارجی ما که در قانون اساسی نیز آمده از جمله استکبارستیزی، حمایت از جنبشهای آزادیبخش و ملتهای مسلمان و موارد دیگر با تغییر دولتها تغییر نمیکند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامهطباطبایی با اشاره به اینکه سیاست خارجی ایستا، حسن نیست، گفت: ما نیاز به سیاست خارجی پویا داریم. البته یکی از عوامل تغییر سیاست خارجی شرایط داخلی است. تردیدی نیست که تغییر دولت باعث تغییر سیاست خارجی در برخی لایهها میشود.
وی در ادامه تصریح کرد: برجام در تغییر سیاست خارجه ما تأثیر دارد اما مقدار آن قابل بحث است. طیف کنونی که مسئول هستند گرایشات توسعهگرایی در سیاست خارجی دارند. به همین خاطر اولویتهای سیاست خارجی ایران طبق همین گرایشات دستهبندی میشود.
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه اجرای برجام نیازمند سیاست خارجی پویا است، گفت: ما باید با سیاست خارجی پویا بتوانیم حق خود را در اجرای برجام بگیریم. البته گفتمانهای متفاوت تصویرهای متفاوتی از اصول سیاست خارجی میکند. تردیدی نیست که استکبارستیزی از اصول سیاستخارجی ماست. اما وزارت خارجه و دولت استکابرستیزی نرم را در دستور کار خود قرار داده است.
وی با بیان این نکته که تفسیر متفاوت و مستمر از اصول در یک روند طولانی باعث تغییر اصول خواهد شد، گفت: برخی انقلابیون را اگر مواضع اول انقلابشان را با امروز مقایسه کنید تغییرات بسیاری میبینید. چگونه میشود کسی که خالق انقلاب دوم بوده امروز میگوید ما باید آن کار را میکردیم. این نشان میدهد گفتمان اینها تغییر کرده است. علاوه بر این تعریف این افراد از استقلال نسبت به آنچه در گذشته داشته تغییر کرده است.
فیروزآبادی با بیان اینکه تعامل سازنده در سیاست خارجی در گفتمان اعتدالگرایی دولت یازدهم وجود دارد، گفت: این تعامل سازنده از مکتب نیاوران در آمده است و اصول به گونهای تفسیر میشود که در آن تعامل سازنده در اولویت باشد. توسعهگرایی در سیاست خارجی نیست ساخته و پرداخته مکتب نیاوران است و امروز در کشور دنبال میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامهطباطبایی در ادامه سخنان خود گفت: سیاست خارجی ایران پس از برجام نسبت به قبل آن متفاوت خواهد بود اما نه در اصول بلکه در تفسیر از اصول. البته اجرای برجام سیاست خارجی متفاوتی میخواهد،اجرای برجام تعامل و مذاکره میخواهد البته شما تردید نکنید طرف مقابل هر روز یک بهانهای در اجرای برجام به وجود میآورد.
وی با تأکید بر اینکه برجام پایان خصومت ما با آمریکا نیست، گفت: نباید توقع داشته باشیم با برجام سیاست خارجی ما دچار تغییرات ماهوی میشودو یا اینکه طرف مقابل تغییر رفتار میدهد. طرف مقابل با برجام به دنبال تغییر رفتار ما است.
این استاد دانشگاه در ادامه پیرامون روابط ایران با کشورهای آمریکای لاتین در پسابرجام، گفت: یکی از فرصتهایی که برجام برای ما ایجاد کرد این بود که پتانسیل سیاست خارجه ما را آزاد کرد. چرا که دو سال بود سیاست خارجی ما تنها متمرکز بر برجام شده بود حال فرصتی به وجود آمده تا با دیگر کشورها نیز ارتباط برقرار کنیم.
وی تأکید کرد: نباید همه پتانسیلهای سیاست خارجی ما تنها در یک موضوع متمرکز شود. باید همزمان اهداف سیاست خارجی پیگیری شود.
فیروزآبادی در پایان با تأکید بر اینکه بخشی از تعارض ما با آمریکا هویتی است، گفت: اگر شما ژست دوستی اما طرف مقابل بیاعتنا به ژست شما خصومت را ادامه دهد. نه تنها تعارض از بین میرود بلکه تعارض هویتی بیشتر میشود. برخی مواقع ما ژست همکاری گرفتهایم اما از طرف مقابل چیزی جز مواضع بدتر ندیدهایم. اگر آمریکا میخواهد تعارض برطرف شود باید ابتدا منافع ما را بپذیرد در عین اینکه تغییر رفتار میدهد.