به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از گرگان؛ حجت الاسلام سید محمود نبویان عضو کمیسیون برجام و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، امشب در همایش «برجام+۹» که در دانشگاه جامع گلستان برگزار شده بود، گفت: در نامه مقام معظم رهبری به روحانی در خصوص برجام تنها ۹ شرط قید نشده است بلکه معظم له علاوه بر ذکر ۹ شرط خودشان به تقید تیم مذاکره کننده بر ۹ شرط مجلس شورای اسلامی و ۱۰ ملاحظه شورای عالی امنیت ملی نیز تأکید کرده اند.
وی تصریح کرد: مقام معظم رهبری در نامه خود ذکر فرمودند که برجام نقاط خلأ و ابهامها و ضعفهای ساختاری دارد که اگر مراقبت لحظه به لحظه بر آن صورت نگیرد خسارات بزرگ و جبران ناپذیری به حال و آینده مردم کشور تحمیل میشود.
نبویان متذکر شد: برجام علاوه بر اینکه «سانتریفیوژهای نطنز را از حدود ۹۰۰۰ به حدود ۵۰۰۰ رساند، غنی سازی در نطنز را به ۳.۶۷ تقلیل داد، غنی سازی در فردو را به صفر رساند، راکتور اراک را هم که کلا از جا خواهد کند»، موارد متعدد خسارت آفرین دیگری دارد که مقام معظم رهبری شخصا وارد عمل شدند و به رئیس جمهور نامه زدند.
عضو کمیسیون برجام مجلس خاطرنشان کرد: یکی از موارد خسارت آفرین در برجام دسترسی دادن به تمام اماکن نظامی ایران است، آمریکا در برجام ذکر کرده است اگر ایران نخواهد دسترسی به اماکن نظامی خویش را به ۵+۱ بدهد میتواند به «کمیسیون مشترک» شکایت کند؛ اعضای این کمیسیون را «موگرینی، ۵+۱ و ایران» تشکیل می دهند و در ضمائم برجام ذکر شده است که اگر شکایتی به این کمیسیون وارد شود رأی نهایی باید به اجماعِ همهی اعضا صادر شود اما تنها در یک مورد اجماع لازم نیست و آن مورد هم همین «دسترسی به مراکز نظامی ایران» است!
به رغم نهیب مقام معظم رهبری به دشمن اجازه دسترسی به اماکن نظامی داده شد
وی اضافه کرد: در ضمائم برجام ذکر شده که فقط در همین مورد به خصوص، نظر پنج عضو، رأی نهایی را مشخص میکند، یعنی اگر نهایتا روسیه و چین هم بخواهند از ایران جانبداری کنند هیچ راه فراری وجود ندارد چرا که پنج عضو دیگر قطعا مخالف هستند، بنابراین با احتساب به این زیرکی آمریکاییها در برجام، دسترسی به اماکن نظامی ایران علی رغم نهیب مقام معظم رهبری به طرف مقابل داده شد.
نبویان با بیان اینکه اولین بار است در دنیا یک کشور اجازه چنین نظارتی به دیگران میدهد، خاطرنشان کرد: هر کشوری که بخواهد فعالیت هسته ای داشته باشد باید زیر نظر آژانش انرژی اتمی بیاید، نظارت آژانس نیز در دو بخش «موارد اعلام شده» و «پروتکل الحاقی یا همان موارد اعلام نشده» خواهد بود که برخی کشورها فقط نظارت در بخش اول را پذیرفتند اما ایران علاوه بر این دو بخش، چهار نوع نظارت دیگر را نیز پذیرفته است که در نوع خودش بی نظیر است.
وی تأکید کرد: سطح دسترسیهایی که ما به آنان دادهایم به حدی است که اگر فردا بخواهند بیت مقام معظم رهبری، بیت مراجع و یا دفتر ریاست جمهوری را بازدید کنند هم نمیتوانیم حرفی بزنیم؛ این را خود روحانی در کتاب دیپلماسی هستهای گفته است، طی خاطرهای که در این کتاب آورده، بازرسان آژانس در سالهای ۸۲ تا ۸۴ حتی از یک شرکت خصوصی سماورسازی هم بازدید کردند و ایران نتوانست مقاومت کند چون قید (any way) در پروتکل الحاقی دست ایران را بسته بود.
به ۱۰ها کشور جهان حق دخالت و بررسی در کشورمان دادهایم
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی متذکر شد: امروز نه تنها پروتکل الحاقی را پذیرفتیم بلکه اجازه چند نوع نظارت دیگر را در برجام دادهایم، برای مثال در برجام به «اقدامات شفاف سازی شده» تن دادهایم که تعریفی نیز از آن ارائه نداده اند که بدانیم دقیقا چه چیزی را پذیرفتیم، در برجام پذیرفتیم علاوه بر نظارت آژانس «شورای امنیت سازمان ملل» نیز حق نظارت دارد، ما در برجام علاوه بر اینها به کمیسیون مشترک (متشکل از ۵+۱، موگرینی و ایران) هم حق نظارت دادیم و از همه بدتر اینکه ما علاوه بر تمام اینها به ۱۰ها کشور جهان نیز حق دخالت و بررسی و نظارت در کشورمان دادهایم!
نبویان در توضیح مورد آخر تصریح کرد: ایران در برجام تعهد داده اقلام دوگانه که وارد کشور میشود از سوی کشور صادر کننده مورد نظارت قرار بگیرد، این اقلام شامل اکثریت صنایع ما میشود، طبق نظر اساتید دانشگاههای شریف و علم و صنعت، تقریبا هر آنچه در شرکتهای دانش بنیان ما تولید میشود شامل این اقلام است، حال ما در برجام پذیرفتهایم که اولا حق تهیه یک قلم از این موارد را نداریم و باید وارد کنیم و در نهایت نیز باید به کشور صادر کننده که هر کشوری میتواند باشد اجازه بدهیم که چگونگی استفاده نهایی آن اقلام در کشورمان را بررسی کند!
وی به سخنرانی روحانی در ۲۳ تیر اشاره کرد و گفت: روحانی در این سخنرانی گفت که ما محدودیت بالای هشت سال را نپذیرفتیم اما متن برجام میگوید ما حتی محدودیت بالای ۲۵ سال و حتی در برخی موارد محدودیتهای ابدی را نیز پذیرفتهایم، این نشان میدهد روحانی اطلاعات دقیقی از متن برجام ندارد!
نبویان با بیان این مطلب که فکر میکنم اعضای تیم مذاکره کننده حتی یک بار هم متن برجام را دقیق نخواندهاند، تأکید کرد: ظریف در اولین روز گزارش خود پس از مذاکرات وین گفت ما در مورد تحریمها به هیچ وجه «تعلیق» را نپذیرفتهایم اما طرف مقابل در چند جای برجام قول تعلیق را فقط داده است، این نشان میدهد ظریف هم متن برجام را با دقت نخوانده است.
وی در خصوص قسمهای صالحی در مجلس نیز، ابراز کرد: صالحی در مجلس قسم خورد هیچ کُندی در روند فعالیت هستهای رخ نخواهد داد اما ما در برجام پذیرفتهایم که همه سوخت های مصرف شده راکتورهای تحقیقاتی و قدرتی خود را «در حال و آینده» صادر کنیم، این واژه آینده یک محدودیت ابدی است دنیا دارد به سمت تولید برق از پلوتونیوم میرود اما ما این امکان را از خود دریغ کردیم، البته این پلوتونیوم را میشود با عملیات «بازفرآوری» استخراج کرد اما در مورد عملیات بازفرآوری نیز محدودیت ۱۵ ساله را پذیرفتیم، این نشان میدهد صالحی نیز متن برجام را به دقت نخوانده است.
عضو کمیسیون برجام تأکید کرد: ما حتی دیگر حق نداریم علم بازفرآوری را در دانشگاههای خود تدریس و تحصیل کنیم.
نبویان به این سخن کمالوندی که «ما در متن برجام اجازه دسترسی به اماکن نظامی را ندادهایم» اشاره کرد و ابراز کرد: تیم مذاکره کننده ما دروغ نمیگویند آنان فقط متن برجام را دقیق نخواندهاند.
در ۲۲ ماه مذاکرات نفس گیر تنها ۲۰ جلسه کارشناسی گذاشته شد
وی به کتاب روحانی اشاره کرد و متذکر شد: طبق اظهارات خود روحانی در بین سالهای ۸۲ تا ۸۴ که ما آن موقع حتی یک زنجیره نیز در نطنز نداشتیم، در قالب چهار کمیته بیش از ۱۰۰۰ جلسه کارشناسانه گذاشته بودند اما امروز بروجردی و ابوترابی به نقل از لاریجانی میگویند نهایتا از ابتدای مذاکرات تا کنون ۲۰ جلسه گذاشته شده است که البته اکنون دیگر چهار کمیتهای نیز در میان نیست بلکه این ۲۰ جلسه بین پنج نفر «علی لاریجانی، روحانی، ظریف، ولایتی و شمعخانی» گذاشته شده است.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه برجام اگر بد است یا خوب است باید به اسم دو نفر نوشته شود: «لاریجانی-روحانی»، تصریح کرد: آمریکا در ۱۶ جولای یعنی دو روز بعد از ارائه متن برجام سندی موسوم به «ام آی سی آر» را که در آن ممنوعیت استفاده ایران از موشکهای بالستیک و حتی پهباد آمده است را به سازمان امنیت ملی ارائه کرد و دو روز بعد نیز قطعنامهای تصویب کرد و در آن به همین سند اشاره کرد.
وی افزود: ظریف و عراقچی بعد از این قطعنامه گفتند ما به قطعنامه عمل نمیکنیم! مگر میشود؟! به لحاظ حقوقی چندین حقوقدان از طیفهای مختلف سیاسی گفتند نقض قطعنامه ممکن نیست و تجربه نیز نشان داد نقض هر قطعنامه یک قطعنامه جدید تحریمی به دنبال خواهد داشت.
نبویان با بیان اینکه تا ما کامل به تعهدات خود عمل نکنیم آنان با ما کار چندانی ندارند، اذعان کرد: موضع قدرت ما انرژی هستهای بود اما موضع قدرت آنان تحریمها بود اما ما ابتدا داریم فعالیتهای خودمان را متوقف میکنیم بعد از آن نیز ابتدا باید آژانش راستی آزماییهای خود را انجام بدهد بعد از همهی اینها طرف مقابل تازه میخواهد برود سراغ تحریم ها که البته هیچ کجا تعهدی برای لغو آنها هم نداده است.
آمریکا از طریق مذاکرات به دنبال پیروزی در برابر انقلاب اسلامی است
عضو کمیسیون برجام با بیان اینکه تنها شخصی که منافع ملت را میخواهد مقام معظم رهبری هستند، تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب در دوم تیر یعنی ۲۱ روز قبل از توافق وین فرمودند که آمریکا به این توافق احتیاج دارد و این یک پیروزی بزرگ برای آنان محسوب میشود، حتی معظم له در تعبیر خودشان توافق آمریکا با ایران را پیروزی در برابر انقلاب اسلامی خواندند و این خیلی خطرناک است.
نبویان گفت: آمریکا از این مذاکرات به دنبال نفوذ است و میخواهد در مقابل انقلاب اسلامی پیروز شود از این رو لازم است ما بیدار باشیم و مطالبات خود را شدیدتر کنیم.