به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، حسین جابری انصاری، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه با اشاره به گذشت یک دهه کامل از محاصره غیرانسانی در نوار غزه در فلسطین اظهار داشت: متاسفانه در برابر چشمان همه جهانیان یک دهه کامل از تحمیل این محاصره به دو میلیون فلسطینی که در متراکم ترین قطعه از سرزمین های جهان زندگی می کنند می گذرد.
وی ادامه داد: این محاصره در لایه های مختلف بر این مردم تحمیل شد و حتی امکان خروج مجروحین از این مکان وجود ندارد و بسیاری از این مردم به دلیل کمبود امکانات به شهادت رسیدند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ابراز امیدواری کرد که وجدان انسانی در همه دولت ها و سازمان های بین المللی موجبات توجه بیشتر به این موضوع انسانی را فراهم کند.
جابری انصاری در پاسخ به سوالی مبنی براینکه واکنش جمهوری اسلامی نسبت به بیانیه اتحادیه عرب که ایران را مداخله گر نامیده است چیست گفت: سیاست مبتنی بر تحمیل سیاست های یک جانبه خود بر ملت ها و دولت های دیگر است در روزهای گذشته عربستان تلاش هایی را برای پیگیری این سیاست در شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب انجام داد در حالی که واقعیت آن است که آنچه که عربستان اتخاذ کرده در زمینه اقدامات تنش زا و بحران آفرین شرایطی است که تقریبا هیچ دولتی قطعا از آن سیاست ها استقبال و حمایت نکرده است.
وی ادامه داد: حتی رئیس اتحادیه عرب صراحتا مخالفت خود را با قطع روابط عربستان اعلام کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه جریان اعدام شیخ نمر مسئله ای است که برخلاف قوانین بین المللی اتفاق افتاد و بسیاری از دولت آن را محکوم کردند افزود: آنچه در اتحادیه عرب صادر شده است با فشار عربستان نوعی مخالفت با روح حاکم بر موضع جهانی در مخالفت با این گونه اعدام های غیرانسانی است.
**سیاست جمهوری اسلامی مبتنی بر تدبیر و مخالفت با بحران آفرینی است/ براساس بیانیه اتحادیه عرب هیچ نوع همکاری با اقدامات عربستان صورت نگرفته است
جابری انصاری با تاکید براینکه جمهوری اسلامی سیاست خود را مبتنی بر تدبیر و مخالفت با بحران آفرینی انجام می دهد افزود: به نظر می رسد آنچه مطلوب عربستان بوده در زمینه تحمیل اقدامات یک جانبه خود در کشورهای دیگر مورد تصویب قرار نگرفت و در این بیانیه ها مقداری شعار صورت گرفته اما هیچ نوع همکاری با اقدامات عربستان در شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب صورت نگرفته است و برخی کشورهای عرب تنها اقداماتی را متمایز با عربستان انجام دادند و آن نیز در جهت فشارهای عربستان چندان غیرعادی نیست.
وی هم چنین در خصوص اقدامات یک جانبه عربستان در زمینه نقض حقوق بشر در اعدام به شکل گسترده در کشورها و سازمان های بین المللی که مورد انتقاد قرار گرفته است گفت: اقدامات عربستان در زمینه قطع ارتباط با سایر کشورها از جمله ایران حتی در مجموعه های عربی نیز به طور جمعی مورد حمایت قرار نگرفت و این اقدامات در حد صدور بیانیه باقی ماند که جمهوری اسلامی این مواضع را قبول ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص معرفی کشور حامیان منافع ملی از طرف عربستان یا ایران گفت: بعد از قطع رابطه بین عربستان و ایران برای تدبیر مسائل موجود این دو کشور هنوز هیچ تصمیمی در زمینه معرفی کشور ثانی اتخاذ نشده است.
جابری انصاری هم چنین در خصوص نامیدن خیابانی به اسم شهید نمر نیز گفت: وزارت خارجه همچون اقشار دیگر با بزرگداشت یاد و نام شیخ شهید نمر موافق است و از اقداماتی که برای این بزرگداشت انجام شود حمایت می کند آنچه در نامه فی مابین وزارت خارجه و شهرداری شاهد آن هستیم ضرورت طی روال معمول از نظر مشورت و هماهنگی با وزارت خارجه و شورای امنیت ملی را مورد توجه قرار می دهد.
**برنامه موشکی جزئی از منظومه دفاعی کشور محسوب می شود
وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه رونمایی ایران از شهرهای موشکی خود آیا باعث تحریک مخالفان ما همزمان با مذاکرات هسته ای خواهد شد یا نه گفت: ما همزمان با مذاکرات هسته ای اعلام کردیم که برنامه موشکی ایران جزئی از منظومه دفاعی ما محسوب می شود و ارتباطی با موضوع برجام ندارد و مسیر جداگانه خود را طی خواهد کرد و در این چارچوب اقدامات مقتضی انجام خواهد شد.
**تعویق اجرای برجام خبری نادرست است/ اساسا اجرای برجام تاریخ واحدی نداشت
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی براینکه دلایل به تعویق افتادن اجرای برجام با توجه به قوانین ضد ایرانی تصویب شده در آمریکا چیست گفت: این که اجرای برجام به تعویق افتاده براساس یک خبر نادرست است ما هیچ گاه تاریخ دقیقی در خصوص روز اجرای برجام اعلام نکردیم بلکه یک محدوده زمانی اعلام شد و بنا بر آن شد که اگر مجموعه توافقات در چارچوب برجام به درستی و در جدول زمانبندی پیش بینی شده اجرا شود در این بازه زمانی به اجرای نهایی برجام می رسیم براین اساس تاریخ معینی در مورد اجرای برجام مشخص نشده که تعویقی در کار باشد.
جابری انصاری با اشاره به قوانین ضد ایرانی تصویب شده در آمریکا نیز گفت: ملاک جمهوری اسلامی توافقات انجام شده در برجام است و هر مصوبه ای که توسط دولت ایالات متحده به نقطه اجرا برسد و ناقض تعهدات بین المللی آمریکا در زمینه اجرای برجام باشد با اقدام متقابل ایران مواجه خواهد شد.
وی در خصوص تقاضای کانادا برای بهبود روابط با ایران گفت: در روابط ایران و کانادا قطع کننده رابطه دولت کانادا بوده که امیدواریم با روی کار آمدن دولت جدید این دولت سیاست های دولت سابق را پیگیری نکرده و حضور دولت جدید اثبات کننده این نکته باشد که سیاست قطع روابط سیاسی سیاستی شکست خورده است و دولت جدید کانادا تصمیمات سیاسی را اتخاذ کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: از آنجا که ایران قطع کننده این روابط نبوده لذا از هر نوع برخورد کانادا استقبال خواهد کرد.
** سیاست ایران قطع رابطه با هیچ کشوری نیست
جابری انصاری در خصوص محاکمه اتباع ایرانی در عربستان سعودی نیز گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی مهمترین قطع رابطه ایران قطع رابطه با آمریکا بوده که از طرف ایالات متحده صورت گرفته و از آنجا که جمهوری اسلامی رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی شناسد هر اقدامی که مورد شناخت رسمی این رژیم بوده نامشروع اعلام می کند اما در سایر زمینه ها سیاست ایران قطع رابطه با هیچ کشوری نیست.
وی ادامه داد: این که حقوق اتباع ایران از چه مجاری پیگیری شود ساز و کارهای دیپلماتیک خود را دارد که از طریق دفاتر حافظ منافع جمهوری اسلامی پیگیری خواهد شد در پرونده ای که در حال حاضر اتباع ما در عربستان دارند برای یک نفر از چهار نفر حکم حبس صادر شد و سه نفر دیگر در مرحله تشکیل پرونده هستند براین اساس دولت جمهوری اسلامی در همه مراحل متعهد به پیگیری جدی وضعیت اتباع خود در سرتاسر جهان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه هم چنین در خصوص بیانیه اتحادیه عرب و این که آیا این بیانیه حکایت از آن دارد که ایران در میان کشورهای عرب متحدی ندارد نیز گفت: این که حکم کلی در خصوص اعراب داده شود تعبیر دقیقی نیست کشورهای عربی پس از انتشار این بیانیه تفاوت های زیادی در گفته هایشان وجود داشت همین اختلاف درون جلسات اتحادیه هم حاکی از آن است که ما با یک جسم واحد روبه رو نیستیم.
جابری انصاری تصریح کرد: جمهوری اسلامی براساس منافع و راهبردهای خود در مناطق جغرافیایی مختلف اهداف خود را دنبال می کند و پرداختن به یک منطقه به معنی عدم پرداخت به سایر مناطق نیست.
**جمهوری اسلامی از قاعده تامین منافع خود در منطقه و جهان مستثنی نیست
وی ادامه داد: براین اساس هیچ کشوری فقط بر یک منطقه خاص تمرکز نمی کند وهمه قدرت های منطقه و بین المللی منافع خود را در مناطق جغرافیایی مختلف دنبال می کنند و جمهوری اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه هم چنین در خصوص راستی آزمایی های آژانس نیز گفت: براین اساس گفتگوهایی در ژنو انجام شد و در زمینه آخرین جزییات توافقاتی برای وصول نقطه نهایی اتخاذ شد آژانس براساس توافقات صورت گرفته وظیفه راستی آزمایی را دارد و امیدواریم این روند در کوتاه ترین زمان شرایط را برای اجرای برجام فراهم آورد.
جابری انصاری هم چنین در خصوص سفر دیمسترو نماینده سازمان ملل درافغانستان به ایران و دیدار با وزیر خارجه کشورمان گفت: سفر دیمسترو از قبل پیش بینی شده بود و در غالب توافقاتی که در وین 1 و 2 در نیویورگ برگزار شده بود این سفر طراحی شده بود.
وی در زمینه هماهنگی لیست های تروریستی و پیگیری قطع نامه ای که بعد از وین 3 برگزار شده بود و هم چنین برای پروسه صلح در سوریه در چارچوب این توافقات به کشورمان سفر داشت.
**جمهوری اسلامی اجازه نمی دهد تحولات اخیر صدمه ای به حل سیاسی بحران سوریه وارد کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: دیمسترو سفری منطقه ای را برای خود تدارک دیده بود که با تحولات چند روز اخیر مواجه شد که این نگرانی را نزد کشورهای منطقه در جهان ایجاد کند که گفتگوهای وین 1، 2 و 3 را تحت الشعاع قرار دهد از این منظر جمهوری اسلامی در چارچوب سیاست اصولی خود در زمینه حل سیاسی بحران سوریه و تسهیل این گفتگوها به روشنی این سیاست را دنبال خواهد کرد و اجازه نمی دهد تحولات جدید صدمه ای به روند مذاکرات وارد کند این موضع جمهوری اسلامی را دیمیسترو صراحتا اعلام کرده است.
جابری انصاری هم چنین در خصوص آخرین وضعیت حمله عربستان به سفارت ایران در صنعا و این که عنوان می شود جمهوری اسلامی در این خصوص سند موجهی به مراجع بین المللی ارائه نداده است گفت: تدبیر این موضوع توسط جمهوری اسلامی اتخاذ خواهد شد اتفاق رخ داده در یک روز کامل اطراف سفارت جمهوری اسلامی به شکل گسترده اتفاق افتاد و سفارت کشورمان هدف بمباران هواپیماهای عربستان قرار گرفت و در این رفتار ترکش های مختلفی به افراد حفاظت وارد شد که دو نفر مجروح شدند و به وسایل نقلیه درون نمایندگی آسیب هایی وارد شد شیشه های نمایندگی شکست و امکانات موجود با ترکش ها مورد هدف قرار گرفت.
**عربستان سعودی ید طولایی در نقض اماکن دیپلماتیک ایران دارد
وی ادامه داد: عربستان سعودی تاریخ طولانی در نقض اماکن دیپلماتیک جمهوری اسلامی به صورت مستقیم و غیرمستقیم داشته و این سیاست در جنگ یمن فقط متوجه ایران نبوده و اماکن برخی کشورهای عرب و غیرعرب نیز هدف بمباران هواپیماهای عربستانی قرار گرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ابراز امیدواری کرد که عربستان به این سیاست شکست خورده خود در خصوص نقض اماکن دیپلماتیک به صورت مستقیم و غیرمستقیم خاتمه دهد.
وی هم چنین در خصوص دعوت از ظریف وزیر امور خارجه کشورمان برای حضور در اجلاس کنفرانس اسلامی توسط عربستان گفت: عربستان در چارچوب سیاست تنش آفرینی به دنبال همکاری کشورهای اسلامی است و در این راستا درخواستی برای برگزاری اجلاس فوق العاده داده است.
جابری انصاری ادامه داد: اساسا عربستان میزبان نیست و دولت سعودی تنها درخواستی را به دبیرخانه اجلاس کنفرانس اسلامی برای دعوت ابلاغ کرده است.
** سیاست جمهوری اسلامی صندلی خالی در مجامع بین المللی نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: از 57 کشور 29 کشور باید برای برگزاری اجلاس موافقت کنند و پس از طی شدن این مراحل تصمیمات مناسب اتخاذ خواهد کرد و سیاست جمهوری اسلامی صندلی خالی در مجامع بین المللی نیست.
جابری انصاری همچنین افزود: نامه وزیر امور خارجه کشورمان به همتایان خود در همه کشورها و دبیر کل سازمان ملل در حقیقت متضمن نوع نگاه ایران در خصوص تحولات منطقه بوده است براساس آنچه وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد عربستان دو راه پیش روی دارد اول آنکه به سیاست خود مبتنی بر تروریسم و ایجاد تنش در غرب آسیا ادامه دهد و دوم آنکه راه دوستی و ضرورت های دوستی با کشورهای منطقه را در دستور کار خود قرار دهد.
وی تصریح کرد: آنچه ما در منطقه می بینیم نوعی شبه اجماع جهانی در مبارزه با افراطی گرایی و جلوگیری از افزایش تنش در منطقه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به لحن انتقادی موجود در رسانه های جهانی که در بیانیه های وزارت خارجه کشورهای دنیا شاهد بودیم گفت: این لحن نشان دهنده نوعی نگاه بین المللی و نیاز ملت ها و دولت ها در شرایط فعلی است که در نقطه مقابل تنش آفرینی دولت عربستان است.
جابری انصاری تصریح کرد: اگر عربستان بخواهد به این سیاست خود ادامه دهد خود را در مقابل مجموعه ای از جهان خواهد دید. روح حاکم بر کشورهای مخالف با افزایش تنش ها در منطقه است و چون ادامه افراطی گری کل جهان را تهدید خواهد کرد.
امیدواریم زمان وصول اجرای برجام طولانی نباشد
وی در خصوص اجرای برجام نیز گفت: اینکه عنوان می شود شمارش معکوس در خصوص برجام آغاز شده است یعنی زمان اجرای برجام چندان دور نخواهد بود بر این اساس در آخرین گفتگوهایی که در ژنو صورت گرفت طرفین متعهد شدند اقدامات نهایی خود را انجام دهند و امیدواریم زمانی وصول اجرای برجام طولانی نباشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص سفر دینیسترو به ایران و ارائه لیست معارضان سوریه نیز گفت: دینیسترو در وین سه ماموریت داشت که با یک کمیته در راستای رایزنی با کشورها همکاری کند و فهرست های تروریستی را از کشورهای مختلف دریافت کند و پس از جمع بندی اجمالی نظرات این کشورها را در اختیار سازمان ملل قرار دهد. وی در گفتگوهای تهران این موضع را دنبال کرد و نظرات ایران را در خصوص فهرست معارضان در اختیار سازمان قرار خواهد داد.
جابری انصاری افزود: جمع بندی اجمالی اعضای کمیته تعیین شده است و مبنای عمل در این کمیته خواهد بود اما هنوز رایزنی ها وجود خواهد داشت.
وی همچنین در خصوص برخورد با افرادی که به سفارت عربستان حمله کرده اند نیز گفت: براساس کنوانسیون های بین المللی امنیت اماکن دیپلماتیک باید حفظ شود بر این اساس واقعه ای که در برابر سفارت عربستان در ایران رخ داد برخورد نظامی با خاطیان این اتفاق انجام شد و برخورد قضائی نیز انجام خواهد پذیرفت.
برنامه موشکی براساس نیازهای قطعی کشور است/ این موضوع قابل مذاکره نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در خصوص ادعای سخنگوی کاخ سفید مبنی بر اینکه برجام مانع اعمال تحریم های موشکی جدید علیه جمهوری اسلامی نیست گفت: در طول مذاکرات برجام خواست ایران این بود که مسئله موشکی در قالب برجام مطرح نخواهد شد و طرف مقابل هم این نظر را پذیرفت ایران تاکید داشت برنامه موشکی براساس نیازهای قطعی کشور است و این موضوع را مورد مذاکره قرار نخواهد داد و موضع موشکی کشورمان خارج از توافق برجام است.
جابری انصاری ادامه داد: اینکه هم زمان با اجرای برجام اقداماتی در فضای سیاسی آمریکا صورت پذیرد نتیجه ای جز آنکه اجرای برجام را با صدمات جدی مواجه خواهد کرد ندارد لذا در ارتباط با برنامه های موشکی هر اقدامی یا تحریم جدیدی یا تحریم قدیمی که صدمه ای به برنامه های دفاعی جمهوری اسلامی وارد کند مورد تایید نخواهد بود.
جمهوری اسلامی نیازهای کشور را تحت الشعاع اقدامات دولت ها قرار نخواهد داد
وی خاطرنشان کرد: ما براساس نیازهای خود به برنامه دفاعی کشور ادامه خواهیم داد و نیازهای کشور را تحت الشعاع اقدامات دولت ها قرار نخواهیم داد.