به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو محمد حسین مقیمی رئیس ستاد انتخابات کشور ظهر امروز در نشست خبری که پیرامون دهمین دوره انتخابات و پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری در محل وزارت کشور داشت گفت: همان طور که مستحضر هستید 20 آذر به دستور وزیر کشور دستور برگزاری انتخابات به مجلس خبرگان رهبری صادر شد و 21 هیئت های اجرایی شروع به کار کردند و از 26 آذر هم ثبت نام داوطلبین مجلس خبرگان رهبری آغاز شد.
وی ادامه داد: روز 28 آذر با دستور وزارت کشور مقدمات برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی آغاز شد و هیئت های اجرایی با این دستور شروع به تشکیل شدن کردند و از همان روز به مدت یک هفته ثبت نام از داوطلبین مجلس آغاز شد.
مقیمی تصریح کرد: از 26 آذر تا دوم دی ماه برای مجلس خبرگان و برای مجلس شورای اسلامی نیز از 28 آذر تا 4 دی ثبت نام انجام شد همان روزهایی که ثبت نام انجام شد ما به صورت مستقیم اطلاعات داوطلبین را برای چهار مرجع (ثبت احوال، داستان کل کشور، نیروی انتظامی و وزارت اطلاعات) می فرستادیم؛ طبق قانون 5 روز مهلت داشتند که نظرات خود را درباره داوطلبین ما ارائه دهند اما چون تعداد داوطلبین زیاد بود ما این 5 روز را تا روز 14 دی ماه که آخرین روز اظهارنظر هیئت های اجرایی بود هم قبول کردیم و به فرمانداری منعکس کردیم.
**استقبال چشم گیر داوطلبین مجلس شورای اسلامی نسبت به دوره قبل
رئیس ستاد انتخابات کشور بیان داشت: عنایت دارید که برای مجلس خبرگان رهبری 801 نفر ثبت نام کردند که نسبت به دوره قبل دو برابر بود و برای مجلس شورای اسلامی 12 هزار و 76 نفر ثبت نامشان کامل شد که باز نسبت به دوره قبل 136 درصد افزایش تعداد داوطلبین را داشتیم و این استقبال بسیار خوب نشان می داد که نخبگان جامعه فعالان سیاسی و اجتماعی و همه کسانی که برای پیشرفت و سربلندی جمهوری اسلامی ایران علاقه هستند و در خود این آمادگی را می بینند که وارد صحنه انتخابات مجلس شوند ثبت نام کردند.
وی افزود: می دانید براساس قانون محدودیتهایی که برای ثبتنام وجود داشت، اعمال شد و همه شرایط از قبیل تحصیلات و سن ولی بقیه موارد می باست در هیئتهای اجرایی توسط شورای نگهبان در نظر گرفته شود و این امور به پیش رود.
مقیمی ادامه داد: ما این بار برای مجلس شورای اسلامی با یک استقبال چشم گیری مواجه بودیم تعداد زیادی از نخبگان و کسانی که در خودشان احساس می کردند که برای حضور در انتخابات واجد شرایط هستند آمدند و اعلام آمادگی کردند.
رئیس ستاد انتخابات کشور تصریح کرد: از روز 4 یا 5 دی که این اطلاعات در اختیار دستگاه های چهار گانه قرار گرفت و اطلاعاتی که به ما دادند هیئت های اجرایی در مورد داوطلبین مجلس بررسی های خود را آغاز کردند. هیئت اجرایی مرکب از سه نواب، فرماندار، رئیس ثبت احوال، رئیس ثبت احوال شهرستان، نماینده شورای شهرستان و 8 نفر از معتمدین محلی است؛ یعنی در مجموع اعضای هیئت اجرایی 11 نفر هستند که نفر از آن ها شخصیت حقوقی و 8 نفر از آن ها شخصیت حقیقی دارند.
وی بیان داشت: فرمانداری 30نفر را به هیئت نظارت برای عضویت در هیئت اجرایی معرفی می کند که در نهایت با بررسی صلاحیت آن ها 8 نفر معتمد از میانشان انتخاب می شوند که این 8 معتمد در کنار 3 عضو هیئت اداری از اول برگزاری انتخابات تا پایان آن باید به امورات اجرایی رسیدگی کنند.
**یکی از مهمترین اقدامات هیئت اجرایی بررسی صلاحیت داوطلبین است
مقیمی تصریح کرد: یکی از مهمترین اقدامات هیئت اجرایی بررسی صلاحیت داوطلبین است؛ این 11 نفر با توجه به سوابقی که وزارت کشور از 4 مرجع رسمی و تحقیقات محلی به عمل می آورد، بررسی صلاحیت ها را انجام می دهد، لذا این هیئت براساس ماده 50 قانون انتخابات هر رد صلاحیتی را که اعلام می کنند باید با استناد به قانون باشد.
** منتخبین مردم در هیئت های اجرایی نمایندگان مردم هستند
رئیس ستاد انتخابات کشور خاطر نشان کرد: منتخبین مردم در هیئت های اجرایی نمایندگان مردم هستند و هیچ گونه وابسته ای به دولت ندارند آن ها منتخب و معتمد مردم در هیئت های اجرایی به شمار می روند که برای اجرای انتخابات به کمک دولت می آیند.
وی ادامه داد: با 763 پرونده دستگاه قضایی، 735 پرونده که توسط ناجا و تعدادی هم توسط وزارت اطلاعات بررسی شد در مجموع به 2300 پرونده جواب داده شد که 763 از داوطلبان دارای سابقه بودند و 11 هزار و 283 مورد از آنها در دستگاه قضائی سابقه ای نداشته اند.
** هیئت اجرایی و معتمدین محلی موارد را حضورا بررسی کردند
مقیمی بیان داشت: هیئت اجرایی و معتمدین محلی موارد را حضورا بررسی کردند؛ که طی بررسی های انجام شده 810 نفر رد صلاحیت شدند همچنین 498 نفر انصراف دادند.
وی بیان داشت: یکی از دلایل انصراف این داوطلبان این بود که شاید تصور می کردند طبق احساس وظیفه باید ثبت نام کنند زمانی که افراد واجدتر از شرایط خودشان را دیدند از ثبت نام انصراف دادند.