به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدجواد ظریف در همایش فرصت ها پس از برجام تبیین مشارکت احزاب، تشکل های صنفی اقلیت های دینی نخبگان علمی اصحاب رسانه و سازمان های مردم نهاد در آستانه دهه فجر در سالن همایش وزارت کشور عصر امروز برگزار شده بود با بیان این مطلب که اگر بخواهیم در شرایط حال حاضر کشور آنچه که به نام پسا برجام است و شرایطی که پسا برجام برای کشور به وجود آورده است صحبت کنیم باید چند منظر را در نظر بگیریم و براساس آن منظرها گفتگو کنیم.
ظریف در ادامه افزود: منظر دقیقی که می توان از آن صحبت کرد این است که از طریق برجام مذاکرات از چه وضعیتی جلوگیری شد شاید نیاز نباشد در اینجا به این وضعیت بپردازیم ولی به هر حال چهره ای از ایران در جهان به غلط و دروغ به عنوان تهدید صلح امنیت بین المللی که در این قالب هر گونه اقدام می توانست توضیح پذیر باشد و تحریم های جدید علیه ایران می توانست صورت پذیرد.
وزیر امور خارجه بیان داشت: تحریم ها در سال 92 به حدی رسیده بود که براساس مصوبه و به یاری خدا اجرایی نشد و اگر اجرایی می شد فروش نفت ایران به صفر می رسید و کنگره اختیارات لغو تحریم ها را از رئیس جمهور آمریکا می گرفت و دست رئیس جمهور آمریکا برای توافق با ایران بسته می شد.
ظریف خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی و دیگر مخالفین ایران نگران از دست دادن این وضعیت بودند و نتانیاهو تلاش می کرد به کنگره آمریکا فشار آورد و حتی بدون اطلاع کاخ سفید از نخست وزیر کشوری دعوت کرده بود تا در کاخ سفید با او ملاقات کند. حتی رژیم آل سعود فشار آوردند و برای اجرایی شدن فشار خود به آمریکا سفر کردند. این همه هزینه برای این بود که سرمایه گذاری بلند مدت در ایران را برهم بزنند و برای از دست دادن مقبولیت ایران در جامعه جهانی دست به هر کاری می زدند تا مقبولیت ایران از بین برود و مذاکرات هسته ای این روند را متوقف کرد و توانستیم یک مرحله جدیدی را شروع کنیم که در ابتدا کاهش تحریم ها و در نهایت از بین رفتن تحریم ها شکل گرفت.
ظریف در ادامه به استفاده از ظرفیت های کنونی که ارتباط مستقیم با پسا برجام داشت اشاره کرد و گفت: اگر مذاکرات نمی شد و برجام به نتیجه نمی رسید ممکن بود چه اتفاقاتی بیفتد و مسئولان و منتقدین باید به این مسئله توجه کنند آنچه که تلاش های بدخواهان جمهوری اسلامی رقم زده بود ایجاد فضای ناامن بین المللی و اجرای مقررات شورای امنیت در آن شرایط ایجاد کرده بود موثر واقع می شد این بود که ایران هراسی و هزینه مند کردن ایران بود به گونه ای که اگر فردی می خواست در ایران سرمایه گذاری کند به دلیل اینکه ایران برای آن فرد هزینه داشت سرمایه گذاری را نمی کرد حتی در قانون بانک های آمریکا باز کردن ال سی برای سرمایه گذاران اشکالی نداشت اما چون فضای نگران کننده ای علیه ایران در جهان وجود داشت این اتفاق رخ نداد.
ظریف در ادامه با تاکید بر این مطلب که برجام غیرقانونی را قانون کرد و باعث شد تا کشورها با ایران هماهنگ شوند گفت: کشورهای جهان اتهامات برنامه نظامی هسته ای ایران را مدنظر قرار داده بودند اما در برجام و گزارش آژانس مشخص شد که ایران حتی یک گرم مواد هسته ای غیر صلح آمیز در اختیار ندارد و به سمت فعالیت های غیرصلح آمیز حرکت نکرده است. برجام این امکان را فراهم کرد و تحریم ها برداشته شد و دانش هسته ای ایران در جهان صلح آمیز شناخت شد.
وزیر امور خارجه در ادامه به شکستن فضای هزینه مند کردن ایران در جهان اشاره کرد و گفت: فضای قبل از برجام با برجام شکسته شد و ما روی حرف خودمان می ایستیم و هیچ کس در دنیا پیش بینی نمی کرد تا دی ماه ایران با 1+5 به نتیجه برسد و برجام اجرایی شود و در داخل نیز بسیاری نگران بودند که اگر به آژانس اجازه دهیم و اقدامات خود را اجرایی کنیم پرونده پی ام دی ایران بسته نخواهد شد.
وزیر امور خارجه در ادامه گفت: فضای قبل از برجام فضای عدم اعتماد مقابل ایران و طرف مقابل بود و این فضا اجرای برجام را نامحتمل کرده بود اما فضای پس از برجام نگرانی از کار با ایران را تا حد قابل توجیهی پایان داد و اجرای برجام یک مقداری دست آنها است و بیشتر آن دست خودمان است.
ظریف در ادامه به انتخابات سال 92 و حضور 73 درصدی مردم پای صندوق های رای اشاره کرد و گفت: اگر انتخابات سال 92، 73 درصد مردم پای صندوق رای نمی آمدند و به جهان نشان نمی دادند که تعیین تکلیف سیاسی ایران را مردم انتخاب می کنند و این تعیین تکلیف در پای صندوق های رای شکل می گیرد و عزم حاکمیت بر مذاکرات در برجام نبود قطعا مذاکرات در برجام حاصل نمی شد و این مردم بودند که هر چه غرب فشار بر ایران وارد کرد مردم ایستادند و این ایستادگی آنان بود که مذاکرات را رقم زد. امروز کار باز به دست همین مردم است بنگاه های اقتصادی می توانند از فضای جدیدی که ایجاد شده برای پیشبرد اهداف ملی استفاده کنند و پدیده تحریم ها را به نفع اقتصاد مقاومتی توسعه و پیشرفت کشور سوق دهند امروز فضای بی اعتمادی کار با ایران به پایان رسیده و فضای هراس از ایران و فضای هزینه مند کردن مذاکره با ایران به پایان رسیده است و پسا برجام یک فضای جدید پیش روی ملت ایران قرار داده است تحریم ها شکسته و ایران هراسی از بین رفته است و این ما هستیم که تعیین می کنیم که آیا این فضا در حد یک فضا باقی می ماند که همیشه شکننده باشد یا نه این فضا به فضای دیگری تبدیل خواهد شد.
وی گفت: امروز مخالفین برجام تمام تلاش خود را می کنند تا ضد حمله به ایران بزنند چرا که در چنین فضایی احتمال شکستن وجود دارد و ما باید این فضا را به نفع خود تغییر دهیم و برای اینکه بتوانیم از این فضا استفاده کنیم نیاز به اقدام هماهنگ ملی داریم و باید بدانیم مخالفین ما به دنبال چه موضوعاتی هستند و با شناخت این موضوعات به مقابله با آن بپردازیم.
وی گفت: امروز مخالفین هنوز به دنبال این هستند که فضای نگرانی از همکاری ایران حفظ شود و در این فضا به دنیا بگویند که کار با ایران هزینه بر است و به تمام بنگاه های اقتصادی و سرمایه گذاران بقبولانند که فضا همچنان همان فضا است که کنگره آمریکا به دنبال حفظ چنین فضایی است و این اقدام یک پیام دارد که آن پیام این است که کار با ایران قابل اقدام نیست و رژیم صهیونیستی پشت این فضا است و همواره بیان می کند که در فضای بین المللی فضای کنونی که به وجود آمده است بی دوام است و برخی از کشورهای منطقه بی جهت به این موضوع دامن می زنند رژیم آل سعود در تنشی روابط خود با ایران را قطع می کند و این پیام به دنیا ارسال می شود که شرایط با ایران هنوز عادی نشده است و فعالان اقتصادی را با این پیام می خواهند از همکاری با ایران دور کنند.
ظریف در ادامه به سفر رئیس جمهور ایران به فرانسه و رئیس جمهور چین به ایران اشاره کرد و گفت: در این روزهای اخیر پس از اجرای برجام شاهد بودیم که رئیس جمهور ایران به فرانسه سفر کرد و رئیس جمهور چین به ایران که این نشان از وضعیت پسا برجام و بهبود رابطه با ایران است و ما باید این موضوع را درک کنیم و سرمایه گذاران را در تولید وارد کنیم و شرایط امید به آنها بدهیم اما دشمنان ما با صحبت های نابخردانه خود به دنبال این هستند که در جهان این تلقین را انجام دهند که شرایط ایران هنوز تغییر نکرده است ولی ما باید با ایجاد امید شرایط سرمایه گذاری و همکاری های بین المللی را انجام دهیم و کنگره آمریکا نیز به دنبال این است که این وضعیت را به جهان القا کند که سرمایه گذاری در ایران فایده ندارد اما اگر ما بخواهیم به رشد هشت درصد برسیم نیازمند سرمایه گذاری خارجی هستیم و سرمایه گذاری خارجی تنها در محیطی حضور می یابد که آن محیط آرام باشد لذا ضرورت دارد در فضای ایجاد شده تلاش شود تا این آرامش به وجود آید و باید در مقابل تنش های مخالفان ایستادگی کرد و به برکت حضور مردم در صحنه امروز فضای آرامی در کشور شاهد هستیم و این فضا قابل اعتماد است.
ظریف در ادامه به سخنان یکی از نامزدهای حزب جمهوری خواه اشاره کرد و گفت: روز گذشته نامزد جمهوری خواه که مخالف برجام بود در صحبت های خود بیان داشت چرا تمام قراردادهای ایران با ایرباس است پس بوئینگ در کجای قرارداد قرار دارد؟ این فردی است که به شدت با برجام مخالف است اما می داند ایران امن ترین جای دنیا است چرا ما باید خلاف این ادعا را در فضای ایجاد شده پسا برجام نشان دهیم بلکه باید با تحمل مقاومت ایستادگی کنیم و بزرگمردی و رادمردی را در این فضا تقویت کنیم.
ظریف به شعار سال جاری که همدلی و هم زبانی است اشاره کرد و اذعان داشت: باید بر این شعار که مقام معظم رهبری در آغاز سال آن را نام گذاری کرده است وفادار باشیم و زمان آن نیست که در خصوص روند برجام بحث کنیم پس حتما مذاکرات هسته ای روند توافق بود و اگر در روند توافق تسلیم هم می شدیم این تسلیم پایدار نخواهد بود و ما در مذاکرات بده بستان داشتیم در بده بستان ضرر نکردیم امروز زمان آن است که ستانده ها را نقد کنیم نه اینکه ستانده ها را انتقاد کنیم اگر نظر گروهی در داخل کشور این است که ما از صد در مذاکرات ده گرفته ایم یا گروه بیان می دارد هشتاد یاهفتاد گرفته ایم نباید بیاییم نظرمان را تحمیل کنیم که نتیجه ده نبوده بلکه هشتاد بوده است بهتر است که از همین ده امتیازی که گرفتیم به بهترین نحو از آن استفاده کنیم اگر بخواهیم به همین روند ادامه دهیم تنها وقت خود را در اجرای برجام تلف کرده ایم.
وی در ادامه به انتقاد منتقدین در سفر رئیس جمهور به پاریس اشاره کرد و گفت: منتقدین در سفر رئیس جمهور به پاریس بیان می کنند که چرا رئیس جمهور به استقبال رئیس جمهور ایران نرفت در حالی که بالاترین تشریفات را دولت فرانسه را استقبال از رئیس جمهور ایران قرار داده است اگر به گذشته سفرها به پاریس توجه کنیم خواهیم دید که وقتی نخست وزیر هند به فرانسه رفت یا اینکه پوتین به فرانسه سفر کرد چه کسی به استقبال پوتین و نخست وزیر هند رفت سفر رئیس جمهور یک سفر رسمی بود و طبق پروتکل کشور فرانسه در سفر رسمی نخست وزیر به استقبال رئیس جمهور ایران می آید چرا بی جهت با این انتقادها عزت مردم را به حقارت تبدیل می کنید؟ و در فرانسه بالاترین استقبال از ایران شد چرا بی جهت کام مردم را تلخ می کنید در زمانی که باید از فضای به وجود آمده بهره برداری کنید و امروز باید به دنیا ثابت کنیم که این مردم عزتمند هستند.
ظریف اذعان داشت: ما باید از ده امتیازی که به دست آوردیم این ده امتیاز را به صد تبدیل کنیم نه اینکه صد را به منهای صفر تبدیل کنیم اگر امروز ما ابتکار عمل را به دست نگیریم قطعا کشورهای دیگر از این فضا استفاده خواهند کرد.
وی تحریم و پسا تحریم را فضا دانست و گفت: زمان آن است که از این فضا بهترین استفاده را کرد و در تبادل منافع باید منافع دو طرف در نظر گرفته شود اگر سرمایه گذاری بخواهد در داخل ایران سرمایه گذاری کند بداند که در ایران منفعت ندارد سرمایه گذاری اش قطعا جهت سرمایه گذاری به ایران نخواهد آمد و اگر سرمایه گذاری انجام شود آن سرمایه گذاری دوام نخواهد داشت ما امروز باید برای جوانان شغل ایجاد کنیم و به فکر جوانان باشیم.
ظریف گفت: من معتقدم شرایط آماده است که در سطح جهان به اهداف خود برسیم و من امیدوارم که مهمترین هدف ما که ثبات اقتصادی است دست بیابیم و از این فضای به وجود آمده استفاده کنیم.
شما دلواپسان همیشه راحت تهمت میزنید و هرکی رو که دلتون بخواد به هرچیزی متهم میکنید. چون خودتونو حق مطلق میدونید. برای همین هرکی موافق شما نباشه، منافق و خائنه