به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ نخستین سمپوزیوم (هم نشست) مد و لباس صنعت نساجی و صنایع مرتبط عصر روز پنجشنبه 15 بهمن با حضور گسترده طراحان مد و لباس، تولید کنندگان پوشاک و نساجان و صنعتگران این حوزه در باغ زیبای وزارت ارشاد برگزار شد.
در ابتدای برنامه، پس از اجرای موسیقی و پخش معرفی موسسه طراحان مد، رسولاله سویزی، پیش کسوت صنعت نساجی پشت تریبون رفت و با گلایه از وضعیت صنعت نساجی کشور گفت: ۳۰ سال قبل صنعت نساجی ایران بیشتر از شرکت نفت جذب کارگر داشت و خدمات زیادی ارائه میکرد. اما مشکلات بزرگی که برای صنعت نساجی ایجاد شد باعث شده همه کارخانهها کارگران خود را کم کنند یا زمان کار خود را کاهش دهند.
پس از آن فرشته جراحی، معاون مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک در وزارت صنایع به سخنرانی پرداخت و گفت: سال ۱۳۱۳ اولین واحد نساجی کشور در کاشان پایهگزاری شد و در سالهای بعد رشد خوبی پیدا کرد. بعد از انقلاب و در زمان جنگ رکودی در این صنعت به وجود آمد اما پس از آن تعداد زیادی واحد تولیدی کوچک و بزرگ راهاندازی شد.
جراحی ادامه داد: شاید آمار تولید منسوجات ما در مقایسه با کشورهای دیگر پایین باشد، اما امیدواریم در شرایط پس از برجام بتوانیم تولید خود را افزایش دهیم. صنعت نساجی ما قابلیت رقابت با کشورهای دیگر را دارد و تولید کالای با کیفیت باعث رونق دوباره این صنعت در کشور میشود.
احمد داورزنی، طراح و تولیدکننده پیشکسوت، سخنران بعدی این برنامه بود. او با بیان اینکه برگزاری چنین نشستهایی میتواند ما را به هدف نزدیکتر کند افزود: در این سالها که دوره رقابت است تولیدکنندگان جوانی پا به عرصه گذاشتند و کار آنها قابل احترام است.
داورزنی ادامه داد: بعضی نساجیها میگویند ما میتوانیم هر نوع پارچهای را تولید کنیم، اما این کافی نیست و باید طراح، تولیدکننده و نساجی در کنار هم باشند. پیشکسوتان پوشاک سالها زحمت کشیدند تا الان ۸۰ درصد پوشاک موجود در مغازهها ایرانی باشد. باید آنقدر مدلهای شیک و رنگهای خوب در اختیار مردم بگذاریم تا آنها کار ما را بپذیرند و نگاه بد به کالای ایرانی از بین برود
حمید قبادی، دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور آخرین سخنران برنامه بود. او با تشکر از موسسه طراحان مد و بیان اینکه چنین برنامهای برای اولین بار برگزار میشود گفت: بسیاری از مشکلات در کشور ما نهادینه شده و ربطی به عملکرد دولتهای مختلف ندارد. پیش از هر مجموعه یا نهاد دولتی، دست اندرکاران آن مجموعه هستند که میتوانند کار را برای خود آسان کنند.
قبادی ادامه داد: روزهای خوشی در کشور ما پیشرو هست مشروط بر اینکه خودمان تلاش کنیم تا موانع را از سر راه برداریم. تولید محصول ایرانی متناسب با ذائقه ایرانی، سایز ایرانی، جغرافیا و... چندان مورد توجه تولیدکننده قرار نگرفته است. در بخش نساجی به طراحی پارچه نگاه جدی وجود ندارد. محصول تولید شده در ایران به نام خارجی فروخته میشود. همه این مسائل هیچ ربطی به وزارت ارشاد یا صنایع ندارد، بلکه مشکلاتی است که درون این صنعت نهادینه شده است.
او با بیان اینکه یکی از جاهایی که دولت نمیتواند نقش زیادی داشته باشد حوزه مد و لباس است افزود: بیشتر کار در دست مجموعههای غیر دولتی و خصوصی است، اما انسجامی در این فعالیتها وجود ندارد و این حجم بزرگ سرمایه به صورت منسجم در اختیار مصرف کننده قرار نمیگیرد. اگر انسجامی در فعالیتهای این بخش وجود داشته باشد بسیاری از مشکلات حل میشود و راه شروع این کارها داشتن انجمنها و تشکلهای فعال است.
قبادی افزود: تشکلهایی در این زمینه وجود دارند اما آنها چقدر توانستند در ذهن تصمیم گیران کشور تاثیر بگذارند؟ عدم ارتباط منطقی بین اجزای مد و لباس یک خلاء جدی در کشور است. نگاه به منافع درون سازمانی نمیتواند کار را جلو ببرد و منافع ملی زمانی تامین میشود که نگاه ما به بازار و مردم باشد.
او با اشاره به تغییر سرفصلهای دروس دانشگاهی گفت: گروهی مشغول بررسی و تغیر همه سرفصلهای درسی طراحی لباس هستند چون آنچه در کتابها وجود دارد فقط بخش کوچکی از واقعیت است. اگر داخل خودمان دگرگونی نداشته باشیم همه تلاشها بیثمر خواهد بود.
پس از آن رونمایی از دو کتاب "چهرههای ماندگار صنعت مد و لباس و نساجی" و " تاثیر پوشاک بر شخصیت انسان" تالیف الناز حدیدی، لیلا پورکاظمی و مهدی ثمرزاده انجام شد.
بخش پایانی برنامه به تجلیل از طراحان، صنعتگران، تولید کنندگان پیشکسوت و کارآفرینان نمونه این حوزه اختصاص داشت و لوح تقدیر و تندیس همایش به گلناز نصراللهی، ابولقاسم شیرازی، سومبات هاکوپیان، صدیقه پاک بین، علی اصغر سالار دینی، محمود نبوی، مهلا زمانی، قمر امامی، مینو پدرام، رضا تقویان، منصور ستوده، حمیدرضا نیک طبع، شهرام صالحی نوع پرور، مریم یاسینی، احمد صادقی قهرودی و... اهدا شد.