به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، سومین مرحله از رقابتهای رسمی درون حزبی انتخابات ریاستجمهوری سال 2016 آمریکا روز شنبه (به وقت محلی) برگزار شد و نهایتا با پیروزی دشوار هیلاری کلینتون در حزب دموکرات و صدرنشینی دونالد ترامپ در میان نامزدهای جمهوریخواه به پایان رسید.
کنارهگیری جب بوش برادر رئیسجمهور سابق آمریکا از انتخابات دیگر رخداد مهم سومین مرحله از رقابتها بود. بوش که در روزهای گذشته حتی جورج بوش پسر را برای حمایت از خود به میدان آورده بود، با وجود صرف دهها میلیون دلار هزینه، باز هم در جایگاه چهارم قرار گرفت و نهایتا مجبور به توقف کارزار انتخاباتیاش شد.
بر خلاف دو مرحله قبلی که رقابتهای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه همزمان در ایالتهایی یکسان برگزار شد، این بار دموکراتها در ایالت «نوادا» رقابت کردند و جمهوریخواهان در ایالت سرنوشت ساز «کارولینای جنوبی».
از سال 1980 به بعد، به جز در انتخابات سال 2012، هر نامزد جمهوریخواه که در کارولینای جنوبی پیروز شده، در مجموع رقابتها هم به برتری رسیده و نامزد نهایی این حزب شده است. بر اساس نظرسنجیها، «دونالد ترامپ» سرمایهدار جنجالی آمریکایی، در این ایالت پیشتاز بود، هرچند که فاصله «تد کروز» با وی بسیار کم شد و ممکن بود که حتی وی در صدر رقابت ایالت کارولینای جنوبی قرار گیرد.
با این حال، در پایان رقابت در کارولینای جنوبی، باز هم این ترامپ بود که با اختلاف زیاد نسبت به رقبایش، در صدر قرار گرفت و پیروز شد.
در حزب ایالت نوادا هم که رقابت درون حزبی دموکراتها، در قالب انجمن حزبی، در جریان است، نظرسنجیها «هیلاری کلینتون» وزیر خارجه سابق را پیشتاز نشان میداد، اما در فاصله چند روز پیش از آغاز رقابت، «برنی سندرز» دیگر نامزد دموکراتها، اختلاف خود با وی را به شدت کاهش داد.
با این حال، در نهایت این کلینتون بود که با اختلاف تنها 4% پیروز رقابت در نوادا شد.
رقابتهای درون حزبی در آمریکا بسته به قوانین هر ایالت از طریق صندوق رأی (Primary) یا انجمنهای حزبی (Caucuses) انجام میگیرد. در روش صندوق رأی، مانند انتخابات معمولی افراد با برگههای رأی نامزد مورد نظر را انتخاب میکنند، اما در انجمنهای حزبی، افراد در یک گردهمآیی و پس از انجام بحثهای مشابه مناظره، به صورت کتبی یا شفاهی (بسته به قوانین ایالت) حمایت خود را از یک نامزد اعلام میکنند.
در رقابتهای درون حزبی هم مانند انتخابات اصلی، نامزدها به صورت غیرمستقیم از طرف وکلا (Delegates) انتخاب میشوند و مردم به این وکلا که از قبل آرای خود را اعلام کردهاند، رأی میدهند. علاوه بر این، دو دسته وکیل دیگر هم وجود دارند؛ یکی وکلای غیرمتعهد (Uncommited delegates) که رأی خود را اعلام نکردهاند و دیگری وکلای ارشد (Super delegates) که به دلیل سمتی که در حزب دارند یا داشتهاند، میتوانند در مجمع عمومی حزب که در پایان رقابتها برگزار میشود، به هریک از نامزدها رأی دهند. در نهایت نامزدی که بیشترین آرای وکلا را جلب کند، برنده رقابتهاست.
در دو مرحله ابتدایی رقابتهای درون حزبی، که اولی در آیووا و دیگری در نیوهمپشایر برگزار شد، بین جمهوریخواهان دونالد ترامپ و تد کروز و بین دموکراتها هم که تنها دو نامزد دارند، برنی سندرز و هیلاری کلینتون در صدر بودهاند، هرچند کلینتون به لطف رأی وکلای غیرمتعهد، عملا از سندرز پیش است.