به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی در همایش تبیین برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که امروز سهشنبه (4 اسفند ماه) گفت: پنج برنامه توسعه قبل از انقلاب و پنج برنامه بعد از پیروزی انقلاب تببین شده است که ما در تببین برنامه یازدهم از تجارب برنامه های قبلی استفاده کرده ایم.
وی ادامه داد: آسیبهایی که در برنامههای پیشین وجود داشت این بود که قرار بود در یک دوره پنج ساله یا هفت ساله همه مسائل کشور مورد بررسی قرار گیرد اما در این برنامه جامعه محوری و مسئله نگر نیز بوده ایم.
نوبخت گفت: سعی شده برنامه توسعه را باتوجه به سیاست های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و همچنین با نگاه به اقتصاد مقاومتی تهیه کنیم.
رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی بیان کرد: چند موضوع را در برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار دادهایم که اگر به آنها رسیدگی نشود کشور دچار بحران های جدی خواهد شد و این مسائل عبارتند از آب، محیط زیست و صندوقهای بازنشستگی است، ما در لایحه های بعدی برنامه متمرکز شده ایم و راه حل هایی برای خروج از بحران ارائه کرده ایم.
وی با اشاره به اهمیت آمایش سرزمینی گفت: سواحل مکران یکی از قسمت های مهم کشور است، ما میدانیم که بخشی از سواحل ایران میتواند به آبهای جهانی و اقیانوس ها متصل شود و لذا میتوانیم با برنامه ریزی صحیح از این ظرفیت بهره مند شویم.
نوبخت ادامه داد: برخی از بخش ها در توسعه مانند لوکومتیو هستند که میتوانند با پیشرفت های خود، دیگر بخش ها را توسعه ببخشند به طور مثال میتوانم به معدن و صنایع معدنی، گردشگری، ترانزیت، حمل و نقل ریلی، فناوری اطلاعات و انرژی اشاره کنم.
رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی با اشاره به فضای ایجاد شده در دوران پسابرجام گفت: تمام مسائلی که ذکر کردهام باید در محیط کسب و کار نشان دهد و برای بهبود کسب و کار بستر سازی نشود تمام زحمات انجام شده برای رسیده به این نقطه از بین خواهد رفت، لذا باید 900هزار فرصت شغلی برای بیکارانی که اغلب تحصیل کرده هستند ایجاد شود.
نوبخت ادامه داد: برنامه ای داریم تا نرخ بیکاری را به 7 درصد برسانیم و در کنار این مهم نیز اشتغال تامین مالی هم از دغدغه دولت یازدهم است.
وی با اشاره به منابع تامین مالی گفت: یکی از راه های تامین مالی موضوع بهره وری است.
نوبخت با اشاره به موقعیت حساس اقشار کم درآمد جامعه گفت: هیچ توسعهای از نظر دولت تدبیر و امید پذیرفته نیست مگر اینکه در آن توسعه عدالت و بهبود وضع محرومین در نظر گرفته شود، در حال حاضر ما به بیش از 75 میلیون نفر یارانه میدهیم، به همه اطمینان میدهم که یارانه اقشار کم درآمد به هیچ وجه قطع نمیشود.
وی با اشاره به نوسانات غیر معقول بازار ارز گفت: تلاش هایی که تا کنون انجام شده است تا از این نوسانات جلوگیری شود به خاطر حفظ قدرت پول ملی بوده است تا قدرت خرید مردم کشور تنزل پیدا نکند.
رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی با بیان اینکه ابتکارهایی که در تدوین برنامه ششم توسعه انجام شده است گفت: برخی از فرآیندهای این سند برای اجرایی شدن به مجلس نیاز دارد در بسیاری از قسمت ها اصلا نیازی به روند بررسی مجلس نیست زیرا بهبود وضع معیشت مردم و توسعه کشور جزو وظایف دولت است که البته ما روزها پیش حجم قابل توجهی از احکام این برنامه را در اختیار نمایندگان قرار دادیم و آنها نیز به درستی آن را بررسی و تصویب کردند.
وی ادامه داد: ما در این برنامه برای دوازده موضوع فرآبخشی و 17 موضوع بخشی اهداف کلی را توضیح داده ایم و اهداف کمی را نیز به تفکیک در سالهای 95 تا 99 بررسی کرده ایم و برای هر کدام از این اهداف راهبرد ، سیاست ها و اقدامات اساسی را پیش بینی کرده ایم.
نوبخت به برنامه اقتصاد مقاومتی گفت: اگر برنامه ششم توسعه را از منظر برنامه مقاومتی نگاه کنیم این اولین برنامه با توجه به اقتصاد مقاومتی است و اگر سند چشم انداز را مد نظر قرار دهیم این سند سومین برنامه تهیه شده در کشور است.
نوبخت اظهار کرد: برای تهیه برنامه ششم توسعه بیش از هزار نفر از کارکنان سازمان مدیریت برنامه ریزی به همراه دستگاه های اجرایی، تقنینی و فرهیختگان کمک کردهاند، ما 178 جلسه شورای برنامه ریزی، 700 جلسه کارگروه، 17 جلسه ستاد برنامه و 14 جلسه به همراه جهانگیری با هیات وزیران داشتهایم.
وی گفت: از نظر اقتصادی با اجرای این برنامه باید به رشد متوسط 8 درصدی برسیم و در کنارش باید بهرهوری به گونه ای باشد که یک سوم این رشد از محل بهرهوری تامین شود، تورم باید تک رقمی شده و نرخ بیکاری هم به 7 درصد برسد.
رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی درباره سیاست های جمعیتی کشور گفت: در سال 94 طبق آخرین آمار 79 میلیون و 138 هزار نفر جمعیت داشتهایم که باید با رشد متوسط 1.26 درصدی به 84 میلیون و 265 هزار نفر برسیم نرخ باروری هم باید به 2.1 درصد افزایش پیدا کند. طی اجرای این برنامه تورم باید از 12.8 درصد سال 94 به 8.900 کاهش پیدا کند و در رتبه کسب و کار باید از رتبه 118 به رتبه 70 برسیم.
نوبخت درباره برنامه ها برای عدم وابستگی به نفت در برنامه ششم توسعه گفت: سهم این منابع از 31.5 درصد به 22 درصد کم خواهد شد و این اعداد خود نشان میدهد که ما تا چه حد به اقتصاد مقاومتی توجه داشته ایم.
وی گفت: تلاش داریم در این برنامه مالیات ها را تا 10 درصد افزایش دهیم و بدهی های دولت را به نظام بانکی به صفر برسانیم.
سخنگوی دولت همچنین درمورد رشد اقتصادی نیز گفت: 8 درصدی که برای رشد کشور در نظر گرفته ایم،5 درصد کشاورزی و 9.3 درصد نفت 8.8 معدن و 9.3 درصد صنعت و 19.4 درصد ارتباطات و 5.8 درصد خدمات و 35 درصد بهروری که همگی با هم رشد 8 درصدی را فراهم میکنند.
رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی گفت: ما برای این رشد 8 درصد از منابع مختلفی استفاده میکنیم. منابع مورد نیاز سالانه برای سرمایهگذاری در برنامه ششم توسعه 724 هزار میلیارد تومان است که 105 هزار میلیارد تومان از منابع بخش عمومی که عمدتا در ارتباط با سرمایه گذاری در طرح های عمرانی است، 57 هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برخوردار خواهیم شد و 95 هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه، 180 هزار میلیارد تومان از تسهیلات بانکی و 24 هزار میلیارد تومان هم از سرمایه گذاریهای بخش خصوصی استفاده خواهیم کرد، در این راستا 102 هزار میلیارد تومان هم از منابع مالی شرکتهای دولتی استفاده خواهیم کرد و همچنین 16 میلیارد تومان هم ازمنابع مالی خارجی استفاده میکنیم.