گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو، یادداشت * سلام بر یادگارهای سال های عشق و حماسه. سلام بر کبوترهای سینه سرخ، پرستوهای خونین بال، و شقایق سیرتهایی که در جبهه عشق، دعوت حق را لبیک گفتند. سلام و درود بر شهیدان دانشجوی خفته بر خاک .
نام ها برای ما یادآور هویت هستند؛ هویتی که هر چه زیباتر و باشکوه تر باشد، نامی ماندگارتر است. دانشجو، نامی ماندگار با هویتی دیرین است که اگر با واژه مقدس شهادت عجین شود، ترکیب خوش دانشجوی شهید را می سازد؛ همو که در کوران پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، درس و دانشگاه را رها کرد تا در دانشگاه جبهه ها، درس عشق و ایثار بیاموزد. او سلاحِ خود را هم عوض کرد؛ قلم را بر زمین نهاد تا اسلحه به دست گیرد و با دشمن متجاوز بعثی، به مبارزه برخیزد و در این راه، خون سرخ خویش را نثار نهال نوپای انقلاب کرد تا درختی ستبر شود و در تندباد حوادث نلرزد .
شهدای دانشجو نماد پیوند شهادت و جهاد با دانشاندوزی هستند ، این والامقامان عرصه دانش و جهاد، به همگان آموختند، طبیعت ایثارگری و علمآموزی از یکدیگر جدا نیست. آن ها که از همان روزهای آغازین نهضت بزرگ انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) همراه بودند، با آغاز جنگ تحمیلی عراق بر ضد ایران، با شوقی وصف ناشدنی به صف دلاورمردانِ جهادگر پیوستند و حماسه ها آفریدند و شاهد شهادت را، از روی آگاهی و بینش در آغوش کشیدند و به بهشت رضوان الهی گام نهادند .
شهادت شهیدان دانشجو، از دو جهت با اهمیت است: یکی شهید شدن این بزرگواران در راه حقیقت، و دیگری شهادت و جان فشانیِ آگاهانه و از روی بصیرت. مقام معظم رهبری، حضرت آیت اللّه خامنه ای، با اشاره به این مطلب می فرماید: "هنگامی که به نام دانشجوی شهید می رسیم، این یقین در ما پدید می آید که پذیرش شهادت و اقدام به جهادی که بدان منتهی شده، از سر خودآگاهی و با اراده روشن بینانه بوده است و این، ارزش عمل را مضاعف می کند و بدین دلیل است که دانشجویان شهید که درشمار سرآمدان ایمان و ایثار آگاهانه بوده اند، ستارگان همیشه درخشانی هستند که هر جویای حقیقت، می تواند راه خویش را با آنان بیابد ."
بزرگداشت شهیدان، عامل قدرت ملّی و یکی از شاخص های تقویت روحیه ایمان خالصانه در بین تمامی اقشار جامعه است. همگان باید یاد و خاطره دلاوران عرصه جهاد و شهادت را زنده نگه دارند تا ارزش های اسلامی، بیش از پیش در جامعه به عیان دیده شود. مقام معظم رهبری، حضرت آیت اللّه خامنه ای در این خصوص می فرماید: «توصیه این جانب به شما دانشجویان عزیز و همه جوانان عزیز این کشور آن است که این عامل قدرت ملی و شاخص ایمان خالصانه را از دست ندهید و آن را بزرگ بشمارید، شهیدان سرافراز خود را تجلیل و تقدیس کنید، آخرین وصایای آنان را... با چشم تدبّر بخوانید، ابزار قدرت خود را از دست ندهید، آنان را به کار بیندازید و به کمک و حمایت الهی امیدوار باشید »
باید حواسمان را خوب جمع کنیم. دشمن هرگز از پا نمی نشیند و همواره در کمین ما، جوانان و دانشجویان این مرز و بوم مقدس است تا انقلاب و انقلابیان، و شهادت و شهادت پیشگان را از یاد ببریم؛ تا فراموش کنیم که سال ها پیش، جوانان و دانشجویانِ به سن امروز ما، چگونه راه جهاد در راه خدا را پیش گرفتند و مردانه، دشمن تا بُنِ دندان مسلّح را به خواری و زبونی نشاندند .
اما دانشگاه شهید چمران اهواز پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و شروع جنگ تحمیلی به دليل مجاورت با جبهه های جنگ از روزهای اول نقش بسیار فعال و سازنده اي را به عهده داشت. درسال 59 با استقرار شوراي عالي دفاع و ستاد جنگ هاي نامنظم با حضور مقام معظم رهبري و سردار شهيد مصطفی چمران در دانشكده كشاورزي ،امكانات مادي و معنوي دانشگاه در اختيار رزمندگان اسلام قرار گرفت .
تشكيل گردان شهيد چمران نقش به سزايي در ساماندهي، آموزش و اعزام نيروهاي رزمي تخصصي، اساتيد، كاركنان و دانشجويان داشت .حضور و استقرار رزمندگان ستاد جنگ های نامنظم به فرماندهی شهید دکتر چمران در دانشگاه، همکاری انجمن اسلامی دانشجویان با شهید سید حسین علم الهدی در راه اندازی بسیج سپاه پاسداران اهواز از طریق استقرار در مساجد اهواز و تاسیس پایگاه های مختلف بسیج در مساجد جزء وظایف دانشگاه قرار گرفت .
از رهگذر نقش آفرینی دانشگاه شهید چمران اهواز در جنگ، تعداد زیادی از دانشجویان و دانش آموختگان این دانشگاه تا رده های فرماندهی جنگ ارتقا یافتند که از جمله این افراد می توان به سردار علی شمخانی، سردار شهید مصدق طاهری، دکتر مهدی بخشنده، دکتر مسعود صفایی مقدم، دکتر مهدی قمشی، سردار شهید دکتر مجید بقایی، سردار شهید غلام عباس مکوندی و شهید حسین پژوهنده و دیگران اشاره کرد .
در طول دوران دفاع مقدس حدود 1200 نفر دانشجو از دانشگاه شهید چمران اهواز به جبهه ها اعزام شدند که از این تعداد 67 نفر شهید، 2نفر اسیر و 2نفر جاویدالاثر شدند. از حدود 250 نفر كارمند دانشگاه نیز که به جبهه رفتند، 25نفر شهید، 3نفر اسیر و 2 نفر جاویدالاثر شدند. همچنین 90نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه در دفاع مقدس شرکت داشتند که از این تعداد 3نفر شهید و 2نفراسیر شدند که اینها نشان دهنده بخشی از نقش دانشگاه شهید چمران اهواز در 8 سال دفاع مقدس می¬ باشد .
همه ما می دانیم گرامیداشت یاد شهیدان یک وظیفه است و دانشجویان باید به این باور برسند که منطق شهادت با منطق دانشجویی و علماندوزی سازگار است؛ در حقیقت علم و ایثار نمیتواند از هم بیگانه باشد. راه شهادت از راه علم جدا نیست؛ مقصد شهادت دانشجویان شهید در مسیر ماجراجویی و هیجانطلبی نبود زیرا کسانی که با عرق ملی و دینی جنگیدند، از چنان معرفتی برخوردار بودند که انتهای این کار را با خون خود امضا کردند؛ این راه جز با کسب معرفت هرگز طی نمیشد .
بر ماست که همواره یاد و خاطره این پیونددهندگان قلم و اسلحه را گرامی بداریم و در زندگی، ایشان را چراغ راهنمای راه خود قرار دهیم .
22 اسفند روز بزرگداشت شهدا،یاد همه شهیدان خصوصا شهدای عرصه های علم و دانش گرامی باد .
سید ابراهیم موسوی قهفرخی مدیر امور دانشجویان شاهد وایثارگر دانشگاه شهید چمران اهواز
انتشار یادداشتها به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.