مسعود اخوان فرد، کارشناس مسائل حقوق بین الملل در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، با اشاره به ادعای جدید آمریکا در خصوص غرامت دو میلیارد دلاری از ایران گفت: اقدامات آمریکا باید در ظرف زمانی مستمری بررسی شود و این حکم اخیر دادگاه داخلی آمریکا در خصوص حادثه ای که آنها مدعی اند در سال 1983 میلادی یعنی 33 سال قبل صورت گرفته است اذهان عمومی را با چندین سوال مواجه می کنند.
وی ادامه داد: سوال نخست این است که آیا نظام حقوقی آمریکا تا این حد کند است که یک موضوع 33 سال در این نظام قابل ردیابی باشد؟ دوم آنکه پس از برجام شاهد بهانه های مختلفی از طرف آمریکایی در عرصه حقوقی و بین المللی هستیم و این در حالی است که قبل از نهایی شدن برجام توسط کسانی که آشنا با موازین نفاق آمیز حقوق آمریکا بودند هشدار داده می شد که اساسا نظام حقوقی آمریکا بر نوعی نفاق، دوگانگی در رفتار و نگاهی غیر منصفانه و غیر عادلانه استوار است.
این کارشناس مسائل حقوق بین الملل یادآور شد: به طور مشخص برخی از رئالیزم های آمریکایی اعلام کردند همه منافع مادی و معنوی آمریکا بر اخلاق اولویت دارد این در حالی است که پدر رئالیزم آمریکا استدلال می کند که رهبران سیاسی و ملی در آمریکا وظیفه اخلاقی دیگری جز تامین قدرت و منافع ملی ندارند.
اخوان فرد با تاکید بر اینکه با این نوع نگاه هر اقدام جایز شمرده می شود تصریح کرد: چون این اقدامات از عناصر دستیابی به منافع ملی است بنابراین پیش بینی که از مدت ها قبل انجام می شد و در نامه 29 دی 94 توسط مقام معظم رهبری به رئیس جمهور تذکر داده شد که از خدعه دولت های مستکبر به ویژه آمریکا غفلت نشود قابل توجه است.
وی افزود: در ابتدای سال جدید در خراسان رضوی نیز مقام معظم رهبری فرمودند اگر ما تعهد می کنیم طرف مقابل هم باید متعهد شود و برخی غافل می شوند که ما به تعهدات خود عمل کنیم اما طرف مقابل از این تعهدات سر باز زند.
این کارشناس مسائل حقوق بین الملل با اشاره به بخش دیگری از سخنان مقام معظم رهبری در نامه 29 مهر 94 به رئیس جمهور گفت: معظم له در این نامه در خصوص نحوه پذیرش برجام به بندهای 9 گانه مجلس شورای اسلامی مصوبات 10 گانه شورای امنیت ملی اشاره کردند و مجموعا 28 شرط را برای پذیرش برجام عنوان کردند و تصریح کردند که وضع هر نوع تحریمی به هر بهانه از جمله تروریسم و حقوق بشر نقض برجام محسوب می شود.
اخوان فرد با اشاره به اینکه وقایع پیش آمده توسط رهبر انقلاب پیش بینی شده بود تصریح کرد: این حقیقت با توجه به سابقه طرف مقابل قابل پیش بینی بود.
وی جدیدترین حرکت آمریکایی ها در این مسیر را صدور احکام عجیب در خصوص منتفی دانستن میزان ادعای 100 میلیارد دلار طلب ایران از آمریکا دانست و گفت: این در حالی است که در جای دیگر حکمی از دادگاه های داخلی آمریکا به چشم می خورد و جمهوری اسلامی را در حادثه 11 سپتامبر متهم معرفی می کند.
این کارشناس مسائل حقوق بین الملل با اشاره به ادعای جدید آمریکا مبنی بر اخذ غرامت 2 میلیارد دلاری آمریکا از ایران گفت: در این پرونده به وقایع سال 1983 که تعدادی صهیونیست یا افسران آمریکایی در حادثه ای کشته شدند اشاره می کند و از کشور دیگری به نام ایران در این خصوص طلب خسارت می کند.
اخوان فرد این بهانه جدید آمریکایی ها را وسیله ای برای سرپوش گذاشتن بر افکار عمومی جهانی معرفی کرد و یادآور شد: تخلفاتی که آمریکایی ها در سال های مختلف داشتند هیچ گاه قابل اغماض نیست بنابراین از منظر یک وجدان آگاه این حرکت کاملا محکوم و رد شده است و استدلالی ندارد.
وی افزود: به تعبیر بهتر اگر آمریکایی ها ادعا می کنند دادگاه داخلی آمریکا صلاحیت رسیدگی به پرونده یک کشور دیگر را داشته باشد طبیعتا این حق برای کشور دیگر مثل جمهوری اسلامی برای رسیدگی به جنایاتی که مستقیم و غیر مستقیم علیه ایران مطرح می شود نیز وجود دارد.
این کارشناس مسائل حقوق بین الملل در پایان خاطرنشان کرد: به شرط رفتار مقابل ما نیز باید شاهد اقدامات مسئولان ذیربط از جمله مسئولان وزارت خارجه، هئیت نظارت بر برجام و در حوزه قوه قضائیه و دادستانی کل کشور در برخورد با این مسائل باشیم و کرسی های حقوق بین الملل که در این شرایط می توانند خود را اثبات کنند طبعا باید اعلام نظر کنند و پاسخ این تخلفات از حوزه حقوق بین الملل نیز به گوش جهان برسد.