ایزدپناهی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در خصوص جابجایی دام و محصولات خام دامی در کشور گفت: خودروهای حامل دام زنده، فرآوردههای دامی و خوراک دام باید از سازمان دامپزشکی کدرهگیری دریافت کنند و باید مجهز به سیستم حمل استاندارد دام و محصولات دامی باشند.
کارشناس ستاد مبارزه با قاچاق کالا با بیان اینکه اخذ کدرهگیری برای خودروهای استاندارد جهت حمل دام و محصولات دامی پس از طی مراحل قانونی است، تصریح کرد: شخص خودرودار باید براساس ضوابط و دستورالعملهای سازمان راهداری عمل کند و پس از اخذ کدرهگیری میتواند برای اخذ گواهی بهداشتی حمل بار خود طبق دستورالعملهای سازمان دامپزشکی اقدام کند.
وی با اشاره به اینکه خودروهای حمل دام و فراوردههای دامی باید کد رهگیری، گواهی بهداشتی حمل و بارنامه داشته باشند، افزود: یکی از معضلاتی که در سیستم کنونی وجود دارد عدم نظارت بر اخذ گواهی بهداشتی حمل است و بسیاری از خودروهای حامل کالاهای دامی بدون گواهی بهداشتی حمل و فقط با گرفتن بارنامه اقدام به حمل بار میکنند.
ایزدپناهی در خصوص مشکلات حمل دام و فراوردههای دامی بدون گواهی بهداشتی حمل اظهار داشت: اگر گواهی بهداشتی حمل برای بار اخذ نشود یعنی آن بار چه آلوده و چه سالم به دست مصرفکنندهها میرسد و میتواند موجب بیماریهای متعدد و خطرناکی میان مردم شود.
کارشناس ستاد مبارزه با قاچاق کالا با اشاره به آمارهای موجود زمینه بار بدون گواهی بهداشتی حمل گفت: طبق آخرین آمار در اسفندماه سال گذشته 7 هزار و 688 بارنامه برون استانی برای حمل دام زنده صادر شده است که از این تعداد فقط 2 هزار و 819 عدد گواهی بهداشتی حمل داشتند.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر 4 هزار و 869 خودروی حمل دام محصولات خود را بدون گواهی بهداشتی حمل روانه بازار کردهاند که امکان دارد بسیاری از آنها آلوده باشند و مستقیم به دست مردم رسیده باشد.
ایزدپناهی در ادامه تصریح کرد: یکی از دلایل عدم اخذ گواهی بهداشتی، قاچاق دام سنگین ورودی آلوده به انواع بیماری به ویژه تب برفکی از مرزهای شرقی کشور است که متاسفانه هر دو نوع جابجایی غیرمجاز دام زنده (جابجایی در داخل یا قاچاق وارداتی) بدون نظارت دامپزشکی و مراحل قرنطینه انجام میشود که سبب بروز بسیاری از بیماریها برای مردم و دام از جمله تب برفکی میشوند.
کارشناس ستاد مبارزه با قاچاق کالا از وجود سیستم یکپارچه نظارت بر سلامت دام در جهان خبر داد و گفت: تمام سازمانهای دامپزشکی و نهادهایی که مجوز سلامت دام و فراوردههای دامی را در جهان صادر میکنند زیرنظر سازمان بهداشت دام جهانی فعالیت میکنند و به عنوان مثال اگر دامپزشکی ایران سلامت دامی را تایید کرد تمام کشورهای دنیا آن تاییدیه را قبول میکنند به همین دلیل امکان تخلف بسیار کم است.
وی در خاتمه خاطرنشان کرد: برای برطرف شدن این مشکل باید سیستمی یکپارچه برای صدور بارنامه و گواهی بهداشتی تشکیل شود که حامل بار نتوانند بخشی از قانون را دور بزند و بدون اخذ گواهی بهداشتی، اقدام به اخذ بارنامه نماید. این سامانه در کشور طراحی شده است و در حال اجرای آزمایشی در برخی استانها میباشد.