آخرین اخبار:
کد خبر:۵۱۴۵۹۹

امیرکبیر دولت یازدهم کیست؟

رهبر انقلاب سال ۱۳۹۵ را سال «سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» نامیدند و از دستگاه‌های اجرایی خواستند تا از پرداختن به پوسته ظاهری و مباحث تئوریک فاصله گرفته و وارد فاز اجرایی شوند.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو_مرتضی باجلان؛ داستان بی توجهی به «اقتصاد مقاومتی»، هر روز ابعاد جدیدتری به خود می گیرد و با اظهارنظرهای متناقص دولتمردان، وارد فاز جدیدتری می شود. عملکرد دولت نشان می دهد، مردان اقتصادی دولت روحانی، نه تنها عزمی برای اجرای اقتصاد مقاومتی از خود نشان نمی دهند، بلکه سعی می کنند معنا و پیش زمینه های جدیدی را از این مفهوم کلیدی معرفی کنند. این بی توجهی و عدم وجود عزم جدی تا آنجا پیش رفته است که رهبر انقلاب سال 1395 را سال «سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» نامیدند و از دستگاه‌های اجرایی خواستند تا از پرداختن به پوسته ظاهری و مباحث تئوریک فاصله گرفته و وارد فاز اجرایی شوند.

 

حمایت از تولید داخلی؛ راز آبادانی ایران در زمان امیرکبیر

در دوره‌ی صدارت امیرکبیر شاهد کوشش فردی و تلاش برای هماهنگی جمعی برای دستیابی به صنایع جدید ایجاد شده در غرب هستیم. امیرکبیر با حمایت از تولیدات داخلی و نیز تشویق مردم به استفاده از کالاهای بومی و تأکید بر بالا بردن سطح کیفی محصولات تولیدکنندگان داخلی و همچنین تشویق آنها برای تولید کالاهایی که منحصراً در خارج از ایران تولید می‌شدند مانند سماور، بخاری و کالسکه در جهت کسب استقلال اقتصادی و رفع مشکلات کشور تلاش نمود.

 

در دوره‌ی امیرکبیر شخصی به نام میرزای قزوینی ضمن بررسی آسیب‌شناسانه اوضاع مملکت، راهکارهای مناسب برای حل مسائل را نیز ارائه نمود. وی ریشه‌ی تمامی مشکلات را در «ورود تولیدات خارجی و مصرف آن در ایران» می دانست. او معتقد بود که ورود تولیدات خارجی و مصرف آن افزون بر ضایع کردن صنعت بومی موجب خروج ارز از کشور و در نتیجه کاهش سرمایه‌های کشور برای ایجاد صنایع زیربنایی و مهم به منظور ساخت صنایع بنیادی در کشور و در پی آن نبود اشتغال و فقیر شدن و وابسته شدن مردم است.

 

حاصل زحمات صدراعظم به قدری چشم‌گیر و بارز بود که موجبات نگرانی صاحبان صنایع جدید از جمله انگلیس را فراهم کرده و باعث شد که آن‌ها برای ممانعت از ورود ایران به عرصه‌ی رقابت، از فرستادن اهل فن و فروش کارخانه به ایران خودداری کنند.

 

درون‌زایی و برون‌گرایی؛ از مهمترین مولفه‌های اقتصاد مقاومتی

2 مولفه مهم اقتصاد مقاومتی «درون‌زایی» و «برون‌گرایی» است. در «درون‌زایی» تاکید می شود که اقتصاد باید از دل ظرفیّتهای خود کشور ما و خود مردم ما بجوشد و به امکانات کشور خودمان متّکی باشد. از طرفی بر برون گرایی و تعامل با اقتصادهای جهانی مورد توجه است. بنابراین کوته فکری است که اقتصاد مقاومتی را یک اقتصاد بسته که با کشورهای دیگر رابطه ای ندارد تلقی کنیم. بنابراین اقتصاد مقاومتی «برون گرا» است و این مساله با اقتصاد «درون نگر» که در مباحث اقتصادی مطرح می شود فرق دارد و اقتصاد مقاومتی هرگز «درون نگر» نیست.

 

عملکرد دولت یازدهم در بحث اقتصاد مقاومتی

دولت تدبیر و امید که از زمان روی کار آمدن همواره در تئوری و عمل خود را متمایل به ارتباط با غرب نشان داده است در مقوله اقتصاد مقاومتی هم از این قاعده مستثنی نشده است و همواره با تاکید بر فاکتور «برون گرا» بودن اقتصاد مقاومتی مدعی است که رویه و مشی خود را بر اقتصاد مقاومتی مبتی کرده است. عقد قرارداد با شرکت های غربی برای حضور در ایران، تعطیلی صنایع داخلی و عدم ارائه یارانه حمایتی به صنایع داخلی و... از جمله مواردی است که بر برون گرا بودن دولت یازدهم صحه می گذارند. البته همچنان که تاکید شد «برون گرایی» هم جزئی از اقتصاد مقاومتی است اما این برون گرایی وقتی متجلی می شود که همزمان به حمایت از صنایع داخلی بپردازیم و به بهبود کیفیت محصولات داخلی بپردازیم.

 

برخی اظهارنظرهای مقامات دولتی درباره اقتصاد مقاومتی نشان می دهد که فصل مشترک آنها «برون گرایی» که یکی از مولفه های جزئی اقتصاد مقاومتی است و متاسفانه رنگ و بویی از حمایت از تولید داخلی ندارد و می توان گفت یک تعریف انحرافی از اقتصاد مقاومتی است. بخش از آن در جدول زیر آورده شده است.

 

 

نگاه غلط و انحرافی دولتمردان تدبیر و امید به مفهوم اقتصاد مقاومتی

محمد نهاوندیان

اقتصاد مقاومتی یعنی مسیر مشارکت و سرمایه گذاری مشترک آنچنان پیموده شود که دیگران همان گونه که ما رشد اقتصاد ایران را می خواهیم آنها هم خواهان رشد اقتصاد ایران شوند.

اسحاق جهانگیری

اقتصاد برون گرا لازمه اقتصاد مقاومتی است که بخش اعظم وظایف آن بر عهده نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج کشور است

مسعود نیلی

اقتصاد مقاومتی براساس رویکردی برون‌گرا است و به معنای بهره برداری حداکثری از فرصت های موجود در جهان خارج به منظور پیشبرد اهداف است یعنی باید با بهره گیری از دانش فنی و سرمایه به رشد موفق در بازار دست یابیم.

علی طیب نیا

اقتصاد مقاومتی با رشد بالای اقتصادی حاصل می شود و این رشد باید درون زا و بیرون نگر باشد و این مساله در پی تعامل گسترده با جهان حاصل می شود.

محمدعلی نجفی

از سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی 12 ماده ناظر بر روابط اقتصادی خارج از کشور است و باید برای تحقق اقتصاد مقاومتی از درون زایی به سمت برون گرایی حرکت کنیم.

محمدرضا نعمت زاده

اقتصاد مقاومتی یعنی از ظرفیت های دیپلماسی بوجود آمده بعد از مذاکرات به خوبی استفاده کنیم.

عباس آخوندی

برای تحقق اقتصاد مقاومتی ایران باید توان زندگی و نفس کشیدن در محیط بزرگتری را داشته باشد که با داشتن نگاه منطقه ای و سپس بین المللی و حضور در صحنه جهانی میسر شود.

بیژن زنگنه

اقتصاد مقاومتی از راه افزایش نفت و گاز به دنیا محقق می شود.

اکبر ترکان

دولت با گسترش فعالیت‌های دیپلماتیک راه افزایش مبادلات تجاری را گشود که این عین اقصاد مقاومتی است.

 

 

با توجه به چنین برداشت غلطی که عامدانه یا غیرعامدانه، تیم اقتصادی رئیس جمهور از مفهوم اقتصاد مقاومتی دارند و تنها بر برون گرایی آن تاکید دارند باید منتظر ماند و دید که چه کسی در دولت روحانی، گفتمان اصلی و دقیق اقتصاد مقاومتی را در بدنه دولت تزریق می کند و با حمایت از تولید داخلی نقش «امیر کبیر» را ایفا خواهد کرد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
عیسی شفایی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۷
خخخخخخخخخخ
حسن که نیست
شاید محمود باز بیاد
30
1
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۰
یه مشت بیسواد شدن مسئول مملکت
کسی هم نیست بزنه تو دهنشون
17
2
حقیقت
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۳۹
باسلام: متاسفانه تمام افراد در عکس فوق 180 درجه با امیر کبیر (ره) ازلحاظ فکری ودانش وتجربه وتقوا فرق دارند . امااقای طیب نیا چون ادم صادق وسالمی است امکان داره تحولی مثبت در اقتصاد مملکت به وجود بیاورد .وبه گفته خودش تا کنون تحت فشار بوده.
8
7
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۷
شتر در خواب بیند پنبه دانه گهی قب قب خورد گه دانه دانه از نظر این مسئولان اقتصاد مقاومتی یعنی این
10
1
علیرضا بهادرانی
۱۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۲
شتر در خواب بیند پنبه دانه
گهی لپ لپ خورد گه دانه دانه
پربازدیدترین آخرین اخبار