به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فاطمه سلیمانی با اشاره به اینکه آنتیبیوتیکها و باکتریها موجودات هوشمند زندهای هستند که وقتی در مقابل ناسازگاری محیطی قرار میگیرند، عکسالعمل نشان میدهند، اظهار داشت: بهبیان دیگر تغییرات ژنتیکی که در باکتریها رخ میدهد، باعث مقاوم شدن آنها و ظهور اشکال مقاوم به آنتیبیوتیکها میشود.
دبیر کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی سازمان غذا و دارو ادامه داد: کشف این مواد، کمک بزرگی به علم پزشکی کرده و در سالیان اخیر جان انسانهای زیادی را نجات داده است.
سلیمانی عنوان کرد: هنگامی که در سالهای ابتدایی قرن بیستم آنتیبیوتیکها کشف شد و عوامل عفونت را از بین برد همه خوشحال بودند، اما واقعیت این است که از همان اواسط قرن بیستم، که مصرف کلینیکی آنتیبیوتیکها آغاز شد، چند سال پس از ظهور میکروبهای مقاوم دانشمندان را بر آن داشت تا آنتیبیوتیکهای جدیدی را بهوجود آورند.
وی افزود: این روند منجر به شروع مسابقهای برای تولید آنتیبیوتیکهای جدید و ظهور میکروبهای مقاوم نسبت به آنتیبیوتیکها شد که تا امروز ادامه یافته است، اما آنچه بهشدت دانشمندان را نگران کرده است، بیاثر شدن آنتیبیوتیکها در درمان برخی از بیماریهای عفونی است.
سلیمانی تصریح کرد: در واقع مقاومت میکروبها نسبت به آنتیبیوتیکها پدیدهای است جهانی که خاص هیچ کشوری نیست اما همه مردم جهان مسئول محافظت از آنتیبیوتیکهای باقیمانده هستند.
این مقام مسئول گفت: خوددرمانی یکی از عوامل مهم در ایجاد و ظهور باکتریهای مقاوم است، زیرا نهتنها درمان درست انجام نمیپذیرد، بلکه امکان ظهور باکتری مقاوم هم در میانه مسیر درمان به وجود میآید.
دبیر کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی سازمان غذا و دارو در ادامه به ایفدونا گفت: نشانه بیماری ممکن است دو یا سه روز پس از درمان از بین برود، اما این عامل دلیلی بر خاتمه روند درمان با آنتیبیوتیک نیست.
سلیمانی اظهار کرد: اگر آنتیبیوتیک بهدرستی مصرف نشود، فقط باکتریهای حساس را از بین میبرد و تعدادی را در محل درگیر باقی میگذارد که منجر به رشد دوباره باکتری مقاوم و بروز عفونت ثانویه در همان محل میشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات اصلی ایجادشده این است که آنتیبیوتیکها در مصرف بیرویه میکروبهای مفید در دستگاههای گوارش را هم از بین میبرند. از سویی اگر آنتیبیوتیک بهمیزان کافی هم مصرف نشود، همچنین غلظت آن در سرم خون کاهش مییابد و فقط میکروبهای مفید یا کمتر مقاوم از بین میرود و در واقع اجازه رشد برای باکتریهای مقاوم صادر میشود.
دبیر کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی سازمان غذا و دارو هشدار داد؛ مقاومت میکروبی نهتنها در ایران بلکه در تمام جهان شکل گرفته و در واقع از همان روزهای نخست تولید و مصرف آنتیبیوتیک در حال افزایش است.