به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، استاندار اصفهان ظهر امروز در نشست خبری که به مناسبت سالروز صدور فرمان رهبر معظم انقلاب در خصوص مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار شد، اظهار کرد: قاچاق کالا و ارز یک پدیده شوم اقتصادی است.
رسول زرگر پور در پاسخ به سوال خبرنگار صاحب نیوز در خصوص شناسایی گلوگاههای اصلی قاچاق در استان اصفهان گفت: در استان اصفهان ۴ گلوگاه اصلی شناساییشده است.
وی با اشاره به اینکه ۴ گلوگاه اصلی قاچاق کالای استان، نائین، شهرضا، فریدن و سمیرم هستند اظهار کرد: بیشترین کشفیات قاچاق در این گلوگاههای ذکرشده به ترتیب موضوعات مواد مخدر، قاچاق کالا، اسلحه و مشروبات الکلی است.
مقام ارشد استان بابیان اینکه تلاشهایی زیادی در سالهای اخیر انجامگرفته است تا این گلوگاهها برای برخورد با قاچاق کالا تجهیز شوند، اذعان کرد: هنوز در این زمینه موفق نشدهایم و برای کسانی که در حال فعالیت در زمینه مبارزه با قاچاق کالا هستند شرایط رضایت کنندهای وجود ندارد.
تلفن همراه رتبه اول کالای قاچاق در اصفهان
استاندار اصفهان در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار رسانه ما مبنی بر اینکه سهم چه کالایی در استان در موضوع قاچاق بیشتر است، گفت: گوشی تلفن همراه در رتبه نخست کالای قاچاق استان است سپس برنج، پوشاک، سوخت و لوازمآرایشی در جایگاههای بعدی حضور دارند.
زرگر پور در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار صاحب نیوز، مبنی بر اینکه با ممنوعیت کشت برنج در استان اصفهان آیا با افزایش قاچاق این کالا مواجه خواهیم بود یا خیر، پاسخ داد: ممنوعیت کشت برنج بهعنوان یک تصمیم ملی مطرحشده است.
وی بابیان اینکه این تصمیم بهواسطه یک پژوهش علمی توسط وزارت جهاد کشاورزی انجامگرفته است، تأکید کرد: بر اساس این پژوهش مقررشده که مکانهایی که میزان بارش آنها بیشتر از ۸۰۰ میلیمتر است اقدام به کشت برنج بکنند.
مخلوط کردن و عرضه برنجهای بُنجل خارجی به جای برنج لنجان یعنی فساد
مقام ارشد استان اصفهان تصریح کرد: درزمانی که حتی میزان بارش در استان خوب بود در بهترین شرایط کشت برنج ۲۰ هزار هکتار بود ولی در شرایط حاضر به ۳ الی ۴ هزار هکتار تبدیلشده است.
وی افزود: یک اتفاقی که در حال رخ دادن است مخلوط کردن برنجهای بُنجل خارجی با برنجهای لنجانی است و عرضه آن با عنوان برنج لنجانی است که این نشان از اتفاق افتادن یک فساد هست.
زرگر پور از اهمیت تغییر الگوی کشت در کشور صحبت کرد و گفت: با توجه به وضعیت آبی در کشور اهمیت انجام این مورد ضرورت دارد.
* قاچاق کالا پدیده شوم اقتصادی است
استاندار اصفهان بابیان اینکه قاچاق کالا پدیده شوم اقتصادی است، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در ۱۲ تیرماه سال ۸۱ فرمان تاریخی در مورد مبارزه با قاچاق کالا و ارز خطاب به رئیسجمهور وقت صادر کردند که این فرمان بدین مضمون است: گسترش پدیده قاچاق و تأثیر مخرب آن در امر تولید و تجارت قانونی و سرمایهگذاری و اشتغال، خطر جدی و بزرگی است که باید با جدیت تمام با آن مبارزه کرد و بر همه دستگاههایی که به نحوی میتوانند در این امر دخیل باشند واجب است که سهم خود را در این مبارزه ایفا کنند.
زرگر پور با اشاره به راهاندازی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کشور گفت: بهتبع در استانها نیز ستادی با عنوان کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز راهاندازی شد که حدود ۲۰ دستگاه مختلف ازجمله قضایی، انتظامی و اجرایی عضو این کمیسیون هستند.
وی با اظهار اینکه اگر بخواهیم نگاه آسیب شناسانهای بر قاچاق کالا و ارز داشته باشیم، تصریح کرد: چندین دلیل برای این موضوع وجود دارد.
* دلایل افزایش قاچاق کالا و ارز
استاندار اصفهان اقتصاد مصرفی و واردات محور را اولین دلیل این موضوع عنوان و تأکید کرد: در سالهای پس از انقلاب تمام تلاشها بر این معطوف شده است تا اقتصاد ما بر مبنای تولید شکل بگیرد و به صادرات محور تبدیل شود.
زرگر پور دومین عامل را وجود یک نظام غیر بهرهوری و غیررقابتی بیان و تصریح کرد: عدم وجود شفافیت در گردش مالی و کالایی در کشور را میتوان بهعنوان سومین عامل به وجود آمدن قاچاق عنوان کرد.
وی بابیان اینکه تخصیص یارانه به برخی از کالاها همچون کودشیمیایی، دارو و سوخت را در قاچاق صادراتی یا قاچاق وارداتی توجیه میکند، گفت: عدم وجود مدیریت یکپارچه بر فرآیند گمرک کشور و نرخ بالای بیکاری در مناطق مرزنشین از دیگر این عوامل برای ایجاد قاچاق هستند.
مقام ارشد استان آخرین عامل از مجموعه عواملی که آسیبشناسی برای توسعه قاچاق کالا شده است را تغییر کارکرد مناطق آزاد از منطقهای که برای تولید، جذب سرمایه و انتقال در نظر گرفتهشده بود به یک کارکرد وارداتی-صادراتی تبدیلشده است که بعضاً قاچاق هم در آن جایگاه پیدا میکند.
* ۷ کارگروه در کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز فعال هستند
زرگر پور کارگروههای پیشگیری از قاچاق کالا و ارز، حمایت از تولید و گردش کالا در عرضه، مبارزه با قاچاق فلزات گرانبها و سنگهای قیمتی، مبارزه با قاچاق کالای فرآوردههای نفتی، کارگروههای اطلاعات و عملیات، حقوقی و قضایی و فرهنگی و تبلیغات را ۷ کارگروه اصلی «کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز» عنوان کرد.
وی با اشاره به ۷۸ جلسه کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که سال ۹۴ در تمام شهرستانهای استان برگزارشده است، گفت: این جلسات ۴۵۷ مصوبه داشته که سیصد و ۴۷ مورد آن اجرایی و مابقی در حال پیگیری است.
* بستههای مقابله با قاچاق کالایی
رئیس کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان اصفهان بابیان اینکه ضمن توجه به انواع کالاهایی که به استان وارد میشود چندین بسته ویژه کالایی با عنوان «بستههای مقابله با قاچاق کالایی» در نظر گرفتهشده است، اظهار کرد: بستههای کالایی گروه نساجی، فرآوردههای نفتی، بسته ویژه دخانی و گوشی همراه ازجمله این موارد است.
* ۴ شرکت متخلف در قاچاق فراورده های نفتی پلمپ شدند
زرگر پور با شاره به این موضوع که استان اصفهان دومین مرکز صادرات فرآوردههای نفتی در کشور است، گفت: دو آزمایشگاه مجهز در استان برای بررسی تولیدات واحدهای فراوردههای نفتی در استان راهاندازی شده است، در ضمن در همین زمینه تابهحال ۴ شرکت متخلف پلمپ شدهاند.
* قاچاق عاملی برای رکود در بازار نساجی
وی بابیان اینکه ۲۵ درصد صنایع استان مرتبط با موضع نساجی است، تصریح کرد: متأسفانه قاچاق در این زمینه رکود را برای این صنعت به وجود آورده است که برای برونرفت از این اوضاع برنامه جامعی با ۳۳ برنامه اجرایی پیشبینیشده است.
* سالانه ۳.۸ میلیارد نخ سیگار در استان اصفهان مصرف می شود
مقام ارشد استان ۳۰ درصد سیگارهایی که در استان مصرف میشود را قاچاق عنوان کرد و گفت: متأسفانه در کشور سالانه ۵۵ میلیارد نخ سیگار مصرف میشود که سهم اصفهان در این موضوع ۳.۸ میلیارد نخ سیگار هست و مفهوم آن استعمال یک میلیارد نخ سیگار قاچاق در استان است.
زرگر پور چهارمین بسته برای برخورد با قاچاق کالا را در حوزه گوشی تلفن همراه بیان و اظهار کرد: در بازدید اخیری که از انبار تملیکی کالا داشتیم حدود ۴ کانتینر گوشی تلفن همراه توقیفشده بود.
* افزایش ۱۴ درصدی پرونده های مبارزه با قاچاق در استان اصفهان
وی ازجمله اقداماتی که در راستای مبارزه با قاچاق کالا در سال ۹۴ در استان انجامشده است را به تشکیل بیش از ۵ هزار و ۴۲۵ پرونده قاچاق اشاره کرد و گفت: ارزش ریالی این پروندهها ۷۸۰ میلیارد ریال بوده است که از رشد ۱۴ درصدی آن نسبت به سال ۹۳ خبر میدهد البته برخی از این پروندهها با سندسازی و ارائه برگ سبز برائت میشوند.
* بیشترین کشفیات کالاهای قاچاق در استان اصفهان سال ۹۴
رئیس کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان اصفهان از کشف ۱۵۰۰ تن برنج، پانزده هزار تلفن همراه، ۲۰۰ هزار لیتر سوخت، چهارصد و ۲۰ هزار قلم مواد آرایشی و بهداشتی، ۳۹۰ هزار لامپ قاچاق، ۶ هزار و ۶۰۰ بطر انواع مشروبات الکلی، ۲۱۰ تن پرتقال و نارنگی و بیش از یکصد تن لوبیا، ماش و عدس در سال ۹۴ خبر داد.
* ۹ باند سازمانیافته قاچاق و کالا در سال ۹۴ متلاشیشده است
استاندار اصفهان بابیان اینکه بیش از ۹ باند سازمانیافته قاچاق و کالا در سال ۹۴ متلاشیشده است، ادامه داد: ۸۳۵ خودرو توقیف و ۴۸۰۰ متهم در این خصوص دستگیرشدهاند.
زرگر پور با اشاره به عملکرد کارگروه حقوقی و قضایی کمیسیون قاچاق استان گفت: پروندههای مهمی که در آن بیش از یک میلیارد وجود داشته باشد برای بررسی مجدد به این کارگروه ارجاع میشود که تابهحال ۶۰ پرونده در استان توسط آنها پیگیری و بررسیشده است.
* راه اندازی پنجره واحد گمرکی در کشور
وی با اشاره به راهاندازی سامانه هوشمند «پنجره واحد گمرک» در کشور از اول تیرماه گفت: از این به بعد همه رویههای واردات و صادرات بهصورت کاملاً الکترونیکی صادر میشود که از هرجایی کشور قابل رهگیری است.
* کالاهای قاچاق مکشوفه به هیچ عنوان نباید وارد چرخه اقتصادی کشور شود
رئیس کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان اصفهان از وجود یک مشکل در حوزه مبارزه با قاچاق کالا خبر داد و تصریح کرد: اگر همه موارد قاچاق را هم کشف کنیم هیچ توسعهای در موضوع اشتغال و کار به وجود نمیآید چراکه قبلاً قاچاقچی کالاهای قاچاق را توزیع میکرد ولی حالا خود ما با گذاشتن مزایده در سازمان کالای تملیکی کالای قاچاق را به چرخه اقتصادی کشور وارد میکنیم.
استاندار اصفهان در همین خصوص از ارائه پیشنهادی به معاون اول رئیسجمهور خبر داد که در آن خواستهشده بوده کالاهای قاچاق بههیچوجه به چرخه اقتصادی کشور وارد نشود و پیشنهادهایی را هم در همین زمینه ارائه کرده بوده است.
* هر ۲۴ ساعت ۵۰۰ نفر افغانی قاچاق می شود
زرگر پور بابیان اینکه استان اصفهان در کریدور شمال-جنوب کشور است، گفت: بیشترین قاچاق افغانها از اصفهان انجام میگیرد و طبق برآوردها در هر ۲۴ ساعت ۵۰۰ نفر قاچاق میشوند، البته تا جایی که امکانات اجازه دهند این موارد کشف و بازگشت داده میشوند.
وی همچنین در خصوص مشروبات الکلی گفت: طبق اخبار رسیده در مرز ترکیه کارخانهای برای تولید مشروبات الکلی راهاندازی شده است که بنا به درخواست مشتری با تضمین برای خریدار داخل کشور ارسال میشود و درصورتیکه توسط پلیس کشف شود هزینه آن از خریدار دریافت نمیشود و این نشان از یک قاچاق سازمانیافته است.
* محموله های قاچاق شکر سرخ و سفید به استان کشف و توقیفشدهاند
ایزدی دبیر کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان اصفهان در خصوص قاچاق شکر گفت: محموله شکر سرخ و سفید به استان واردشده بود که کشف و توقیفشدهاند.