به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، علی اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام که پنجشنبه شب پس از سفر پنج روزه به سنگاپور و مالزی به تهران بازگشت، گفت: البته طی سالهای اخیر فراز و نشیبهایی در روابط دوجانبه با مالزی وجود داشته است، اما با توجه به عزم جمهوری اسلامی ایران، توسعه روابط دو و چندجانبه مدنظر طرفین قرار دارد.
وی که در مالزی با 'نجیب تون رزاق' نخستوزیر و 'عنیفه امان' وزیر امور خارجه این کشور دیدار و رایزنی کرد، با معرفی ایران به عنوان محور کشورهای غرب آسیا و مالزی به عنوان محور کشورهای منطقه آ.سه.آن (اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا)، گفت که وزیر خارجه مالزی در دیدار روز چهارشنبه بر توسعه روابط دو جانبه تکیه داشت.
به گفته وی، عنیفه امان معتقد بود طی سالهای اخیر کاهش در روابط دو جانبه ایران و مالزی بوده است، اما مناسبات باید تقویت شود و ایران نیز معتقد به توسعه مناسبات است.
وی در ادامه از مالزی به عنوان شریک قابل اعتمادی برای ایران یاد کرد که در گذشته این امر را اثبات کرده است. مالزی در آ.سه.آن همواره، به ویژه در حوزه سیاسی، نقش تعیینکنندهای داشته و در آینده نیز همینگونه خواهد بود.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل، افزود: کشوری که بخواهد با آ.سه.آن رابطه داشته باشد، باید به این نقش هماهنگکننده و راهبردی مالزی توجه داشته باشد. از سوی دیگر ایران نیز در آسیای غربی نقش راهبردی دارد و این دو کشور اگر با یکدیگر ارتباط داشته باشند، ایران به عنوان دروازه آسیای غربی و مالزی به عنوان دروازه آسیای جنوب شرقی میتوانند مورد استفاده متقابل قرار گیرند.
وزیر امور خارجه اسبق ایران که به همراه هیئتی به سنگاپور و مالزی سفر کرده بود، گفت: ورود این هیئت به این منطقه از طریق سنگاپور و شرکت در اجلاسی در مورد همکاری کشورهای جنوب آسیا انجام شد که مفتاح بسیار خوبی برای همکاری آسیای جنوبی بود.
به گفته وی، به کار بردن اصطلاح آسیای جنوبی یک اصطلاح تازهای است، برای اینکه آسیای جنوبی معمولا به کشورهای شبهقاره هند و آسیای جنوبشرقی به کشورهای عضو آ.سه.آن اطلاق میشود، اما کشورهای آسیای جنوبی شامل 7 کشور هند، پاکستان، بنگلادش، نپال، مالدیو، سریلانکا و بوتان و کشورهای آ.سه.آن 10 کشور (اندونزی، برونئی، تایلند، کامبوج، مالزی، سنگاپور، کامبوج، لائوس، میانمار و وتینام) هستند.
وی افزود: طرح آسیای جنوبی نشاندهنده این موضوع است که جنوب شرق آسیا و جنوب آسیا به سمت ائتلاف با یکدیگر پیش میروند که این پدیده مثبتی است.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به دعوت از ایران برای شرکت در این نشست در سنگاپور، آن را نشاندهنده این موضوع دانست که کشورهای جنوب آسیا و جنوب شرق آسیا میخواهند به دلیل نقشی که ایران در تأمین امنیت منطقه غرب آسیا ایفا میکند، با این منطقه و با محوریت ایران ارتباط برقرار کنند.
ولایتی تصریح کرد: آسیای جنوبشرقی چند سالی است که رشد مستمری را آزمایش میکند و این رشد مستمر همچنان ادامه دارد و پیشبینی میشود در آینده نیز ادامه خواهد یافت. تمام دنیا از جمله کشورهای غربی به دنبال این هستند که جایگاه خود را در شرق آسیا و آسیای جنوب شرقی پیدا کنند.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل، گفت: جمهوری اسلامی ایران نیز نمیتواند از این قافله عقب بماند، بهویژه اینکه نگاه به شرق جزو سیاستهای راهبردی مقام معظم رهبری است و لذا به دعوت کنفرانسی که در سنگاپور برگزار شده بود، پاسخ مثبت دادیم.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران کشوری است که میتواند نقش ترانزیت بین کشورهای جنوب آسیا و جنوب شرق آسیا با آسیای مرکزی و روسیه را ایفا کند و بهترین مثال، امضای موافقتنامه راهبردی تأسیس دالان حمل و نقل و گذر بینالمللی بین ایران، هند و افغانستان موسوم به 'موافقتنامه چابهار' بوده که اخیرا با محوریت چابهار صورت گرفته است.
ولایتی تصریح کرد: در همه مذاکرات این مثالِ مورد طرفهای مذاکرهکننده بوده که میتوان به این ظرفیت ایران تکیه کرد و بقیه کشورها در جنوب آسیا و جنوب شرق آسیا تشویق شدهاند. اگر این ظرفیت ایران از قوه به فعل در آید ایران، میتواند در آینده درآمدی از طریق ترانزیت حاصل کند که قابل مقایسه با درآمدهای نفت و گاز است.
وی در ادامه، گفت که همه این کشورها توجه دارند که ایران مرکز امنیت منطقه است، کمکی که ایران به اعاده امنیت در عراق، سوریه، لبنان و یمن کرده و اخیرا حمایتی که از دولت قانونی ترکیه کرده، مورد توجه این کشورها قرار دارد.
به گفته وی، این کشورها توجه دارند که ثبات موجود در ایران، نه فقط برای ایران، بلکه برای امنیت منطقه تعیینکننده است و لذا هر روز بیش از گذشته نسبت به این سیاست ارزشمند ایران اعتقاد پیدا میکنند و علاقهمند به ایجاد روابط نزدیکتر با ایران میشوند.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سؤالی درباره تلاش آمریکا برای حضور بیشتر در منطقه جنوب شرق آسیا نیز، گفت: آمریکاییها همه اقداماتشان تحتالشعاع کارهای نظامی است که در ذهن دارند. آنها مشکلات اقتصادی دارند و تا حدی میشود مشکلات اقتصادی را تحتالشعاع مسائل نظامی حل کرد. ولی تا چه موقع؟
وی افزود: اینکه آسیاییها به تهدیدهای نظامی آمریکاییها با همکاریهای اقتصادی پاسخ میدهند، یک اقدام هوشمندانه است. مشکلات اقتصادی آمریکا با تهدیدهای نظامی حل نمیشود. یکبار میتوان یک کشور را با تهدیدهای نظامی ترساند، اما همه دنیا را برای همیشه نمیشود با تهدیدهای نظامی ترساند.
به گفته ولایتی، ترساندن دنیا با تهدیدهای نظامی، امنیت جهانی را به خطر میاندازد، اما مشکلات اقتصادی آن کشور ترساننده را حل و فصل نمیکند . آمریکاییها چارهای ندارند جز اینکه دست از حالت تهدیدکنندگی بردارند و به همکاریهای سازنده با دنیا رو بیاورند.