دولت بودجه عمرانی را صرف هزینههای جاری میکند
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، کمتر از یک سال به پایان دولت باقی مانده و به دلیل اینکه بودجه عمرانی دیربازده است، دولت بودجه عمرانی را صرف هزینههای جاری کرده تا مردم را کماکان راضی نگه دارد. جدیدترین آمار بانک مرکزی حاکی از ثبت یک رکورد جدید از سوی دولت حسن روحانی است. حسن روحانی و یارانش فصل بهار امسال را بدون اختصاص یک ریال بودجه عمرانی گذراندند!
آمارهای رسمی نشان میدهد دولتمردان تدبیر و امید در 1100 روز گذشته علاقه خاصی به کار عمرانی نداشتهاند. آنها معمولا به سختی برای طرحهای عمرانی بودجه تخصیص میدهند ولی در عوض با افزایش سرسامآور بودجههای جاری رکوردهای جالبی را در افزایش هزینههای جاری از خود به جا گذاشتهاند.
مجلس شورای اسلامی امسال 57 هزار و 480 میلیارد تومان بودجه عمرانی برای کشور مصوب کرده که حدود 11 هزار میلیارد تومان آن به فصل بهار اختصاص داشته اما دولت هیچ مبلغی از آن را به طرحهای عمرانی اختصاص نداده است. حتی برخی گزارشها نشان میدهد در 4 ماه نخست امسال، بودجه عمرانی تخصیص داده شده رقم بسیار ناچیزی است!
جالب اینجاست که این رویه دولت یازدهم مختص امسال هم نیست و در 2 سال گذشته هم بودجه عمرانی تخصیص داده شده در فصل بهار به قدری کاهش یافته که در 15 سال اخیر و حتی از سالهای فعالیت دولت اصلاحات در یکدهه پیش (صرف نظر از کاهش چند برابری ارزش پول در این سالها در اثر تورم) نیز کمتر است.
دولتمردان یازدهم بهار سال گذشته تنها 5/38 میلیارد تومان بودجه برای طرحهای عمرانی تخصیص دادند، در حالی که بهار سال 93 نیز تنها 32 میلیارد تومان بودجه عمرانی تخصیص داده بودند. این در حالی است که این مقدار تخصیص بودجه در 3 ماه نخست سال به هیچوجه کفاف چند طرح کوچک عمرانی را هم نمیدهد، چه رسد به انجام طرحهای بزرگ عمرانی در کشور که بسیاری از آنها نیمهکاره ماندهاند. این مقدار تخصیص اندک بودجه در فصل بهار در شرایطی از سوی دولتمردان یازدهم اتفاق افتاده که در سالهای فعالیت دولت قبل بودجههای عمرانی تخصیص داده شده در فصل بهار اعدادی حدود 260 میلیارد تومان،222 میلیارد تومان، 217 میلیارد تومان و 245 میلیارد تومان بوده و معمولا کشور در 3 ماه نخست سال هم از بودجههای عمرانی بهرهمند میشد.
محمد آزاد، فعال اقتصادی و رئیس اتحادیه آهنفروشان کشور در گفتوگو با «وطن امروز» تصریح کرد: دولت بهجای توجه به تولید، اشتغال و توسعه کشور، ردیف بودجهای را تغییر و بودجه عمرانی را صرف هزینههای جاری میکند که این رویکرد غیراقتصادی و به زیان کشور است. وی اظهار داشت: صرف بودجههای عمرانی در هزینههای جاری شاهکار نیست و این روند نشاندهنده ناتوانی دولت در تحقق اهداف از پیش تعیین شده است. آزاد افزود: دولت یازدهم معتقد است تورم تکرقمی است اما در این شرایط رکودی که مراکز تولید با ظرفیت کم کار میکنند و اشتغال ایجاد نمیشود، این دیگر هنر نیست. وی گفت: بیشک دود تصمیم دولت در تغییر ردیف بودجه از عمرانی به جاری به چشم تولیدکنندگان و نیروی کار میرود.
در همینباره محمدقلی یوسفی، اقتصاددان اصلاحطلب گفت: در سالهای اخیر درآمدهای دولت کاهش پیدا کرده و دولتمردان مجبورند برای تامین هزینههای جاری خود از هزینههای عمرانی کم کنند.
وی افزود: همچنین امسال سال آخر دولت یازدهم است و معمولا دولتها در این مواقع تلاش میکنند تا مردم را راضی نگه دارند تا سال آینده بتوانند یکبار دیگر رای بیاورند. این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی به نسیم آنلاین گفت: طبیعی است که هزینههای عمرانی دیر بازده هستند و دولت تمایل چندانی به هزینه کردن آنها ندارد.
بودجههای عمرانی هم زمان زیادی را برای به ثمر نشستن لازم دارند و قابل رویت نیستند. یوسفی بیان کرد: اما هزینههای جاری مانند حقوق کارکنان، استخدامها و انجام تعهدات دولت خیلی ملموسترند و بهتر در جامعه به چشم میآیند. طبیعی است که در این شرایط دولت منابع را از بخشهای عمرانی میگیرد و به بخشهای جاری میدهد.
وی عنوان کرد: در حال حاضر قانون درستی ناظر بر هزینهکرد بودجه نیست و هر دولتی سعی میکند با توجه به وضعیت خودش تصمیمی را اتخاذ کند. این دولت هم وقتی میبیند یک سال بیشتر به انتخابات باقی نمانده است سعی میکند از بودجهای که دارد، برای بهتر نشان دادن عملکردش استفاده کند. یوسفی درباره تاثیرگذاری این مساله بر رکود نیز گفت: رکود به حد کافی در کشور ما ایجاد شده و مشکلات رکودی در اقتصاد ایران به قدری عمیق است که تخصیص ندادن بودجه عمرانی نمیتواند آن را عمیقتر کند، زیرا ما به حد کافی در وضعیت بد قرار داریم.
منبع: وطن امروز