به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، در این مراسم پس از قرائت قصیده محمدحسین انصاری نژاد خطاب به موسوی گرمارودی توسط خودش، حجت الاسلام محمدعلی مهدوی راد به سخنرانی پرداخت.
وی در بخش نخست به قرائت پیام حجت الاسلام شهرستانی وکیل تام الاختیار آیت الله سیستانی در ایران خطاب به موسوی گرمارودی پرداخت که در آن از این شاعر به عنوان عالمی مومن، مترجمی عمیق و صالح و شاعری متعهد و گرانقدر از تبار دعبل تجلیل شده بود.
مهدوی راد در ادامه با اشاره به اینکه موسوی گرمارودی به تعبیر قرآن کریم ذوالعین است، گفت: ایشان هم دارای قدرت تفکر و خلاقیت در حوزه های مختلف هستند و هم از نظر شخصیتی شکوهمند و نستوه. موسوی گرمارودی از تبارآنانی است که روزگار سیاسی و داغ و درفش دیده اند و با دعوت حق پای بیان حقیقت ایستاده اند و با دلی پاک، قلبی روشن بر این عهد ایستادند که فرجام ستم رفتنی است.
وی ادامه داد: در ادبیات دوران جاهلیت می خوانیم که در روزگار نزول قرآن بلاغت و فصاحت اعراب به شکلی بود که به قول جاهز کلمه و کلام مانند دیگی در سینه آنها می جوشید و هر گاه اراده می کردند می توانستند هر مفهومی را به قالب شعر بیاورند تا جایی که وقتی می خواستند بگویند امری فراگیر شده است عنوان می کردند که تبدیل به شعر شده است. به همین خاطر هم بود که رسول الله نیز شعر را گرامی می داشت و حسان را به شعر گفتن وا می داشت.
در ادامه مراسم همچنین مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران نیز در سخنانی به ذکر خاطره ای از موسوی گرمارودی پرداخت و گفت: من اولین بار ایشان را در مسجد هدایت دیدم. شب جمعه ای بود و جلسه تفسیر مرحوم طالقانی. آقای گرمارودی شعری درباره فلسطین خواندند که مورد تشویق همه قرار گرفت و همان هم باعث آشنایی ما شد. بعد از انقلاب هم به خاطر دارم که صبح جمعه ای به دعوت از شهید چمران به نخست وزیری آمد. یکی از معدود عکس هایی که من با برادرم دارم مربوط به همان دیدار است که ایشان از ما گرفت. خاطرم هست در اولین روز تیرماه 60 نیز که همزمان با شهادت برادرم بود شعری سرود که در روزنامه ها منتشر شد.
در ادامه این مراسم آیت الله حسینی جلالی از علمای حوزه نیز در سخنانی با اشاره به آشنایی اش با موسوی گرمارودی در قالب کنگره بزرگداشت شیخ کلینی و شعرخوانی این شاعر در وصف حضرت سیدالشهدا(ع) گفت: ایشان را از همان جلسه لبریز از ادب و اخلاق و تواضع و دارای سخنانی پرنفوذ دیدم که اینها به باور من ناشی از اخلاص و ارادتش به اهل بیت است.
وی افزود: موسوی گرمارودی شاعری است جامع که اشعارش گویای فرهنگ فارسی و غنی از لغات فارسی است.
در ادامه مراسم نوبت سخنرانی به بهاءالدین خرمشاهی رسید.
این ادیب با اشاره به 40 سال دوستی اش با موسوی گرمارودی گفت: من ارادتم به ایشان با نشریه «نگین» شروع شد که در آن کتاب های معرفی شده توسط استاد را می خواندم و امروز هم خدا را شاکرم که نصف بیشتر عمرم را در خدمت ایشان بودم. گاهی شعرهایم را به ایشان می دهم که برایم اصلاح کنند و گاهی هم ایشان از من می خواهند کتابی را برایشان ویرایش کنم. افتخار ویرایش کم ارزشم بر کارهای با ارزش ایشان همواره با من است.
خرمشاهی در ادامه به ترجمه تازه منتشر شده موسوی گرمارودی از نهج البلاغه اشاره کرد و گفت: 50 سال بال بال می زدم تا نهج البلاغه را بخوانم ولی نمی شد. زمانی که استاد ترجمه شان را برای ویرایش به من دادند متوجه شدم با فصیح ترین ترجمه از این متن رو به رو هستم.
در ادامه این مراسم پس از سخنرانی کوتاه محمود اسعدی دبیر همایش چهره های ماندگار و قرائت یکی از اشعار موسوی گرمارودی توسط سعید حدادیان، این شاعر برای سخنرانی به پشت تریبون آمد.
در ادامه این مراسم پیام آیتالله سبحانی توسط نماینده دفتر ایشان برای موسوی گرمارودی خوانده شد، متن این پیام به این شرح است:
تردیدی نیست که هیچ آیین و مسلکی به اندازه اسلام مردم را به دانشاندوزی دعوت نکرده است و همین نکته یکی از بهترین نشانههای حقانیت آن است. چه بسیار روشن است که متولیان مکاتب دروغین همواره در پی آنند که از جهل مردم سود برند و نان نادانی مردم خورند و همیشه نگرانند مبادا کسانی را که چنان بردگان به زیر سلطه خویش کشیدهاند از سرچشمه زلال معرفت سیراب شوند و بندهای بردگی را که سایه تاریک جهل علت اصلی آن است بگسلند. همانگونه که دانش را در این مکتب ارج و قرب است از دانشمند و شاعر و راهنمای فکر و اندیشه مردم نیز بهترین تجلیلها و تمجیدها شده است که این همه بیحکمت و علت نیست زیرا اکثر و یا همه گرفتاریها و سیهروزیها و بدبختیهای جوامع بشری ریشه در جهل و بیدینی مردم دارد و آنچه مایه سعادت آدمی است در دو کلمه کوتاه نهفته است؛ دانش و دیانت. تکریم و بزرگداشت شاعران و عالمان راههای گوناگون و مصداقهای فراوان دارد و یکی از بهترین آنها تکریم آنها در زمان حیات خود آنان است. یکی از این عالمان و شاعران که این جلسه به نام و برای تکریم او برگزار شده جناب آقای موسوی گرمارودی شاعر آیینی بلندآوازه و مترجم قرآن کریم، صحیفه سجادیه و اخیراً نهجالبلاغه هستند. ویژگی مهم ایشان استفاده از توان علمی و قریحه شاعری در راه ترویج مکتب اهل بیت و پاسداشت ارزشهای اخلاقی و نظام اسلامی است. ترکیببند عاشورایی و شعر بلند این شاعر خوشقریحه درباره زینب کبری (ع) از اشعاری است که تا ابد بر تارک شعر فارسی میدرخشد؛ نیز قصیده قرای ایشان در وصف معلم امت شیخ مفید در بیش از 20 سال پیش از قصیدههای فراموش نشدنی است که سخن را با چند بیت از آن به پایان میبرم.
سیدعلی موسوی گرمارودی در پایان این مراسم ضمن تشکر از برگزارکنندگان این مراسم گفت: من اصرار کردم که ما گوشهای بودیم و چنین مراسمی لازم نیست بعد از اتمام ترجمه نهجالبلاغه به حضرت امیر عرض کردم این بضاعت مزجا بود و کورسوی امیدی است که آنسو گوشه چشمی به ما کنید.
وی افزود: به همین کارهای اسلامی و ایرانی دلخوش هستم و معتقدم که در گوشهگوشه این کشور افرادی هستند که بیشتر از من صاحبت صلاحیت هستند تا از آنها قدردانی شود.