از ابتدای سال جاری دانشگاههای کشور یکی از مهمترین فعالیتهای فرهنگی و مذهبی را پیشرو دارند و برای برگزاری هرچه باشکوهتر جشنواره بینالمللی امام رضا(ع) وزارت علوم تمام دانشگاههای کشور را بسیج کرده است. به همین منظور هفت کمیته با همکاری دانشگاهها تشکیل شده است که هر کدام بخشهای مختلف علمی پژوهشی، فضای مجازی، هنری و غیره را پیگیری میکنند.
این دوره از جشنواره بینالمللی امام رضا(ع) با مشارکت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا (ع) با هدف معرفی آثار فاخر هنری آذر ماه سال 95 برگزار خواهد شد.
در میان کمیتههای هفتگانه بخش دانشگاهیان جشنواره، کمیته هنر متشکل از چهار دانشگاه هنر تهران، هنر اسلامی تبریز، هنر اصفهان و هنر شیراز فعالیتهای مرتبط با این جشنواره را در قالب دریافت آثار هنری دانشگاهیان و داوری، آغاز کردهاند.
اسامی رشتههای هنری
بخش هنری این رویداد که زیر مجموعه بخش دانشگاهی آن به شمار میرود در پنج رشته هنری به این شرح برگزار میشود: هنرهای تجسمی: نقاشی، گرافیک، تصویرسازی، مجسمه سازی و عکاسی، هنرهای سنتی و کاربردی: نگارگری (تذهیب، گل و مرغ، تشعیر و نقاشی ایرانی)، صنایع دستی (چوب، فلز، سفال، شیشه)، هنرهای سنتی(طراحی و بافت پارچه)، خوشنویسی، طراحی فرش، معماری، طراحی صنعتی، هنرهای نمایشی: تأتر، سینما، پویانمایی، چندرسانهای، هنرهای موسیقایی: نماآهنگ، سرود، آهنگسازی، مطالعات هنر: مرمت ابنیه تاریخی، مرمت اشیاء تاریخی، بنیادهای هنر رضوی و منظر شهری هنری در مشهد مقدس، معماری، آسیب شناسی احداث و مرمت بناهای دینی برگزار می شود.
اهداف جشنواره
در طول دوره برگزاری این جشنواره بین المللی، تلاش بر این است که جشنواره از ابعاد مختلف در حوزه هنر مورد بررسی قرار گیرد. به همین منظور، تشویق تولید کنندگان و پدیدآورندگان آثار برتر فرهنگی و هنری در زمینه سیره، شخصیت و معارف امام رضا(ع) و کمک به انتشار گسترده این آثار از مهمترین اهداف محسوب میشود.
باید گفت تأثیرگذاری مثبت جشنواره بر روحیه اسلامی و شیعی دانشجو و برگزاری کارگاههای تخصصی در طول جشنواره با دو هدف تولید آثار دانشجویی و ارتقاء نگاه به هنر رضوی در سطح جامعه از دیگر اهداف این جشنواره بر شمرده میشود.
ایجاد کارآفرینی هنری، معرفی هرچه بهتر مشهد مقدس به عنوان پایتخت معنوی جهان اسلام، شناساندن اندیشه و آموزه های عمیق حضرت علی بن موسی الرضا (ع) و گسترش فعالیتهای فرهنگی، هنری و مذهبی و مرتبط با سیره ائمه معصومین به ویژه امام رضا (ع) اهداف دیگر این جشنواره است که در قالب کمیته هنری فعالیتهای خود را آغاز کرده است.
موضوعات کمیته هنر
بر پایه این گزارش، موضوعاتی که دانشگاهیان می توانند در قالب آن ، آثار خود را به دبیرخانه ارسال کنند به این شرح اعلام شده است: شناخت اندیشه و زندگانی امام رضا(ع) و مضامین عالی فرهنگ رضوی، تأثیر اندیشه و آثار امام رضا(ع) در زندگی فردی و اجتماعی، تأثیرات سیره امام رضا(ع) در زندگی انسان معاصر، معرفی ابعاد علمی و اجتماعی شخصیت و سیره امام رضا(ع)، توجه به ظرفیت فرهنگها و اعتقادات بومی با محوریت فرهنگ رضوی(آداب و رسوم، آیین ها و...)، توجه به احادیث و روایات رضوی، زندگی و آثار اصحاب امام رضا(ع)، به تصویر کشیدن اندیشهها و سیره علمی امام رضا(ع) در برخورد پیروان سایر ادیان و فرق و...، ارتباط جامعه امروزی با امام رضا (ع).
زمانبندی بررسی آثار ارسالی
بر اساس برنامه زمان بندی اعلام شده، آخرین مهلت ثبت نام و ارسال آثار به دبیرخانه 25 مهرماه جاری اعلام شده است.
همچنین انتخاب اولیه آثار نیمه نخست آبان ماه و نتایج اولیه نیمه دوم این ماه اعلام خواهد شد.
در هفته نخست آذرماه اصل آثار انتخاب شده دریافت و داوریها در نیمه دوم همین ماه صورت میگیرد. لازم به ذکر است که همزمان با مراسم اختتامیه در هفته پایان آذرماه، نتایج نهایی اعلام خواهد شد.
کمیته هنر نیازمند بودجه است
خبرنگار خبرگزاری فرهنگ رضوی درباره آخرین اقدامات کمیته هنر با حجتالاسلام سیدجلال شریبانی گفتوگو کرده است.
وی با بیان اینکه هر چهار دانشگاه هنر کشور که در قالب کمیته هنری مشارکت دارند در تلاش هستند فعالیتهای مرتبط با این کمیته را همزمان پیش ببرند، اظهار داشت: تاکنون سعی کردیم اطلاع رسانی ها به صورت متمرکز باشد که این جشنواره در سراسر کشور پوشش داده شود.
وی درباره اقدامات دانشگاه هنر اسلامی تبریز در کمیته هنری، توضیح داد: کمیتهای در دانشگاه هنر اسلامی تبریز برای پیگیری کمیته هنر با همکاری دانشجویان خبره در عرصه هنر تشکیل شده است.
شریبانی ادامه فعالیتهای کمیته هنری را منوط به تامین مالی دانست و تاکید کرد: مدتی است که کمیته با مشکلات مالی مواجه شده و به همین دلیل کارها به کندی پیش میرود. این موضوع را با معاون فرهنگی وزارت علوم در میان گذاشتیم تا روند کار رضایت بخش شود. چرا که کمیته پیگیر انجام اهداف در نظر گرفته شده است اما بودجه کافی در اختیار ندارد.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه هنر اسلامی تبریز درباره آثار ارسالی به دبیرخانه کمیته هنری، گفت: آثار به صورت اینترنتی دریافت میشود. آثار حجمی هم ابتدا منوط به دریافت تصویر است و در صورت تایید، اصل اثر هم باید در اختیار دبیرخانه قرار گیرد.
وی با اشاره به نحوه داوری آثار، اظهار داشت: از هر چهار دانشگاه هنر، هیئت داورانی انتخاب میشوند. این امکان هم وجود دارد که برخی داوران از خارج دانشگاه دعوت شوند.