به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو بهرام قاسمی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست خبری صبح امروز خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تسلیت فوت رضا رستمی روزنامه نگار کشورمان به سوالات خبرنگاران و اصحاب رسانه پاسخ داد.
در ابتدای این نشست یکی از خبرنگاران در خصوص دخالت ترکیه در مسئله آزادسازی موصل علی رغم خواست مقامات عراقی و موضع جمهوری اسلامی در این خصوص پرسید که قاسمی پاسخ داد: این که هر دولتی باید با تروریست مبارزه کند اقدام درستی است اما به هیچ وجه قابل قبول نیست که به بهانه مبارزه با تروریست استقلال دولت های دیگر را نقض کنید و بدون مجوز و اجازه دولت مرکزی بخواهیم به صورت یک طرفه به خاک کشور دیگر ورود پیدا کنیم.
وی تصریح کرد: براین اساس هر گونه مشارکت در این مبارزه باید با هماهنگی، اطلاع و مجوز دولت مرکزی عراق باشد که برآمده از انتخاب مردم است و هر زمان دولتی مرکز این کشور بپذیرد کشور دیگری می تواند اقدامات مقتضی را انجام دهد.
قاسمی در ادامه در خصوص اقدامات وزارت خارجه پیرامون درخواست رئیس قوه قضاییه برای انجام مقدمات مذاکرات حقوق بشری با کشورهای اروپایی گفت: روابط ما با اروپا روابطی دیرینه و دارای قدمتی بسیار است در همین راستا اشتراکات زیادی با کشورهای اروپایی داشته و برخی اختلافات را نیز داریم که می توانیم با گفت و گو حل و فصل کنیم.
**نشست جامع مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا در ماه دسامبر برگزار خواهد شد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان به گفت و گوهای کشورمان با اتحادیه اروپا از زمان های گذشته اشاره کرد و یادآور شد: با توجه به ظرفیت های جمهوری اسلامی و منطقه و ظرفیت هایی که اروپا می تواند برای ما داشته باشد ما در ماه سپتامبر نشست جامع مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا را در پیش خواهیم داشت که در بروکسل و در حد معاون وزیر خارجه برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به مسائل مطروحه در این مذاکرات گفت: در این مذاکرات مسائل مختلفی مطرح خواهد شد که حقوق بشر نیز می تواند یکی از این موارد باشد اما الزاما مذاکرات با حقوق بشر نیست و ما مسائل زیادی داریم که باید با طرف اروپایی مطرح کنیم.
قاسمی ادامه داد: نگاه ما به مسئله حقوق بشر ویژگی های خاصی دارد که شاید برای برخی قابل درک و فهم نباشد و ما می توانیم سخنان طرف مقابل را بشنویم و مسائل خود را با آنها گوشزد کنیم.
** امکان صدور ویزا به صورت عام برای اتباع آمریکایی وجود ندارد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص صدور ویزا برای اتباع غربی به ویژه آمریکایی ها نیز گفت: درخواست ویزا برای این اتباع همان طور که در گذشته نیز وجود داشت براساس درخواست طرف ایرانی منعکس و پیگیری خواهد شد و همان طور که این اتفاق مسبوق به سابقه است ویزا در مواقع ضروری مثل شرکت در کنگره های علمی پزشکی و غیره با درخواست طرف های ایرانی صادر می شده است اما برای صدور وزیرا به صورت عام در حال حاضر تمهیدات خاصی وجود ندارد.
وی هم چنین در خصوص سفر روحانی به ارمنستان و جایگاه کشور ارمنستان در سیاست خارجی جمهوری اسلامی گفت: روابط ما با همسایگان شمالی از جمله آذربایجان و ارمنستان روابط خوبی بود و به طور مستمر تلاش می کنیم تا به تعمیق این روابط در همه زمینه ها بپردازیم.
قاسمی با بیان اینکه ارمنستان از جایگاه ویژه ای در میان همسایگان ما برخوردار است گفت: به غیر از روسیه ارمنستان تنها همسایه مسیحی ما محسوب می شود لذا این ویژگی ها سبب می شود تا روابط ویژه ای با این کشور داشته باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ابراز امیدواری کرد: در زمان لازم سفر رئیس جمهور به ارمنستان انجام شود و ما بتوانیم با این کشور در مسائل منطقه ای ایفای نقش کنیم چون تا حد زیادی از اشتراکات بالا برخوردار است.
وی یادآور شد: این دعوت از مدت ها قبل انجام شده و ما منتظر بودیم در زمان لازم این سفر انجام شود تا بتوانیم گام بلندی در همکاری های بلند مدت داشته باشیم.
*هدیه ظریف به کری به حل و فصل یک بحث مجادله ای در مذاکرات کمک کرد
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه برخی رسانه ها از اهدای هدیه از طرف وزیر امور خارجه کشورمان به وزیر امور خارجه آمریکا خبرمی دهند در این خصوص توضیحات مقتضی ارائه دهید گفت: در رفت و آمدهای دیپلماتیک معمولا هدایایی رد و بدل می شود و این اتفاق در همه سطوح مرسوم است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: البته این هدایا براساس فرهنگ کشورها می تواند متفاوت باشد در این مذاکرات هسته ای در مقاطعی حساس مبانی هسته ای پیچیده ای بین ما و طرف مذاکره کننده به ویژه آمریکایی ها وجود داشت و ادعایی در کنار این بحث ها مطرح شد که ایران در طراحی های خود در مواردی خاص دقیق نبوده است.
وی با اشاره به اینکه هدایای رد و بدل شده بین کشورها بیشتر اوقات ارزش مادی ندارد و معمولا پیام و حرفی را به طرف مقابل مخابره می کند تصریح کرد: در این دوران ظریف یکی از کتب چند گانه از آثار هنرمند عزیز محمود فرشچیان را برای هدیه به کری در نظر می گیرد و زمان ارائه هدیه کتاب را باز و ضمن نشان دادن تصاویر این کتاب به کری تاکید می کند این تصاویر تصویری از یک تابلو است که عرض و طول آن بیش از یک متر است که اگر به نمایشگاه فرشچیان مراجعه کنید می توانید این آثار را از نزدیک ببنید.
قاسمی ادامه داد: در این روند دکتر ظریف عنوان می کند فرشچیان برای معرفی آثار خود از ذره بین هایی استفاده می کند که این ریزه کاری ها را به حضار نشان دهد و با این حرکت عنوان می کند ایرانی ها از زمان های دور انسان هایی دقیق و عملگرا هستند و در نتیجه این اقدام دکتر ظریف به حل و فصل یک بحث مجادله آمیز کمک می کند و وزیر امور خارجه کشورمان با این اقدام پیامی را منتقل می کند که تاثیر زیادی داشته و طرف مقابل مجاب می شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص ایمیل کری به ظریف در خصوص مدعوین حاضر در نشست لوزان و انتشار این ایمیل در نشریه گاردین گفت: من در جایگاهی نیستم که مسئله درج شده در یک روزنامه را تایید یا رد کنم در این که ما در لوزان علاقه مند بودیم شرکت کنندگان از تنوع بیشتری برخوردار باشند شکی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: ما علاقه داشتیم کشورهای دیگر به جزو ترکیب اولیه در نشست لوزان باشند که منجر به حضور مصر، عراق و اردن شد و این نشست نشستی بود که ما بدون حضور روسیه و کشورهای اروپایی با حضور کشورهای منطقه به انجام رساندیم و رایزنی های مورد نظر در این نشست ارائه شد.
**دلیل احضار سفیر ترکیه به کشورمان چه بود؟
قاسمی در خصوص احضار سفیر ترکیه در هفته گذشته به وزارت خارجه کشورمان برای ارائه پاره ای توضیحات گفت: تایید می کنم که هفته گذشته مسئول ترکیه به طور مفصل در وزارت خارجه کشورمان حاضر و پیرامون مسائل زیادی از جمله سوریه، عراق و مسائل مربوط به حوزه خلیج فارس با وی صحبت و سوالاتی مطرح شد.
وی ادامه داد: در این نشست تا جایی که می توانستیم مسائلی را به آنکارا منتقل کردیم و با توجه به نوع روابط و همسایگی با این کشور تماس های زیادی با آنکارا داریم براین اساس نکات عمده ای به وی گوشزد و مسائلی را به وی انتقال دادند و مسائل مورد ابهام با وی مطرح شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص مذاکرات با اروپا نیز گفت: مذاکرات با اروپا علاوه بر تماس با اتحادیه اروپا با تک تک کشورهای اروپایی از گذشته وجود داشته است و مناسبات ما در شرایطی که بستر لازم فراهم بود خوب پیش رفت و امروز بعد از لغو تحریم های رایزنی های مکرر دو طرف ادامه خواهد یافت این در حالی است که وزیر محیط زیست هلند، وزیر حمل و نقل آلمان در تهران حضور داشتند و معاون پارلمان اتریش نیز در تهران حاضر شد.
قاسمی تصریح کرد: براین اساس 4 هیئت اروپایی در حال حاضر در تهران هستند واین رفت و آمدها ادامه دارد.
وی یادآور شد: در سطوح بالاتر از جمله در سطح رئیس جمهوری سفرهایی مطرح است که به نوبت انجام خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی براینکه آیا ایران نقش میانجی گری بین آذربایجان و ارمنستان را ایفا خواهد کرد یا نه گفت: روابط ما با آذربایجان و ارمنستان قدمت تاریخی دارد و از یک روند خاصی از دوران صفویه تاکنون پیروی کرده است.
قاسمی تصریح کرد: ما به عنوان اولین کشور در حوزه میانجی گری میان اختلافات آذربایجان و ارمنستان که پس از فروپاشی شوروی و افزایش تنش میان این دو کشور نقش اساسی ایفا کردیم و طی یک دوره تلاش توانستیم یک آتش بس در قره باغ ایجاد کنیم اما به دلیل کارشکنی برخی کشورها این روند به کار خود ادامه نداد.
وی افزود: اما ایران جایگاه ویژه ای بین دو کشور دارد و بیاناتی که در سفر رئیس جمهور می تواند مورد رایزنی باشد همکاری های منطقه ای است و در شرایط کنونی ما علاقه مند به حضور در بحث میانجیگری بین دو کشور را نداریم علی رغم این که هیچ کشوری مثل ما توانایی میانجی گری را ندارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص تحولات تهران اتاوا نیز گفت: مذاکرات بین دو کشور ادامه دارد و همچنان رو به جلو است ما امیدواریم تا حل و فصل برخی مسائل در مرحله نخست بتوانیم دفاتر حافظ منافع در دو پایتخت تلاش کنیم که این اقدام می تواند به ارائه خدمات به ایرانی ها و کانادایی ها مفید باشد.
قاسمی هم چنین در خصوص اجلاس کارشناسی کشورهای خلیج دریای خزر که در تهران برگزار شد نیز گفت: چهل و هفتمین اجلاس کارشناسی خلیج دریای خزر از دیروز در تهران آغاز با سخنرانی ظریف افتتاح شد و امروز نیز ادامه خواهد داشت.
وی موضوع رژیم حقوق دریای خزر را موضوع پیچیده ای دانست و تصریح کرد: این موضوع با توجه به پیچیدگی خاص دریای خزر که مطرح است مورد اهمیت است و ما طی ادوار گذشته به موفقیت های زیادی در این خصوص نایل شدیم و می توانیم با رایزنی های کشورهای پنج گانه این موضوع را حل و فصل کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ابراز امیدواری کرد: این اجلاس بتواند تا بعدازظهر امروز ابهامات باقی مانده را کاهش دهد اما موضوع پیچیده ای که باید بین 5 کشور و منافعی که در دریای خزر دارند از اهمیت بالایی برخوردار است و حل فصل این مسائل به زمان نیازمنداست اما امیدواریم این زمان کوتاه باشد.
قاسمی در پایان این نشست در خصوص آخرین تحولات یمن و آتش بس این کشور گفت: با تجاوز عربستان به یمن موضوع یمن بیش از پیش پیچیده شد و گذر زمان آن را پیچیده تر کرد ما از آتش بسی که قرار بود انجام شود استقبال کردیم و به عنوان مقدمه ای که با تلاش کشورهای منطقه با دقت آنان و عدم استمرار تجاوز عربستان به یمن سعی کردیم تا زمینه هایی برای آتش بس طولانی تر و رسیدن به شرایط مطلوب مذاکرات سیاسی داشته باشیم اما متاسفانه عربستان آتش بس را شکست و به نظر می رسد وضع یمن می تواند از گذشته پیچیده تر شود.
وی یادآور شد: عربستان باید هر چه زودتر از یمن خارج شود و هر روز که این اقدام را به تعویق بیندازد به نفع این کشور نخواهد بود چون افکار عمومی بیش از پیش توجه بیشتری به کشتار کودکان و زنان در یمن دارند و عربستان اگر با یک خردگرایی به مسئله نگاه کند باید هر چه زودتر به این تراژدی پایان دهد.