به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه اصلاحطلب اعتماد از اوضاع بیکاری گزارش داده است: شرايط كار در روستاها و شهرهاي كوچك چندان مطلوب نيست و عدم توسعه روستايي روند مهاجرت به شهرها را تشديد كرده است. جداول گزارش شده مركز آمار نشان ميدهد در سال 94 دليل 4/16 درصد از مهاجرتها يافتن شغل و ارتقاي شغلي بوده است. وقتي اين عدد را در كنار آماري ديگر كه آب رفتن روستاها در يك قرن گذشته را نشان ميدهد، قرار ميدهيم، چرايي بحران بازار كار ملموستر ميشود.
روستاها روزگاري 79 درصد از نواحي استقرار جمعيت را شامل ميشد اما امروز فقط 29 درصد از نواحي كشور را روستا تشكيل ميدهد. تخمينها هم از افت اين درصد به 16 تا 35 سال آينده خبر ميدهد.
نگاه همهجانبهتر به موضوع بيكاري اين واقعيت تلخ را حكايت ميكند كه بيتوجهي به توسعه روستاها، مهاجرتها را منبسطتر كرده و حجم تقاضاي بالا براي كار در شهرها، مشاغل كاذب و اقتصاد غيررسمي را رشد داده است...
يكي از كليديترين وعدههاي حسن روحاني در ابتداي فعاليت خود حل معضل بيكاري و ايجاد اشتغال براي جوانان بود. تابستان 92 بود كه روحاني وعدههاي متعددي را به جامعه مبني بر حل معضل بيكاري داد و اكنون در سال پاياني دولت مشاهده ميكنيم كه هنوز بيكاري معضل اول بسياري از خانوادههاي ايراني است. نكته مهم و قابل توجه در بحث عملي نشدن حل معضل بيكاري، نبود راهكار از سوي دولت است. با وجود هشدارهاي داده شده از سوي مقامات دولتي طي سالهاي اخير نسبت به معضل بيكاري، هنوز هيچگونه راهكار عملياتي و تغيير در اوضاع بيكاران به چشم نميخورد.
حسن روحاني در شبكه جامجم در10 خرداد 92 درباره نرخ بيكاري گفت: «ما براي اشتغال يك برنامه جدي خواهيم داشت و من جديترين برنامه اقتصاديام در ماههاي اول حل معضل اشتغال است و مخصوصا براي آنهايي كه تحصيلكرده دانشگاهها هستند و وقتي اين مشكل حل شد خود به خود ما ميتوانيم دانشجويان تحصيلكرده خارج از كشور را هم به داخل كشور جذب كنيم و استفاده بكنيم. كارگران كارخانههاي ما بيكار بودند اما براي كارخانههاي چين اشتغال ايجاد كرديم و به دولت سازندگي و اصلاحات ايراد گرفتيم و تهمت زديم.»
اكنون 3سال از اظهارات حسن روحاني ميگذرد و مشاهده ميكنيم كه روند بيكاري در بين فارغالتحصيلان دانشگاهي صعودي است. نه خبري از بازنگري در رشتههاي بيشمار دانشگاهي است و نه تغييري در مدلها و روشهاي تدريس در مدارس؛ كارشناسان معتقدند تا زماني كه دولت تصميم به اعمال تغييرات اساسي در نظام آموزش و پرورش و آموزش عالي كشور نگيرد و فرهنگ كار در كشور تغيير نكند، وضع به همين منوال خواهد بود. به گواه آمارها نرخ بيكاري در سال ۱۳۹۴ به ۱۱ درصد رسيده كه بيانگر افزايش 4/0 درصدي نسبت به سال قبل آن بود. اما موضوع نگرانكننده، نرخ بيكاري است كه براي جوانان تحصيلكرده برآورد ميشود. مدتي پيش رييس مركز آمار ايران نرخ بيكاري فارغالتحصيلان دانشگاهي را 5/18درصد اعلام كرد و گفت: حدود يكميليون نفر از تحصيلكردههاي فوقديپلم به بالا بيكارند.