به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه اصلاحطلب شهروند از کسری بودجه دولت انتقاد کرده است: صورت کسری بودجه خبری است که هر سال در رسانههای ایران تکرار میشود. دیروز اسماعیل جلیلی، مشاور معاون رئیسجمهوری به مهر اعلام کرد كه ٢٥,٦درصد از درآمدهای بودجه در ٤ ماه نخست امسال محقق نشده است و به این ترتیب حدس زده میشود تراز عملیاتی دولت با کسری ۲۲هزار و ۳۵۰میلیارد تومانی همراه باشد. او تأکید کرده است این موضوع ربط چندانی به سقوط قیمت نفت ندارد و بیشتر ناشی از بدنه عریض و طویل دولت است و دولت بدون خانهتکانی و ایجاد شفافیت در بودجه نمیتواند از پس تکرار هر ساله کسری بودجه برآید. این موضوع در حالی رخ میدهد که سعید لیلاز، کارشناس اقتصادی نزدیک به بدنه دولت نیز در گفتوگو با ایلنا، از افزایش هزینههای دولت انتقاد کرده و گفته است رشد هزینههای جاری دولت بیش از درآمدهای آن بوده و ۲۴درصد رشد داشته است. او تأکید کرده است كه افزایش دستمزد کارکنان دولت در سال ٩٥ تنها ۱۲درصد بوده و در صورتی که دولت همه هزینهها را ثابت نگه میداشت و بقیه هزینهها را پوشش میداد، هزینههای جاری باید تنها ۱۰درصد رشد میکرد.
رشد هزینههای جاری و آب رفتن اعتبارات عمرانی در کنار کسری بودجه و محققنشدن درآمدهای پیشبینی شده مشکل مزمن دولتهای ایرانی است. «حمیدرضا برادران شرکاء»، اقتصاددان در گفتوگو با «شهروند» تنها راهکار فائق آمدن به کسری بودجه هرساله را خصوصیسازی و سرعت دادن به واگذاریهای دولتی میداند و میگوید: وقتی دولت کوچک و بخش خصوصی بزرگ شود، هزینههای جاری کاهش مییابد و مالیات و بهتبع درآمد دولت بیشتر خواهد شد. ضمن اینکه دولت برای کاهش هزینههای جاری خود باید هزینههای غیرموثر و بدون بازده به نهادها و موسساتی را کم کند؛ موسساتی که کمک جدی به تحقق اهداف قانون بودجه سالانه نمیکنند.
حمیدرضا برادران شرکاء با اشاره به ضرورت صحت پیشبینی بودجه به «شهروند» میگوید: بودجه حالت پیشبینی دارد. وقتی که پیشبینی انجام گرفته محقق نشود، کسری بودجه به وجود میآید. البته عکس این مسأله نیز ممکن است، یعنی درآمدها بیش از آنچه پیشبینی شده است، محقق شوند که در این حالت دولت با مازاد بودجه مواجه میشود، اما من به خاطر ندارم در ١٠، ٢٠سال گذشته دولتها در هیچ دورهای مازاد بودجه داشته باشند.
او ادامه میدهد: اگر کسری بودجه به وجود میآید، باید دید که کدام درآمدها محقق نشده است، چرا که دولتها معمولا هزینه جدیدی را در نظر نمیگیرند، مگر در شرایط خاص، مانند زمانی که زلزله بیاید یا حوادث غیرقابل پیشبینی دیگری رخ دهد. بنابراین کسری بودجه معمولا به دلیل عدم تحقق کامل درآمدهای نفتی، مالیاتی یا درآمد حاصل از فروش اوراق مشارکت اتفاق میافتد. باید دید ترکیب بودجه چگونه بوده و کدام بخش از درآمدها محقق نشده است.