گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، چند روز گذشته بود که نیروی انتظامی تهران بزرگ با انجام عملیاتهای اطلاعاتی گسترده بیش از 800 انبار نگهداری کالا در حومه شناسایی کردند که منجر به کشف بیش از 500 میلیارد تومان کالای قاچاق دپو شده، شد.
کالاهایی که همه در صف انتظار برای ورود به بازار مصرفی بودند. کالاهایی که در بین آنها داروهای فاسد یا سیگارهای تقلبی فراوانی وجود داشت.
همچنین در میان این کالاها اسباببازی، لوازم خانگی، لوازم یدکی خودرو و ... نیز وجود داشت و حجم آنها به قدری زیاد بود که سردار ساجدی نیا فرمانده انتظامی تهران بزرگ از نیاز 400 کامیون برای حمل آنها سخن گفت و از دستگاه قضایی درخواست کرد تا اجازه امحای آنها در محل را صادر کنند.
حال با یک حساب سرانگشتی میتوان دریافت که اگر این 500 میلیارد تومان کالای قاچاق وارد بازار مصرفی میشد چه ضرر عظیمی به تولیدکنندگان قطعات یدکی خودرو، سازندگان اسباببازی، داروسازها و سایر تولیدکنندگان وارد میشد؟ از سوی دیگر چه ضرری مصرفکنندگان را تهدید میکرد؟ اگر شخصی به بیمار خود یکی از این داروهای فاسد را میخوراند، شاید برای یک عمر پشیمانی گریبانش را میگرفت؛ و چه افرادی هماکنون هستند که در گذشته فریب این داروها را خوردهاند.
متاسفانه کشور ما سالهاست که با این معضل اقتصادی دست و پنجه نرم میکند و برای سالهای متمادی که مسئولان امر مبارزه جدی با قاچاق را رها کرده بودند، به بهشت قاچاقچیان تبدیل شده بود. خوشبختانه چندی است که با تاکید مقام معظم رهبری و اقبال عمومی ملت ایران، مسئولان مقداری به تکاپو افتادهاند تا با این معضل خانمانسوز یعنی قاچاق مبارزه جدی کنند.
اما مسالهای که بسیار مهم است مبادی ورود چنین حجم زیادی از قاچاق کالا است. چگونه 210 کانتینر که بزرگترین محموله قاچاق بعد از انقلاب اسلامی بود، به کشور وارد شد؟
چگونه 500 میلیارد تومان کالای قاچاق تا قلب سیاسی و اقتصادی کشور نفوذ کرده است؟ آیا حقیقتا دروازههای اقتصادی کشور آنقدر بیمتولی و بدون نگهبان است؟ تمام این کالاهای قاچاق از مصادیق نفوذ اقتصادی است.
وقتی به مسئولان گمرک میگوییم متولی پاسداری از درهای اقتصادی کشور هستید و چگونه این محمولهها وارد کشور میشوند با فرافکنی و تشویش اذهان عمومی، جریان را اگر به کلی منکر نشوند به سوی کولهبران میچرخانند و مدعی میشوند از مرزهای غیررسمی این کالاها وارد کشور میشوند.
اما سردار ساجدینیا فرمانده انتظامی تهران بزرگ در پاسخ به این فرافکنیها گفت: این حجم از قاچاق (500 میلیارد تومان) آنهم در تهران فقط از کولهبری نیست و قطعا بخشی از گمرکات هم است.
بنا به گفته خورشیدی سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز سامانه جامع انبارها مسئولیت نظارت بر انبارها را دارد. این سامانه در دوبخش فعالیت میکند یکی مبادی و مقاصد بار و دیگری در مراکز نگهداری کالا؛ که تاکنون در بخش مبادی و مقاصد در حال اجرا است.
امید است با راهاندازی کامل سامانه جامع انبارها، تمام انبارهای کشور مورد بازرسی قرار بگیرد و قاچاقچیان دیگر نتوانند با دپو کردن کالاهای قاچاق، به اقتصاد ملی ضربه وارد کنند.
در این میان که با تلاش نیروی انتظامی شاهد کشفیات جدید و محمولههای بسیار زیاد قاچاق در اقصی نقاط کشور هستیم، سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران به جای صیانت از مرزهای اقتصادی کشور، به دنبال زیادهخواهی های خود است و سعی در تصاحب سامانه سازمانهای دیگر را دارد. گویا آنها منتظرند تا سامانه جامع تجارت را نیز برای خود کنند و پس از آن خود را به عنوان متولی اقتصاد کشور معرفی کنند.
هماکنون نظارت گمرک بر واردات و صادرات آنقدر ضعیف است که بزرگترین محموله قاچاق پس از انقلاب به راحتی به داخل کشور نفوذ میکند و در همان پرونده تعداد زیادی از کارکنان گمرک نیز بازداشت میشوند.
از سوی دیگر پس از اعلام این خبر و حتی خبر بازداشت کارکنان گمرک، رئیس این سازمان با فرافکنی، گمرک را برنده این پرونده میخواند و کشف چنین محمولهای را از فعالیتهای مثبت گمرک میداند.
هماکنون در تفاهمنامهای که این سازمان با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز منعقد کرده است متعهد شده تا به سامانه ثبت الکترونیکی معاملات نفتی سازمان امور مالیاتی پایبند باشد و سامانهای موازی که ایجاد کرده بود را تعطیل کند. سامانهای که اهرم فشاری روی پتروشیمیها و شرکتهای نفتی بود تا اطلاعات جزئی خود را روی آن ثبت کنند. اما این تفاهمنامه نیز با تعیین فرصتی 40 روزه سبب خواهد شد تا گمرک هم فشار خود برای ثبت اطلاعات پتروشیمیها و شرکتهای نفتی و هم تلاش خود برای از رده خارج کردن سامانه سازمان امور مالیاتی را بیشتر کند.
همچنین سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران که منافذ اقتصادی بسیاری دارد و موجب کشف محمولههای بسیار زیاد قاچاق میشود، به تازگی طی اقدامی تاملبرانگیز سعی دارد در اقتصاد کشور منافذ امنیتی را بگشاید.
این سازمان با سوءاستفاده از اختیارات قانونی خود، انبارها را موظف کرده است تا تمام اطلاعات خود را از طریق بستر جیمیل که از ضریب نفوذ بسیار بالا و ضریب امنیت بسیار پایینی برخوردار است، به دست گمرک برسانند. بارها و بارها در ماجرای اسنودن شاهد حفرههای امنیتی و اطلاعاتی گوگل بودیم، سوال اینجاست چرا سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران که مدعی داشتن یکی از قدرتمندترین تیمهای سایبری و متخصصان سامانه است، فریب فضای ناامن گوگل را خورده اند و از انبارهای شهری که در حیطه وظایف گمرک نیست، خواسته است؟