به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه حامی دولت ابتکار از بلاتکلیفی خرید هواپیما ابراز نگرانی کرده است: روز گذشته شرکت هواپیمایی ایرباس با اشاره به رای مجلس نمایندگان آمریکا درباره توقف فروش هواپیما به ایران و پیروزی ترامپ اعلام کرد این شرایط وضعیت بلاتکلیفی را برای فروش هواپیما به ایران پدید آورده است.
این در حالی است که مقصود اسعدی دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی می گوید: آمریکاییها طبق توافق برجام مکلف هستند که تحریمهای هواپیمایی ایران را بردارند، بنابراین اگر مشکلی در ارتباط با خرید هواپیما برای کشور ما ایجاد کنند، به نوعی نقض تعهد کردهاند و این موضوع از طریق مراجع مسئول دنبال میشود. موضوع خرید هواپیما با یک دست شدن حاکمیت جمهوری خواهان در آمریکا کمی پیچیده به نظر می رسد. مسئولان شرکت ایرباس اعتراف کرده اند در حالت بلاتکلیفی قرار دارند هرچند در گزارشی که بلومبرگ از این سردرگمی داده است نکته قابل توجهی وجود دارد.
شرکت هواپیماسازی ایرباس اعلام کرده در حال ارزیابی تبعات رای کنگره آمریکا به ممنوعیت فروش هواپیماهای ایرباس و بویینگ به ایران است اما فرایند تکمیل قرارداد ٢٧میلیارددلاری فروش هواپیما به تهران را نیز متوقف نکرده است. این عدم توقف در تکمیل قرارداد البته با این جمله ادامه پیدا می کند: اگر ایران پول را نقدا پرداخت کند ایرباس ممکن است بتواند تا قبل از پایان سال کار تحویل یک هواپیمای باریکپیکر ای ٣٢١ به ایران را پیش ببرد، هرچند این یک فروند بهعنوان بخشی از یک بسته مورد مذاکره قرار گرفته و هنوز باید قرارداد نهایی امضا شود. از فهوای این اظهارات شاید به نوعی از بازارگرمی در فروش هواپیما به ایران دریافت کرد. پیش از این قرار بود خرید هواپیما نه به صورت نقدی که به شیوه اجاره به شرط تملیک خریداری شود. موضوعی که حالا با اظهارات مسئولان ایرباس گویی متفاوت به نظر می رسد.
اصغر فخریه کاشان، عضو ارشد مذاکره کننده تیم هوایی ایران در گفتوگو با ایلنا، در واکنش به اظهارات منتشر شده از سوی مقامات ایرباس و بویینگ می گوید: هنوز هیچ مذاکرهای درباره پرداخت نقدی برای خرید هواپیماهای نو نداشتهایم. هنوز هیچ یک از این اظهارات به طور رسمی به ما اعلام نشده است. منبع مالی برای خرید نقدی هواپیماهای نو از ایرباس نداریم اما تاکید میکنم هنوز ایرباس درباره این درخواست خود به صورت رسمی با ما وارد مکاتبه و مذاکره نشده است.
در حالی که کلاود براندس، معاون رئیس شرکت ایرباس در امور تامین مالی مشتریان در خاورمیانه گفت: ایرباس منتظر خواهد ماند تا ببیند سنا و رئیسجمهور باراک اوباما چه واکنشی به تصمیم اخیر مجلس نمایندگان نشان میدهند. حتی اگر توقف فروش هواپیما به ایران رای نیاورد رای اولیه مجلس نمایندگان در شرایطی که ایرباس در حال مذاکره درباره شرایط نهایی قرارداد است، یک وضعیت بلاتکلیفی به وجود آورده است...
هر چند خرید ایران از شرکت های معتبری چون بوئینگ و ایرباس به مراتب بهتر از سایر فروشندگان است اما در صورت دست اندازی آمریکایی ها ایران جایگزین هایی برای نوسازی ناوگان هایی خود خواهد داشت. عضو ارشد مذاکره کننده تیم هوایی ایران درباره احتمال خرید هواپیماهای شرقی از جمله سوخو تاکید می کند: تمام سازندگان هواپیما قصد فروش هواپیما به ایران را دارند اما ما هیچ تغییری را در برنامه خرید هواپیماهای جدید نداشتهایم. فخریه کاشان همچنین درباره خرید هواپیما از ابمائر و بمباردیر می گوید: مذاکرات با تمام فروشندگان هواپیما در حال انجام است و تماسهای مستمر برقرار است. مدل هواپیماهای بمابردیر و ابمائر از جمله هواپیماهای کوچک هستند و برخی از قطعات این هواپیماها هم از آمریکا تامین می شود بنابراین مشکلاتی که برای خرید ایرباس و بویینگ وجود دارد شامل حال هواپیماهای بمابردیر و ابمائر می شود.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی درباره جلسه بعدی مذاکره با نمایندگان ایرباس و بویینگ می افزاید: در هفته جاری جلسهای برای ادامه مذاکرات با نمایندگان ایرباس و بویینگ برگزار میشود.
همچنین دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی در این خصوص می گوید: چینیها یکی از کشورهای سازنده هواپیما هستند که اخیرا در این موضوع وارد شدند. شرکتهای هواپیمایی ما هم مذاکراتی با شرکتهای هواپیمایی چینی داشتهاند؛ همانطور که این مذاکرات را با ایرباس، بوئینگ، بمباردیه و امبرائر داشتهاند.»
وی خاطرنشان کرد: «خرید هواپیما بسته به شرایطی که شرکت فروشنده و کشور خریدار دارد، صورت میگیرد.»