80 درصد كودكان، تحت پوشش طرح غربالگري تنبلي چشم قرار ميگيرند
دكتر محمد نفريه در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي «شبكه خبر دانشجو»، اظهار داشت: سازمان بهزيستي در پيشگيري از معلوليت ها، پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي، پيشگيري از اعتياد و نيز مشاوره، طرح هاي بزرگي را اجرا مي كند كه از جمله اين طرحهاي بزرگ، طرح غربالگري تنبلي چشم (آمبيلوبي) است كه حدود 13، 14 سال است كه سازمان بهزيستي اين طرح را انجام مي دهد.
معاون پيشگيري و فرهنگي سازمان بهزيستي افزود: در سال گذشته يك ميليون و 800 هزار كودك 4 تا 6 ساله تحت پوشش طرح غربالگري قرار گرفتند كه بيش از 12 هزار آمبيلوبي خالص در آن سال كشف شد.
وي با بيان اينكه در مدت اجراي طرح غربالگري تنبلي چشم، حدود 140 هزار آمبيلوبي كشف شده است، تصريح كرد: اين بيماري شايعترين علت نابينايي افراد زير 21 است و اگر اين موارد كشف نمي شد الان 140 هزار نفر نابينا شده و يا با كم بينايي شديد مواجه بودند؛ كه سازمان بهزستي با تحت پوشش قرار دادن 80 درصد جمعيت هدف، از نابينايي اين افراد جلوگيري كرد.
نفريه خاطرنشان كرد: غربالگري كودكان شش ماه به بالا در حال پايلوت است و اگر برآورد اوليه نتايج، مثبت باشد در سال هاي آينده سن غربالگري تنبلي چشم از چهار سال به دو سال كاهش پيدا ميكند كه به اين ترتيب نه تنها تنبلي چشم را كشف مي كنيم، بلكه كليه اختلالات انكساري نيز كشف مي شود؛ البته در همين مدت حدود 15 سال، 350 هزار اختلال انكساري در اين طرح پيدا شد.
معاون پيشگيري و فرهنگي سازمان بهزيستي كشور از ديگر طرح هاي اجرايي سازمان بهزيستي را غربالگري ناشنوايي نوزادان عنوان كرد و افزود: شايعترين معلوليتي كه كودكان با آن به دنيا ميآيند ناشنوايي است و اين سازمان چند سالي است اين طرح را پايلوت كرده و در حال حاضر طرح ملي شده است.
وي در ادامه گفت: در دو، سه سال اخير وزارت رفاه در اجراي طرح غربالگري ناشنوايي نوزادان سرمايهگذاري كرده و بيش از 270 دستگاه خريداري شده و تمام استانها و خيلي از شهرستانهاي بزرگ به دستگاههاي غربالگري شنوايي مجهزند و نوزادان در سه روز اول غربالگري شنوايي ميشوند.
نفريه با بيان اينكه ناشنوايي و كمشنوايي موجب عقبافتادگي ذهني، شناختي و تعليماتي ميشود، بيان داشت: خوشبختانه در سال گذشته حدود 30 درصد مواليد، تحت پوشش غربالگري شنوايي قرار گرفتند و برآورد امسال نيز 50 درصد مواليد است و اگر اين روند ادامه پيدا كند ما ظرف دو، سه سال آينده به بالاي 80 درصد غربالگري ميرسيم.
معاون پيشگيري و فرهنگي سازمان بهزيستي كشور در ادامه ابراز داشت: طرح غربالگري شنوايي نوزادان به وسيله بخش خصوصي در تمام بيمارستانهاي دولتي و سازمان تامين اجتماعي انجام ميشود.
وي از ديگر طرحهاي در دست اجراي سازمان بهزيستي به طرح آگاه سازي كمسودان اشاره كرد و گفت: در اين طرح براي بيش از 600 هزار كم سواد تحت پوشش نهضت سواد آموزي، 10 كتابچه ارائه ميشود و آموزشياران نيز به خلاصه نويسيهاي اين كتابچهها جايزه ميدهند.
نفريه افزود: از خدمات ديگر سازمان بهزيستي، مشاوره ژنتيكي است كه در 131 مركز مشاوره ژنتيك در كل كشور اين خدمات ارائه ميشود و در سال گذشته، 58 هزار زوج از اين خدمات استفاده كردند.
معاون پيشگيري و فرهنگي سازمان بهزيستي كشور اذعان كرد: سازمان بهزيستي بر گسترش اين شبكه تاكيد دارد و چند سال است كه براي مشاوره ژنتيك، يارانه در نظر گرفته است تا خانوادههاي كم بضاعت نيز بتوانند از يارانه مشاوره و يارانه آزمايش استفاده كنند.
وي طرح ارتقاي توان ذهني نوزادان را نيز از طرحهاي ديگر سازمان بهزيستي خواند و گفت: كودكاني كه با آيكييو پايينتري به دنيا ميآيند با يكسري تعاليم كه به مادران و مربيان داده ميشود، آيكييوي اين نوزادان بالا ميرود تا در مدارس عادي تحصيل كنند.
نفريه در ادامه تصريح كرد: كتابهاي درس ما براي آي كي يوي 85 به بالا است و كودكان با آي كي يوي 70 تا 85 از بقيه دانش آموزان جا ميمانند و با ترك تحصيل از مدارس بيرون ميروند و احتمال بيشتري مي رود كه اين افراد به بزهكاري روي آورند.
معاون پيشگيري و فرهنگي سازمان بهزيستي كشور خاطرنشان كرد: طرحي نيز براي پيشگيري از معلوليتهاي ناشي از انفجار مين به اجرا درميآيد كه سال گذشته بيش از 200 هزار كودك و حدود 15 هزار كشاورز و دامدار در پنج استان آلوده به مين مورد آموزش قرار گرفتند.
وي با بيان اينكه طرح ديگر سازمان بهزيستي طرح پيشگيري از سوختگيهاست، گفت: اين طرح در پنج استان در حال پايلوت است كه در سال آينده يا اين طرح ملي ميشود يا براي استانهاي بيشتري پايلوت خواهد شد.
نفريه در پايان پيشگيري از مصرف سيگار را نيز از طرحهاي سازمان بهزيستي اعلام كرد و اظهار داشت: از طريق اين طرح و به طور غيرمستقيم آلوده نشدن به مصرف سيگار به كودكان آموزش داده ميشود./انتهاي پيام/