به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، جام جم از توقف پرداخت وام گزارش داده است: یک ماه است که بسیاری از بانکها به هیچ فردی تسهیلات خرد ارائه نمیکنند و عنوان میکنند که منابع کافی در اختیار نداریم به همین دلیل جلوی وام را بستیم تا بیشتر متضرر نشویم.
بررسیهای خبرنگار ما در نقاط مختلف شهر تهران نشان میدهد که بانکها از ارائه تسهیلات خرد خودداری میکنند و برخی از آنها بخش تسهیلات خود را تعطیل کردهاند. از سوی دیگر، معدود بانکهایی که هنوز وام میدهند، فتیله پرداخت وام با نرخ 18 درصد را پایین کشیدهاند. در حالی که طبق مصوبه شورای پول و اعتبار، بانکها نباید سود تسهیلات خود را بیش از 18درصد تعیین کنند، این بانکها وام را با نرخ 25 درصد به مردم پرداخت میکنند.
خبرنگار جامجم برای پیگیری روند پرداخت وام به شعب چند بانک سر زده است. وارد یکی از شعبههای بانک شدم و به بخش تسهیلات مراجعه کردم. متصدی باجه که مشغول بازی با موبایل خود بود، سرش را لحظهای بالا گرفت و دوباره به بازی مشغول شد و گفت بفرمایید. زمانی که گفتم وام میخواهم بدون اینکه سرش را بالا بیاورد، گفت: «فعلاً تسهیلات نداریم. ببخشید.»
به بانک دیگری مراجعه کردم که متصدی امور تسهیلات آن بانک هم گفت که فعلاً تسهیلات تعطیل است. به یکی از بانکهای دولتی رفتم که پاسخ متصدی امور تسهیلات این بود: فعلاً منابع نداریم و تا زمانی که بخشنامه جدید برای اعطای تسهیلات به دست ما نرسد، از وام خبری نیست.
وی افزود: یک ماهی است که جلوی وامها گرفتهشده و بعید است که شما بتوانید از بانکی تسهیلات دریافت کنید. یک بانک دولتی دیگر نیز همین پاسخ را داد،تنها با این تفاوت که اعلام کرد به قدری بدون منابع است که در حقوق کارمندان خود مانده است. وارد بانک دیگری شدم. زمانی که گفتم تسهیلات میخواهم، مرا به بخش مربوط راهنمایی کردند. متصدی باجه با کمال احترام برخورد کرد و گفت چه مبلغی تسهیلات میخواهید و من رقم 20 میلیون تومان را اعلام کردم. متصدی باجه پاسخ داد که اقساط سهساله و حدود 800 هزار تومان هم قسط ماهانه است. از متصدی باجه سؤال کردم که سود این تسهیلات چند درصد است که وی گفت: 24درصد سود تسهیلات و یک درصد هم آبونمان است که مجموعاً 25 درصد میشود.
بانک دیگر نیز شرط اعطای تسهیلات برای رقم 20 میلیون تومان را سپرده شش میلیون تومانی اعلام کرد و گفت تا زمان تسویه وام این مبلغ نزد بانک خواهد ماند.
شانه خالی کردن بانکها از پرداخت وام به بهانه نداشتن منابع، در حالی است که شاید یکی از دلایل این موضوع، پرداخت تسهیلات کلان به دانهدرشتهایی باشد که این وامها را پس ندادهاند. غلامحسین محسنیاژهای، سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری اخیرش به نمونههایی از وامهای معوق بانکها اشاره و تصریح کرد: چندین بار در این جلسات مطرح کردهایم که چرا فلان بانک باید این مقدار از فرد یا افرادی طلبکار باشد و سندی هم برای وصول آن موجود نباشد. یک نفر بدون هیچگونه رعایت مقرراتی، پولی را گرفته و اکنون 1350 میلیارد تومان بدهی دارد. چرا باید این کارها انجام شود؟ باید با چه کسی برخورد کرد؟ چه کسی یا چه کسانی مسبب این مسائل هستند؟
محسنیاژهای اظهار کرد: این فردِ متهم، بجز این مبلغ، به بانکهای دیگر نیز بدهی دارد. نفر دیگری که فرد معروفی هم هست، یکهزار میلیارد بدهی دارد و نفر سوم هم حدود 600 میلیارد تومان بدهکار است.